Högre elpriser är bra för Sverige

ENERGIPOLITIK. Kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 kopplas bort från elnätet nästa fredag, den 9 december och ska stå still i nio dagar. Anledningen är ett mindre generatorer som ska åtgärdas.

Miljöpartiets EU-parlamentariker Jakop Dalunde

Högre elpriser skapar incitament för energieffektivisering och kan driva på omställningen till förnybart, vilket skapar fördelar för Sverige längre fram, sa Miljöpartiets EU-parlamentariker Jakop Dalunde tidigare till Aktuell Energi.

-Pettersson inser att Miljöpartiet har lyckats men sin politik för Högre elpriser.

Enligt SMHI är det kyla och svaga vindar på gång om någon vecka. Då kanske dagens elpriser framstår som låga.

Genomsnittliga timpriser för Sveriges elområden. Omfattar inte kostnad för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader.
Kraftfördelning klockan 16:46 den 30 november 2022. Kanske det blåser mer om Miljöpartiet fördubblar antalet vindkraftverk.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

24 thoughts on “Högre elpriser är bra för Sverige

 1. Har man en sjukt hög inkomst så är lite femdubblade kostnader för elanvändningen incet som man märker speciellt.
  Synd att den f:b muppen inte i det närmaste kan få en försämrad ekonomi

 2. Jag tycker det är sjukt att inte el-nätet ägs av staten. Inte fan har vi diverse privata ägare till vårt vägnät. Undantag små enskilda vägar. Varför ska vi betala nätavgift till EON, som sedan med stor sannolikhet subventionerar kunder i Tyskland.

  21
 3. Det finns trots allt en guldkant i detta debacle. Gemene man har börjat se över sin energianvändning. Själv anser jag att jag lever energieffektivt men med dessa elpriser är det nödvändigt att gå ett steg längre. Varje sparad kilowatt blir en hundring per dygn med ovanstående elpriser. Istället för att gynna el- och nätbolagen kan jag satsa dessa hundringar på saker som minskar elförbrukningen eller flyttar den till billigare timmar.

  Varje krona vi kan lura Eon, Vattenfall, Fortum och Svantesson på är en vinst för svenska folket. Det är just nu en liten ansträngning men blir en förtjänst längre fram. 😉

  9
  9
  • För ett par år sen så diskuterade vi inte elpriserna som något större problem i livet.
   Energi försörjningen var ju en av grundbultarna för den materiala och ekonomiska utvecklingen i landet.
   Idag diskuterar vi om hur vi ska spara el för sparandet skull.
   Hur långt kan driva oss människor?
   Tillbaka till grottan?

   Jag brukar tänka på ett citat av Benjamin Franklin:
   De som önskar ge upp sin frihet för att uppnå trygghet kommer inte att få eller förtjäna endera.

   26
   • De gröna khmererna vill driva oss tillbaka i tiden. Om det blir 1950-talet eller 1850-talet får tiden utvisa. Vad vi vet att det kommer att bli värre innan det blir bättre. Vattenfalls plötsliga generositet gentemot elnätskunder i SE1 och SE2 verkar minst av allt misstänksamt. Jag osar effekttariffer bakom det. Då sitter vi verkligen i skiten. När elen är billig är överföringen dyr och vice versa.

    Magdalena Andersson och den förra regeringen påstår att om vi sparar el går priserna ner. Det är så urbota dumt så klockorna stannar. Däremot så kan du minska dina egna elkostnader permanent om du installerar modern teknik som “lurar systemet”. Problemet är att målstolparna rör på sig. En del har dragit lärdom och lever “off grid”.

    “Någon” har lyckats med konststycket är homogenisera elpriserna över hela landet. Detta trots att SE1 “exporterar” typ 2000 MW och SE2 typ 5000 MW. Elpriserna är manipulerade med EU goda minne. Planekonomierna i Bryssel har godkänt det.

  • Du lurar dig själv. Ju mer sparar desto mer måste priserna höjas för att avansen ska bli densamma.

   12
   • Jag hade normalt hållit med dig. Men vi lever i en överstatlig planekonomi. Det finns ingen marknadsekonomisk grund för dagens elpriser. Hade elpriserna baserats på tillgång och efterfråga så hade det varit helt andra priser SE1 och SE2. Problemet är att Bryssel sätter elpriserna.

    Om du exempelvis sparar på dricksvattnet då kommunen höjt priset så kommer priset att gå upp om alla sparar då kostnaden ska fördelas på varje producerad liter. De kan laborera med abonnemangspriset men i slutändan är det du som betalar då dricksvatten inte kan exporteras.

    Med elenergi är det en annan sak. Den kan exporteras med rimliga överföringsförluster. Det är vad som sker nu. Bryssel har bestämt att 70% av kapaciteten i elnätet ska användas till “elhandel”. Efter “die Führerinns” mentala härdsmälta och avskaffandet av energiproduktion i “das reich” så blev vasallernas i Bryssels lösning att andra EU-länder skulle fylla tyskarnas behov. Det ledde till, efter avskaffandet av flera kärnreaktorer i Sverige, till kontinentala elpriser även här. Lösningen är att fimpa ledningarna till kontinenten men det finns inte tillräcklig ryggrad hos beslutsfattarna till det. Istället manipulerar man elpriserna.

    EU har blivit Sovjet 2.0 med en massa socialister i kommissionen och parlamentet. Antingen kan vi snöpa dessa institutioner genom att avskaffa dem eller ordentligt reducera deras makt eller kan vi göra som britterna, lämna det sjunkande skeppet. Fram till dess bör riksdag och regering förklara undantag på energiområdet från EU:s inflytande då det rör sig om “nationell” säkerhet.

    11
    1
  • De du försöker “lura på pengar” har fantastiska tider , de tjänar mer än någonsin nu och allt är som de vill och önskar !

   Att producera lite ger orsak att höja priset mycket plus att våra skattepengar subventionerar också genererar stor del av inkomsterna !

   Totalt är det tre extra inkomster som de har att fira ! !

 4. Är det inte hysterin om förnybar energi som skapat dessa vansinnespriser? Hur tänker Miljöpartiet att vi ska få ström på natten om det inte blåser? Inga ljushuvuden dom där miljöpartisterna.

  36
 5. >Har lämge undrat över om Miljöpartister är förståndshandikappade, och för varje
  gång en miljöpartist uttalar sig bekräftar dom min misstanke?

  49
 6. Ja normalt alltså stämmer det så länge Sverige kan leverera el till svinpris i övriga Europa! Men det är fel att tro att Sverige tjänar på det ! Större delen av svensk industri är beroende av el och med ett högt el pris så bli ju då större delen av den el krävande industrin olönsam och så får man en skenade arbetslöshet i stället ?? Och efter som SD vill ha en generös a kassa så kommer den ökade arbetslösheten att få inflationen att skena när man ökar peningflödet till jihadister i form av a kassa !? Och det är ju faktiskt Miljöpartiet och centers plan för att kunna dela ut sina toyboys form av julklappar!!

  Efter jul får man räkna hur många bimbos som tappat huvudet

  24
  4
 7. “vilket skapar fördelar för Sverige längre fram”
  Hur mycket längre fram då?
  För övrigt skulle ju invandringen också bli en vinstlott. Hur det gick med det vet vi ju.

  50
  1
 8. Min räkning för oktober var cirka 1600 kr. Jag har ett eluppvärmt hus från 1920 talet. Vattenburen värme. I november gick det åt cirka 900 kWh. December blir nog dyrare.

  15
  • Problemet med elbrist och elpriser är planerat sedan flera år tillbaka i tiden.
   Vi fick de nya Elmätarna i år som klarar av timpris och som dessutom kan stänga av enskilda abonnenter med en knapptryckning på datorn.
   Man kan även aktivera HAN-porten för smarta hem som de säger………elektronik som är energi tjuvar.
   För mig så innebär systemet total övervakning Made in Kina.
   Det var väl inga problem med de “gamla mätarna” som skickade information via LON-interfacet eller cell radio.
   Vem är vinnare på klimat bluffen och alla dessa konsekvenser.
   I Nederländerna vill oligark regeringen beslagta 3000 gårdar(sälja frivilligt eller tvångs försäljning).
   Som Kissinger sa en gång:
   Äger man maten så äger man folket.
   Det samma gäller för energin.
   Det är på tiden att folket vaknar nu och slutar upp med att tro på “slumpen”.
   Annars kommer vi att få leva i den “Kinesiska demokratin” (kommunism).

   51
   42
  • Min räkning för oktober var omkring 1800+605kr i överföringsavgift. Bor i en 3:a med kallhyra, dvs värmkostnader tillkommer.
   Det mesta av överskottet på pensionen försvann.

 9. Man kan annars sätta en dieseldriven fläkt framför varje vindkraftverk, det hade hjälpt på snurrandet.

  52
  1
  • Ja det är precis så dumt som det låter. Det finns dieselaggregat till de havsbaserade vindkraftverk. Det finns funktioner som måste hållas igång även när det inte blåser.

   13

Kommentera