Irakier och iranier döms för medhjälp till mord på 19-åring

VÅLDSVÅGEN. Uppsala tingsrätt, mål: B 7072-21, dömde idag två män till 12 respektive 6 års fängelse för mordet på en ung man utanför Enköping. 19 åringen hittades skjuten med ett skott i huvudet på en åker i Tillinge, strax utanför Enköping. De tilltalade männen har medgivit att de kommit till platsen tillsammans med 19-åringen i bil. De skyller dock på varandra vad gäller vem av dem som ska ha skjutit det dödande skottet.

Eftersom de tilltalade skyller på varandra har tingsrätten inte kunnat fastslå vem av dem som har dödat 19-åringen. Det är klarlagt att någon av de tilltalade männen har dödat 19-åringen och tingsrätten har funnit att de båda har haft uppsåt till att denne skulle dödas. De döms därför envar för medhjälp till mord, säger rättens ordförande Nils Pålbrant.

Påföljden bestäms till 12 år respektive 6 års fängelse. Vid straffmätningen har hänsyn tagits till att en av männen endast var 18 år vid gärningen samt att de båda lämnat uppgifter som inneburit att gärningen klarats upp.

De tilltalade har också uppgett att de utfört mordet på uppdrag av en 35-årig man. Denne är åtalad för anstiftan till mord. De har även uppgett att en 21-årig man på olika sätt har främjat gärningen och åklagaren har åtalat denne för medhjälp till mord. Dessa har helt förnekat att de haft något med mordet att göra. Tingsrätten har dock funnit att de inte är trovärdiga i sitt utpekande och menar att det inte heller stöds av annan bevisning på ett sådant sätt att det är ställt utom rimligt tvivel att dessa gjort sig skyldiga till det som åklagaren påstår. Åtalet ogillas därför mot 35-åringen och 31-åringen.

 • Sarvar Azizi, född 2002, medborgare i Iran, döms för brott mot vapenlagen och medhjälp till mord till fängelse i 6 år. Ingen utvisning.
 • Harman Jamal, född 1989, medborgare i Irak, döms för medhjälp till mord till fängelse i 12 år. Utvisas ur Sverige på livstid.
 • Nihro Jokel, född 1977, medborgare i Irak och Sverige, frikänns
 • Smko Mostafapour Bastam, född 1987, medborgare i Iran, döms för brott mot vapenlagen och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Frikänns för anstiftan till mord. Straff fängelse i 6 månader, ingen utvisning.
 • Asso Rahmani. född 1991, medborgare i Iran, frikänns från olaga hot, vapenbrott och medhjälp till mord.
 • Harildes Mateus är den mördade, orsaken till mordet var att Harildes påstås ha slarvat bort ett vapen, en AK-44, tillhörande Smko Mostafapour Bastam.

Åklagaren hade begärt utvisning av samtliga. Staten står för advokatkostnaderna som är c:a 3.340.000 kronor.

AK-44, Sturmgewehr 44, “stormgevär modell 1944” som enligt Wikipedia blev föregångare till modernare vapen. Bild från Wikipedia. Det står AK-44 i domen, möjligen ska det vara AK-47.

***

TIDIGARE 2021-08-10 Nummer 27 fälld, hittat på en åker utanför Enköping

VÅLDSVÅGEN. Polisen skickade på måndagskvällen flera patruller till en plats ett par kilometer väster om Enköping sedan en död person hittats på en åker. – Det var förbipasserande till fots som upptäckte kroppen på åkern. De slog larm klockan 18.34. När patrullerna kom fram kunde de konstatera att personen var död, säger Magnus Jansson Klarin, polisens presstalesperson.

Steget Efter

Omständigheterna gör att man misstänker brott och en förundersökning om misstänkt mord, alternativt dråp, har inletts. Polisens kriminaltekniker arbetar på platsen.

Den ligger en bit från stora vägen. Vi har spärrat av ett rätt stort område eftersom det handlar om en åker, säger Magnus Jansson Klarin.

Polisen

-Pettersson noterar att mannen i 20-årsåldern enligt Aftonbladet är skjuten i huvudet i vad som beskrivs som en ren avrättning.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Irakier och iranier döms för medhjälp till mord på 19-åring

 1. 12 år och 6 år för mord är ett hån mot samhället. De var där i samförstånd och samma syfte med illegala vapen. Var är utvisning för alla inblandade på livstid? Vad sysslar våra myndigheter med egentligen. Varför är det så angeläget att de ska bo kvar i Sverige?

  19
 2. Innehav av olagliga vapen och dessutom avsaknad av licens borde vara en biljett till livstids fängelse och utvisning om man har utländsk härstamning.
  Inom politiken har man ju så svårt att skilja på licensierade jägares innehav av jakt och/eller sportskytte vapen, och kriminellas olagligt i landet intagna utländska automatvapen och pistoler.
  Syftet med vapnen har helt olika användningsområden…..

  12
 3. Det där är inte en AK-44 det är en gammal tysk StG44. Jag vet inte ens om det går att få tag på ammunition till det geväret idag.

  15
  2
 4. Gäller inte löftet som nya regeringen lovade att alla kriminella importerade våldsverkare skall UTVISAS ?
  Varför skall du och jag med våra skattepengar betala advokat kostnaderna på 3,3 miljoner till dessa våldsverkare ?
  Kristersson, Åkesson.Pehrson samt Busch håll era löften !

  24
  2
  • Rättsväsendet kämpar hårdnackat emot. Tänk om vi får för lite att göra. Och sedan advokaterna, hur skall dom stackarna få mat på border?

  • Åkesson SITTER INTE I REGERINGEN!
   Regeringen Kristersson är det som sviker sina löften. Oklart vaför. Lathet, ren nonchalans, annan orsak, det är frågan

Kommentera