Energipolitiken otillräcklig för att få el till grön omställning

ENERGIPOLITIK. Den el som kommer att krävas för den gröna omställningen i norra Sverige kommer inte räcka med nuvarande energipolitik. Bara LKAB, SSAB och Vattenfalls satsning på att framställa fossilfritt stål – hybrit – kommer på sikt att kräva lika mycket el som halva Sveriges nuvarande förbrukning.

Vind, vatten och kärnkraft. Bild: Vattenfall

Det största projektet i den gröna omställningen i norra Sverige är HYBRIT, ett samarbetet mellan statliga gruvbolaget LKAB, stålbolaget SSAB och energibolaget Vattenfall som ska ersätta kol med vätgas i stålproduktionen. På så sätt ska en av landets största källor till klimatutsläpp nästan helt försvinna. Men bara HYBRIT kommer att kräva lika mycket el som halva Sveriges nuvarande förbrukning. Jan Moström säger att det krävs en helt annan politisk styrning för att få upp elproduktionen så att att den fossilfria och konkurrenskraftiga elen ska räcka – både till de nya industrierna i norra Sverige, och till övrigt näringsliv och till svenska hushåll.

– Ska vi genomföra den gröna omställningen, jag säger ska vi, så kommer vi ju ersätta enorma mängder olja, kol och gas med elektricitet och jag tror att det har vi inte riktigt tagit till oss, vilka enorma mängder elektricitet vi behöver, det ska till ett rejält medvetenhetsskifte och förstå att vi kommer att behöva producera enorma mängder elektricitet med vind och kärnkraft och solkraft, säger Jan Moström till Sveriges Radio.   

De nya industrierna i norra Sverige kommer de närmsta åren behöva el från tusentals nya vindkraftverk, men Jan Moström säger att alla fossilfria kraftslag kommer att behövas. Den nya regeringen och Sverigedemokraterna har presenterat flera satsningar på kärnkraft och samtidigt klargjort att vindkraft inte ska subventioneras. Jan Moström tycker inte att den energipolitik som finns på plats inte räcker:

Jag är ganska övertygad om att den inte räcker, säger Jan Moström.

Är regeringens politik för ny vindkraft tillräcklig?

Det är svårt att säga att den är tillräcklig, jag skulle vilja omformulera det och säga att jag skulle gärna se absolut större prioritet och fokus på hur ska vi överhuvudtaget kunna producera konkurrenskraftig el under en väldigt lång period. Jag tror att vi behöver ha en sammanhållen politik, blocköverskridande. Den här typen av beslut går inte att omformuleras var fjärde år, säger Moström.  

Hur viktig är det med den där långsiktig blocköverskridande överenskommelse?

Jag skulle säga att det är förmodligen en av de viktigaste frågorna som vi i modern tid har att ta ställning till, säger Jan Moström.

Också ny kärnkraft kan vara aktuell, Jan Moström öppnar för att bygga små modulära kärnkraftverk vid LKAB:s anläggningar, när den tekniken finns på plats.

Vi jobbar också och börjar se hur och under vilka förutsättningar kärnkraft kan vara konkurrenskraftig, alltså SMR:er.

Skulle ni vilja se någon sådan vid någon av era anläggningar, om det blir tillåtet att bygga på på andra platser än idag? 

Förutsatt att den är konkurrenskraftig och att vi får tillstånd. 

LKAB håller också på att utveckla teknik för att kunna utvinna sällsynta jordartsmetaller och fosfor ur gruvavfall från järnmalmsbrytning. Den gröna omställningen har kraftigt ökat efterfrågan av metaller som ingår i elmotorer, vindkraftsverk och batterier. Idag importeras det mesta från tex Kina. Jan Moström säger att han hoppas att LKAB i framtiden ska kunna leverera både sällsynta jordartsmetaller och stora mängder fosfor som behövs för att framställa konstgödsel till jordbruket.

-Pettersson säger att LKAB, SSAB och Vattenfall är stora och rika företag, de borde inte ha några problem att finansiera den energi de behöver utan subventioner och tillstånden är nog inga problem så länge miljöpartiet hålls borta från makten…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Energipolitiken otillräcklig för att få el till grön omställning

 1. Det är ju galenskap! Och grön omställning, är en sjuk myt! OCH VAR SJUTTON FINNS DEN RENA ELEKTRICITETEN, VAR???

  NÅT MÅSTE JU PRODUCERA DEN, ELLER HUR? DEN INTE BARA FINNS!!!

  GRÖN OMSTÄLLNING, är en fix idé om det “perfekta” samhället! Men, men…vad leder det till, om inte till en miljökatastrof, liksom en mänsklig, ekonomisk och strukturell!

  Det bästa, vore egentligen att fortsätta som tidigare! Det är det forcerade miljötänket, som skapat miljöproblemen, genom sin felprioritering av klimat framför närmaste omgivning! Då FÖRRÖDER man miljön, och FÖRUTSÄTTNINGARNA för klimatet, genom att obetänksamt rasera dess bas! TAKTEN FÖR JORDENS FÖRSTÖRELSE, ÖKAR DÄRIGENOM! HADE MAN DÄREMOT FORTSATT SOM TIDIGARE, HADE SKADORNA VARIT AVSEVÄRT MYCKET MINDRE PÅ MILJÖN, ÄN DE ÄR IDAG!

  Därför: TÄNK OM!!!

  11
 2. I princip alla som agerar efter “tro” utan vetande i liknande fall är mer eller mindre galna !

  18
  1

Kommentera