Tyska företag har ignorerat risker med Kina

UTRIKES. Det är ”anmärkningsvärt” hur många tyska bolag som har ignorerat riskerna med att göra sig beroende av kinesiska investeringar. Det säger Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i en intervju med Focus Magazine, rapporterar Reuters.

Olaf Scholz och Xi Jinping i Beijing

Scholz betonar vikten av diversifiering och uppmanar tyska bolag att inte göra sig beroende av någon marknad.

Landet måste dessutom bli mer proaktivt i sin självförsörjning av råmaterial som litium och kobolt, menar han.

Tidigare i november mötte Scholz stor kritik när han besökte Kina för att diskutera tysk-kinesiska samarbeten och investeringar.

-Pettersson säger att Tyskland hade även gjort sig beroende av rysk energi och eftersom Tyskland är Europas största ekonomi drabbar det hela Europa.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Tyska företag har ignorerat risker med Kina

 1. Världens demokratier måste samordna sig och tala med en röst gentemot det totalitära. Använd demokrati som konkurrensfaktor.

  6
  5
 2. Sveriges statsminister borde också hålla upp ett varnande finger. Mot både privata och statliga bolag/myndigheter om riskerna för beroende.

  Men det spelar kanske inte så stor roll. Vi är ju redan totalt bundna till EU där Tyskland och Frankrike styr.

  27
  2
  • Sedan jag skrivit detta så knappade jag över till Samnytt. Där står lägligt en artikel om att nya bilar är lätta att hacka och att data automatiskt förs över till server i Kina. I artikeln exemplifieras med MGs elbil där alla portar står öppna mot Kina.

   19
   4
   • Ja vore det endast MG-bilar vore väl inte skadan så stor.men liknande förekommer bland andra bilmärken,och t.o.m, hos de som installerat sådana typer lås,i sina hus/bostäder !!
    Som du skriver är ju f.d. Sverige en av föregångarna,till att sälja ut industrier och liera sig med Kineserna !

    23
    3
 3. VARFÖR svarar INTE de ”svenska” fascisterna på frågan om vilka andra suveräna stater Fascist Ryssland har rätt att angripa och förslava befolkningarna ev även utrota dem.

  Borde väl vara en självklarhet för dessa stövelslickare att veta vad husse vill och har rätt att göra.

  Så igen! Vilka länder har Fascist Ryssland rätt att angripa (jag listar ett antal ifall dessa ”svenska” fascister INTE känner till geografin)

  – Sverige
  – Finland
  – Norge
  – Danmark
  – Estland
  – Lettland
  – Litauen
  – Polen
  – Moldavien
  – Georgien
  – Ungern
  – Serbien
  – Armenien
  – Azerbajdzjan
  – Kirgisien
  – Uzbekistan
  – Kazakstan
  – Turkmenistan
  – Tadjikistan
  – Mongoliet
  – Iran
  – Indien
  – Kina (fastlands Kina)
  – Island

  Glömde
  – Japan och båda koreanska staterna

  Bocka för vad ni anser vara legala angreppsmål

  18
  13
  • Moldavien, Georgien och Japan är länder som är delvis ockuperade av Ryssland. Det kan vara några fler men jag tror exempelvis Finland accepterat och erkänt förlusten av Karelen m.m.

   15
   10
  • Dahlberg och kompani kommer inte att svara! Sala de har inga bra svar, och vid enstaka tillfällen har de omdöme (eller sover) och svarar inte ! Ps tänk på pumpen😎

   14
   11
 4. Han själv är inget undantag! I och med resan till Kina öppnade han för att EU även fortsättningsvis skall vara en dörrmatta för fastlands Kina. Oavsett övergreppet mot Hong Kong och eventuellt kommande “krig” mot Taiwan. Han fullföljer därmed Merkels undergivenhetspolitik.

  29
  5
 5. Tyskarna verkar älska socialistiska despoter – när de inte har några egna sätter de sig gärna i knäet och gullar med de andra.

  28
  3
  • Nu är det då att tyskar har inte jävlats med kineser?!
   England snodde Hongkong med vapenmakt USA sköt sönder Korea gränsar till Kina så varför kineser är avigt inställda till anglosaxiska värden är begriplig särskilt när man hotar att invadera thiwan !
   Sen har ryssar och kineser alltid grälat medvaran om amorfloden!
   Men Tyskland har ju bara kineser att vara vänner med tyskarna åkte runt med stritvangnar och mörda folk förutom judar som araberna villigt hjälpte till med !
   Kineser och tyskar är väl dom enda som inte ryki i hop i stort krig ..

Kommentera