Myskoxar hotas av klimatförändringen

KLIMAT. Myskoxarna hotas av förändringarna i klimatet och urtidsdjuren i Tännäs i Härjedalen ingår därför just nu i ett stort forskningsprojekt om djurens hälsa med utgångspunkt från Grönland, rapporterar Sveriges Radio.

Myskoxe på Berings land, norra Alaska

Forskare från Danmark och Norge samarbetar med ekogeokemisten Sophia Hansson från Östersund och hennes kolleger vid det nationella centret för vetenskaplig forskning i Frankrike och i studien kan de jämföra hälsan hos de vilda djuren på Grönland med de svenska på Myskoxcentrum i Tännäs, Järvzoo och Lycksele djurpark.

“Det här är ett djur som har överlevt så länge, som har stått ut genom det mesta vi har hållit på med genom historien, och norra Nordamerika. Den sista naturligt förekommande myskoxpopulationen utanför Nordamerika levde på Tajmyrhalvön i Sibirien, och dog ut för ungefär 2000 år seda, säger Sophia Hansson.

De första resultaten visar att djuren i Sverige mår bra, men även att myskoxen Brutus, som vandrat fritt omkring fram till ifjol höst när han kom till hägnet i Tännäs, har förhöjda halter av föroreningar i kroppen.

2024 eller möjligen 2025 ska forskarna redovisa vad de kommit fram till om hur klimatförändringarna påverkar urtidsdjuren.

-Pettersson läser om att Myskoxen var vanlig i Europa och Skandinavien för 30-40.000 år sedan men att den efter den senaste istiden dog ut överallt utom i norra Nordamerika. Den sista naturligt förekommande myskoxpopulationen utanför Nordamerika levde på Tajmyrhalvön i Sibirien, och dog ut för ungefär 2000 år sedan. Naturliga populationer av myskoxe finns idag i norra Kanada samt längs norra och nordöstra kusten av Grönland.[

Myskoxarna i Sverige, Norge och på delar av Grönland är inplanterade. Så när Sveriges Radio påstår att “nu helt plötsligt börjar de faktiskt bli hotade” så är det inte med sanningen överensstämmande.

I Dovrefjell nationalpark, lyckades man 1947 inplantera Myskoxe. Denna population omfattade 2013 cirka 250 individer. 2018 registrerades 244 individer. Eftersom antalet enligt förvaltningsplanen inte bör överstiga 200 vintertid, beslutades att upp till 15 individer skulle skjutas. Miljodirektoratet rapporterar att summan var 212 vintern 2020 och 227 i februari 2021, och att man har fortsatt minska beståndet från det tidigare ca 250. De svenska myskoxarna kom år 1971 vandrande från Dovrefjell i Norge och har sedan dess etablerat sig i Härjedalen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Myskoxar hotas av klimatförändringen

  1. Såg igår kväll ett program från bla Australien om naturens och djurens förmåga att överleva katastrofer. Att Australiens ekosystem är så beroende av bränder, visste jag inte och nyhetsrapporteringen verkar bortse helt, från brändernas betydelse för ekosystemet. Så tex finns en fågel som Aboriginerna länge vetat att den sprider skogsbränder genom att förflytta glödande pinnar för bättre jaktlycka, kallas för eldfågel. En stor del av växtligheten är direkt beroende av bränder för att överleva.

    14
  2. Jag säger bara att folk borde se George Carlin o “Save the planet” på Youtube. Bla att människan borde sluta lägga sig i alla möjliga djurarters existens, det angår inte oss. Hela tiden försvinner – och uppstår – olika arter på denna planet. Vare sig människan gör nåt eller inte. Människan kommer sannolikt också att försvinna förr eller senare.

    23
  3. Myskoxen är ett arktiskt djur som ska leva på tundran.
    Så den får väl börja vandra norröver nu om det blir för varmt.

    30

Kommentera