Det är inte torkans fel, det finns massor med vatten i Afrika

BISTÅND. I Somalia hotas hundratusentals av svält på grund av torkan och över en miljon har lämnat sina hem, hör jag på Sveriges Radio under morgonen. Ekot säger också att hoten och övergreppen från den muslimska terrorgruppen al-Shabaab, som kontrollerar delar av landet, också har fått många att lämna sina hem. Att terrorgrupper hotar delar av Afrika stämmer säkert men det är inte torkans fel skrev jag på bloggen i september 2011 och som insändare i riks och lokaltidningar runt 2007. Då gick biståndsorganisationen Sida i svaromål och påstod att jag hade fel.

Pixabay

De flesta länder i Afrika har tillräckligt med grundvatten för att klara även långa torrperioder, ofta mer än i 50 år, som kan följa i klimatförändringens spår, visar en ny rapport från organisationen Water Aid.

Det finns en uppfattning om att många afrikanska länder helt saknar tillgång till vatten, men i stället handlar det ofta om bristande politisk vilja och att frågor om vatten och sanitet inte prioriteras, säger Anna Nilsdotter som är svensk generalsekreterare på Water Aid.

Afrikas grund­vat­ten kan ge en sta­bil och håll­bar till­gång till rent vat­ten för stora de­lar av kon­ti­nen­ten. Tyvärr är grund­vat­tnet en out­nyt­t­jad resurs idag i de flesta afrikan­ska län­der. Grav un­der­fi­nan­sier­ing i teknik och kun­skap, i kom­bi­na­tion med dålig för­valt­ning och re­g­ler­ing, gör att grund­vat­tnet i flera län­der inte kom­mer män­niskor till gagn. Med rätt in­vesteringar kan grund­vat­ten spela en avgörande roll för hur län­der i Afrika klarar att möta kli­mat­förän­dringarna.

“Grundvattnet i Afrika är en enorm, men outnyttjad, resurs som skulle kunna rädda hundratusentals liv och ge miljontals människor tillgång till rent vatten. För de som befinner sig i frontlinjen för klimatförändringarna kan detta vara skillnaden på liv och död”, säger Anna Nilsdotter, generalsekreterare för WaterAid Sverige.

Rapporten kan läsas här

-Pettersson undrar varför inte afrikanerna borrat/grävt brunnar som vi gjorde för hundratals år sedan och varför inte biståndsorganisationerna prioriterat vatten…

Steget Efter

TIDIGARE 2011-09-17. Det är inte torkans fel – stoppa biståndet och rädda Afrika

FN beräknar att 12 miljoner människor hotas av svält och hungersnöd på Afrikas horn och Somalia är hårdast drabbat.

De orsaker till svälten som anges är klimatförändringar och torka. Det är fel. Torka återkommer i Somalia och grannländerna lika ofta som vi har snö och isvintrar, det vill säga väldigt regelbundet. I norr går det inte att odla under tor..vintern men det finns ändå mat året runt utan bistånd.

Felet är inte torkan utan politikernas. Grov vanskötsel av de offentliga finanserna, grov förskingring av statens tillgångar, storskalig förskingring av biståndsmedel. De offentliga finanserna används till ledarnas lyxliv. Bistånd säljs vidare till högstbjudande och används för utpressning osv. osv. I Somalia och andra länder håller sig regeringarna kvar tack vare biståndet, militärt och civilt.

I Somalia finns naturtillgångar som guld, silver, tungsten, mangan, kalksten, gips, järn, krom, nickel, uran, olja och gas. Inget av detta utvinns dock.

Boskap finns i mängder och de äter inte sand. I Somalia odlas bananer, majs, dura, hirs, vattenmeloner, mango och alla sorters frukter. Bananer och levande djur är Somalias största exportprodukter. Bananerna går ofta till Italien och djuren till Arabländerna. Det odlas också ris över hela landet.

Somalia liksom resten av Afrika är oerhört rikt. Afrikaner behöver inte svälta, de behöver inte bistånd, de behöver en spark i arslet för att börja ta vara på de enorma rikedomar som finns över hela kontinenten.

─ Pettersson undrar om ni sett sådana bilder som på filmen nedan den från Somalia när opartiska nyhetsmedia eller biståndsorganisationer beskriver nöden…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Det är inte torkans fel, det finns massor med vatten i Afrika

 1. Sluta ösa våra skattepengar över Afrika. Skulle inte biståndet halveras enligt ett stort svenskt parti? Även om vi bygger en brunn (vilket vi har) så klarar inte negrerna att dra ändan ur vagnen och sköta den. Låt naturen ha sin gång, funkar ju hyfsat där, även om en och annan invasiv art tar sig till Sverige

  19
  • Ja mästaren var väl muga slog ihjäl bönderna eldade upp grödorna och förstörde konst bevattningssystem.
   Sen dess har dom svultit och invaderat Europa med våldtäkter och mord som följd ..och ja det finns mycket vatten i Afrika ? Problemet är snarare att dessa invånare vill inte arbeta ?? Nu har ju kineserna invaderat Afrika så vi får se om dom lyckas bättre .. det verkar då i alla fall för när N inte vill arbeta så tar man in flera kineser bara dom är inte fullt så arbetsovilliga!

   10
 2. Det finns obegränsat med vatten i havet och även i luften. Se till att utbilda ett par ingenjörer så löser dom det.

  20
 3. Afrikaner är lata jävlar. Verkligheten uppvisas av de, som tar sig hit. Arbete undviks till varje pris. När de fått magen full, är enda intresset, att producera avkomma och på det sättet få större flerbarnstillägg, samt säkra den framtida kriminaliteten.
  Så länge den civiliserade världen öser pengar och mathjälp över dessa skitländer, kommer inget att förändras.

  63
  1
 4. SIDA eller andra välgörenhetsorganisationer har inte några bekymmer med att “bidragen” hamnar i fel fickor, huvudsaken är att ekonomin försörjer organisations medarbetare i första hand och att de får känna sig goda !!!!

  62
  1
 5. Varför skall Somalierna jobba med att gräva / borra brunnar när dom kan åka till Landet som flyter av honung och leva ett bekymmersfritt liv på BIDRAG ?

  69
  1
   • Sida öser pengar över länder men kräver aldrig att få se resultatet.Öronmärkt dessa slantar och skicka dit oberoende fackfolk som ser till att arbetet som det är menat att biståndet ska gå till blir utfört.Om inte så är det bara att dra in pengatillgången.Det får vara slut på detta matande till korrupta länder som aldrig använder pengarna till vad folket behöver….

    30
 6. Biståndsorganisationer fokuserar vanligen på korruption, en stor del av de pengar som betalas ut hamnar av någon märklig anledning på konton i Schweiz

  63

Kommentera