Mordfall tas upp av Högsta domstolen

BROTTSLIGHET. Orimliga beviskrav riskerar leda till att människor känner att staten inte klarar av att lagföra brottslingar. Det riskerar leda till parallella rättssystem, säger Paulina Brandberg, tidigare åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Sedan 18 oktober 2022 Sveriges jämställdhetsminister (L). Brandberg påpekar att Sverige borde införa förvaring som straff – alltså en möjlighet att hålla farliga brottslingar inlåsta efter avtjänat straff om det finns hög risk för återfall.

Trots en kedja av bevis, bland annat DNA som tillhör den misstänkte, Alimany Cole, så friades 25-åringen i hovrätten för ett mord i Märsta, utanför Stockholm, efter att ha fällts i tingsrätten först. Nu ska fallet upp i Högsta domstolen, rapporterar Sveriges Radio.

-Pettersson hoppas att Högsta Domstolen kan komma med en vägledning om att beviskraven sänks en aning, till den nivån som gällde tidigare.

***

TIDIGARE 2022-03-20 Alimamy Cole flög hem till Sierra Leone – HD kan inte avgöra mordet

BROTTSLIGHET. I tingsrätten dömdes Alimamy Cole till livstids fängelse för mord i Märsta men i hovrätten friades han trots att hans DNA fanns på mordhylsorna och spår av offret på Alimamys jacka, vapnet och Alimamy själv. Högsta domstolen beslutade att ta upp målet i en ny rättegång men ett problem uppstod.

Den utpekade mördaren, Alimamy Cole, åkte hem till Sierra Leone innan riksåklagaren ens hunnit överklaga hovrättsdomen och har inte återvänt efter HD-beslutet. Nu ställs rättegången in.

Alimamy Cole Foto: Polisen

-Pettersson hoppas att herr Cole stannar i Sierra Leone och att brottet inte preskriberas bara för att han håller sig undan och att han sedan är välkommen till Sverige igen.

TIDIGARE 2021-12-09. Mordärende till HD – Alimamy Cole friades trots dna-bevis

LAG & RÄTT. Högsta domstolen (HD) har meddelat prövningstillstånd i ett mordärende där Alimamy Coleman frikändes i hovrätten trots omfattande indiciebevisning. I tingsrätten dömdes Alimamy Cole till livstids fängelse för att ha skjutit ihjäl en man med flera skott vid en busshållplats i Valsta i Märsta i oktober förra året. Men i hovrätten frikändes Cole då domstolen inte ansåg att en alternativ gärningsman kunde uteslutas.

Riksåklagaren (RÅ) som tyckte att hovrättens bevisvärdering var felaktig överklagade till HD och yrkade att mannen skulle dömas till livstid.

I ett pressmeddelande om överklagan skrev RÅ att man vill att HD prövar ”vilka krav som kan ställas på indiciebevisning för att den ska räcka för en fällande dom”.

23-årige Alimamy Cole greps som misstänkt flera månader efter mordet. I hans bostad hittade polisen en likadan grön jacka som mördaren bar. På den fanns både den misstänktes dna och blodspår från offret, liksom tändsatspartiklar från den typ av ammunition som använts vid mordet. Dessutom fanns mannens dna på en del av de tomhylsor som hittades vid brottsplatsen. Han har själv nekat till brott.

-Pettersson undrar om inte herr Cole varit så smart att han lämnat Sverige och lika bra är det…

***

TIDIGARE 2021-0-06. Alimamy Cole dömdes till livstid, friades, nu överklagar åklagaren till Högsta domstolen

LAG & RÄTT. Riksåklagaren har överklagat en dom till Högsta domstolen, där hovrätten friade Alimamy Cole som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för mord. Den fråga som riksåklagaren vill ha prövad är vilka krav som kan ställas på indiciebevisning för att den ska räcka för en fällande dom.

I oktober 2020 kom en ensam gärningsman, klädd i en grön jacka, till en busshållplats i Märsta på en elsparkcykel, avlossade flera skott mot en annan man och flydde sedan på samma cykel. Flera personer blev vittnen till händelsen, men de såg aldrig ansiktet på gärningsmannen.

Några månader senare greps en man misstänkt för mordet. I hans bostad fanns den gröna jacka som gärningsmannen hade på sig vid busshållplatsen. På jackan fanns den misstänktes DNA, blodstänk från den mördade mannen och tändsatspartiklar från den typ av ammunition som användes vid mordet. Den misstänkta mannens DNA fanns också på några av de tomhylsor som påträffades på brottsplatsen.

Tingsrätten ansåg att bevisningen var övertygande och dömde mannen till livstids fängelse för mord. Hovrätten menade dock att en alternativ gärningsman inte kunde uteslutas och frikände därför för mord. Riksåklagaren överklagar nu hovrättens dom och yrkar att mannen ska dömas för mordet till livstids fängelse.

Bevisfrågor lämpar sig i allmänhet inte för prövning i Högsta domstolen, eftersom det finns en risk att prövningen skulle få en begränsad betydelse utanför det aktuella målet. Riksåklagaren konstaterar dock att det här målet avser en typsituation på så sätt att det rör sig om en skjutning i kriminell miljö där inget vittne har kunnat peka ut gärningspersonen, vilket innebär att åtalet bygger på bland annat tekniska spår. Det är enligt riksåklagaren angeläget att HD någorlunda regelbundet uttalar sig om kraven på vilken bevisning som ska vara tillräcklig för en fällande dom.

Sådana här brott utförs ofta hastigt och av maskerade gärningsmän. Det innebär att vittnen och målsäganden sällan har möjlighet att lämna detaljerade berättelser som kan leda till att gärningspersonen identifieras. Det har vi sett exempel på i flera fall under senare år. Och även om det finns vittnesiakttagelser är det vanligt att personerna inte vill medverka i utredningarna. Av det skälet är det särskilt viktigt att domstolarna får vägledning kring hur bevisning ska värderas. Min uppfattning är varje bevis först ska värderas för sig och att man därefter ska göra en sammanvägd bedömning av all bevisning. Så verkar inte hovrätten ha gjort i det här fallet, säger riksåklagare Petra Lundh.

Överklagandet.

TIDIGARE 2021-09-07. Dömdes till livstid för mord, nu frias Alimamy Cole

VÅLDSVÅGEN. Attunda Tingsrätt dömde Alimamy Cole till livstids fängelse för mordet i Märsta. Nu frias Alimamy Cole, 23, i hovrätten. En övervakningskamera från en buss fångade hur en gärningsman i oktober förra året öppnade eld mot en man som skulle gå ombord.

Enligt tingsrätten var det Alimamy Cole som avlossade fem skott som träffade sitt offer. Därför dömdes han till livstids fängelse. Men domen överklagades – och nu har också hovrätten prövat fallet.

Både vittnesuppgifter och bussens övervakningskamera vittnade om att den som öppnat eld bar en grön jacka med en pälsförsedd huva uppdragen. Däremot fångades aldrig gärningsmannens ansikte på bild.

Misstankarna riktades ändå mot den 23-åriga Alimamy Cole och polisen installerade övervakningskameror i trapphuset där han bodde. Fyra månader efter mordet greps han.

23-åringens DNA hittades på tre av åtta patronhylsor vid brottsplatsen och vid en husrannsakan i Alimamy Coles lägenhet hittades en grön jacka med 23-åringens DNA – och trots den tid som gått sedan mordet fanns fortfarande blodbesudlingar med offrets DNA och tändsatspartiklar.

Alimamy Cole har hela tiden nekat till brott och hävdat att blodet hamnat på jackan på annat sätt.

Hovrätten resonerar i domen att det kan finnas ”alternativa förklaringar”, som att Alimamy Cole hanterat den ammunition som användes vid mordet, utan att vara gärningsman. Det kan, enligt hovrätten, heller inte uteslutas att gärningsmannen är någon som Alimamy Cole känner och som lämnat jackan i hans lägenhet.

Alimamy Cole frias för mord – men döms till tio månaders fängelse för vapenbrott.

-Pettersson säger att Alimamy har hanterat ammunitionen offret sköts med och har offrets blod på jackan som fanns i Alimamys lägenhet! Det borde räcka, när herr Cole inte har några bra förklaringar…hoppasåklagaren överklagar och högsta domstolen tar upp fallet…

***

TIDIGARE 2021-06-21. Alimamy Cole döms till livstid för mord

VÅLDSVÅGEN. Attunda Tingsrätt, mål nummer B 367-21, dömde idag Alimamy Cole född 1997 till livstids fängelse för att den 2 oktober 2020 ha berövat Wissem Messaoudi livet genom att skjuta honom
med flera skott.

Tingsrätten anser att bevisningen mot Cole är övertygande. Coles dna som hittats på hylsorna vid brottsplatsen bedöms som särskilt stark bevisning. Vidare skriver domstolen att utredningen visar att Alimany Cole befunnit sig i området för gärningen, samt att han haft tillgång till en elsparkcykel vilket gärningsmannen använt sig av.

Cole döms för mord, vapenbrott, narkotikabrott, olovlig körning-grovt brott, rattfylleri, ringa narkotikabrott, och brott mot vapenlagen. Han skall också betala skadestånd på drygt 250.000 kronor till offrets anhöriga.

Försvarsadvokaten och målsägarbiträdet kostar skattebetalarna c:a 674.000 och det är rena förtjänsten.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Mordfall tas upp av Högsta domstolen

 1. Dax för regeringen att städa upp bland de inkompetenta, naiva, skenheliga, rädda och mutade inom hela rättssystemet

  14
  1
  • DET VERKAR SOM FLER ÄN JAG ÄR BESVIKEN OCH MISSNÖJD MED DEN NYA REGERINGEN

   LÄS MER I DAGENS Göteborgs Posten

   8
   1
   • Sala, tänk på pumpen! Inte nöjd jag heller, men lite tålamod bör vi nog ha. Vad sägs om 2023. Många av oss vet ju att en rödgrön sörja hade varit värre! What about it?

    4
    2
   • sala skriver:
    23 november, 2022 kl. 13:56

    Lite tålamod får vi väl visa, men visst, det börjar kännas lite som att valet egentligen bara handlade om två alternativ!

    1) Vänsterblivet styre
    Eller
    2) Ännu mera vänsterblivet styre

    För fasicken ser till att komma i gång och regera nu och ta hänsyn till SD:s inflytande.

  • Roger P skriver: ” Varför har vi domstolar, både film och DNA på förövaren, vad behövs…?

   I Polisförbundets rapport om hot och våld säger poliser:
   ”De grovt kriminella försöker oftare påverka oss. Men inget händer. Buset vet att de kan hota den enskilda polisen eftersom den inte backas av chefer och inte av domstol…”

   ”Hur anser du att hoten mot poliser utvecklats de senaste fem åren?”
   Grövre än tidigare tycker 55 %. Mer utstuderat tycker 43%.
   Sker oftare tycker 35%. Oförändrat tycker 6%.

   Polisförbundets ordförande:
   ”Polisers unika samhällsbärande uppdrag gör att kåren behöver skyddas bättre. Den som är satt att hjälpa och skydda andra måste själv vara säker. Hoten och våldet måste tryckas tillbaka och den som blivit utsatt för brott ska känna att både arbetsgivare, lagstiftare, åklagare och domstolar tar brottsligheten på allvar.”
   https://www.polisforbundet.se/globalassets/publika-dokument/rapporter/polisman-i-tjanst-ska-tala.pdf

 2. Ett av alla misslyckade resultat av den odugliga justitieministern Morgan J. Och hans parti .
  Och för att nå dit har vi skattebetalare betalt med låga pensioner , otrygghet , kriminalitet etc m etc . + miljarders miljarder .
  Lyckad politik tycker vissa .

  23
  2

Kommentera