Grundlagsändringen idag. Var har journalistiken hållit hus?

GRUNDLAGAR & JOURNALISTER. Idag ska riksdagen debattera och rösta om den grundlagsändring om utlandsspioneri som kriminaliserar obehörigt spridande av hemliga uppgifter. Enligt lagförslaget blir utlandsspioneri ett tryck- och yttrandefrihetsbrott. Syftet är att stärka skyddet för hemliga uppgifter inom internationella samarbeten, exempelvis med FN eller Nato. Det innebär att det bland annat blir straffbart att att röja en uppgift som ”kan skada Sveriges förhållande till någon annan stat eller en mellanfolklig organisation”.

Förslaget har sedan första utredningen fått omfattande kritik. Och samtidigt som KU nu ställer sig bakom lagändringen menar tio företrädare för mediebranschen att ändringen kommer få stora konsekvenser för journalisters granskning av Sveriges internationella samarbeten.

Mikael Ruotsi, lektor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet, har arbetat med att bereda lagförslaget i riksdagen. Till DN säger han att det är osannolikt att journalister och publicister kommer att anklagas för utlandsspioneri och framhåller att redan existerande bestämmelser kring röjande av hemliga uppgifter sällan påverkar medier.

-Pettersson är inte mannen att avgöra om grundlagsändringen är bra eller dålig, men jag hör på radion idag att några journalister demonstrerar mot lagen utanför riksdagen idag! Idag, samma dag som riksdagen ska rösta!

För att kunna ändra en grundlag krävs det två stycken likalydiga beslut av riksdagen med ett vall i mellan besluten.

Varför har inte journalisterna diskuterat detta efter den första omröstningen i riksdagen och innan valet? Vad sysslar journalistkåren med?

Natofrågan är ingen grundlagsändring, men även om den var det tyst i valrörelsen. Varför debatterades inte Nato i valrörelsen?

Svaret är att de flesta journalisterna går i maktens ledband, de har glömt sin uppgift som är att granska makten. Kanske blir det annorlunda nu när vi fått en SD-stödd borgerlig regering.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Grundlagsändringen idag. Var har journalistiken hållit hus?

 1. Senast en journalist dök upp och ville fråga mig något, frågade jag först är du journalist. Han svarade ja, då sade jag far åt he…te. Han försvann fortare än en höna skiter.
  Han var från Trelleborgs Allehanda.

 2. Tidningar är hårt ekonomiskt ansatta, de har numera små redaktioner och hinner därför inte med allt. Mycket stora bilder och annonser, lite text.

  1
  13
 3. När jag träffar en journalist frågar jag alltid om dom har glömt hörapparaten och blindkäppen hemma!!!!!!

  19
  1
 4. Notera hur skruvarna dras åt! Överallt framställs grundlagsändringen som ett problem för journalismen. Yttrandefriheten begränsas med lagen till att enbart gälla för journalister. Tidigare har grundlagarna skyddat ALLA (gräsrötterna).

  Med denna grundlag upphör Sverige som demokrati och övergår till DIKTATUR!

  23
  2
  • Roland
   Jag tycker mig ha hört diktaturresonemanget tidigare.
   Förra regeringen-diktatur. Nuvarande regeringen också diktatur.
   Nej varken förr eller nu – diktatur.

 5. När man börjar ändra i grundlagar i en sak så är inte steget långt till att man utökar till övrig censur i tryckfriheten.( Fria medier )? Journalister borde ha varit på tårna i den här frågan.Om man samma dag ! demonstrerar utanför riksdagshuset som beslutet ska tas så verkar det ju vara bara ett spel för galleriet…

  30

Kommentera