Region Gävleborg säljer sina vindkraftverk i Kalmar med jätteförlust

ENERGIPOLITIK. Bloggen har ofta skrivit om förlustsnurror i Sverige och utomlands, det är sådant som klimataktivisterna håller tyst om men förlusterna är stora och någon kommer att få städa upp efter alla konkurser. Nu är det dags igen.

De två vindkraftverken i Torsås utanför Kalmar som Region Gävleborg köpt för 72 miljoner säljs nu för 12 miljoner. Det som skulle vara en investering i framtiden och bidra till att länet blev självförsörjande på el förvandlades istället en mångmiljonförlust. 

Det gick fel från början, säger Karin Jansson (MP), ordförande i fastighets- teknik- och miljöutskottet på region Gävleborg.

-Pettersson säger att som så ofta när Miljöpartiet är inblandat “Det gick fel från början”. Varför köper region Gävleborg som ska verka lokalt vindkraftverk i Kalmar? Mellan Gävle och Torsås är det drygt 60 mil.

Lyssna på Miljöpartisten. Vindkraftsverken har inte ens gått med vinst när de fungerat…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Region Gävleborg säljer sina vindkraftverk i Kalmar med jätteförlust

 1. Läste just att kärnkraftverket i Ringhals inte går att starta om Sätt in en flispanna kan vara klart på4 5 månader generator finns och all infrastruktur kablar och ledningar finns
  var lite kreaktiva inga tillstånd behövs SÄTT IGÅNG OMGÅENDE !

 2. Vindkraft är inte tillräckligt bra än, det fattar även en förståndshandikappad raketforskare söder om Sahara.

  De kostar för mycket, de väsnas och de sprider mikroplaster. De ser dessutom fula ut.

  Vi måste stödja branschen så den blir mer mogen men låt oss betala de som forskar istället för att köpa en icke färdigutvecklad produkt.

  Vattenkraften kan ju dras på av vid behov när det inte blåser.

  25
  2
 3. Upplägget verkar direkt vara vad som hittills varit standard när vindkraftverk avvecklas (så småningom gör konkurs). Köparen är i regel ett utländskt bulvanbolag som beräknas hålla anläggningen i drift så länge pengarna räcker och så att inte storbolaget direkt pekas ut. Finns det en återställningsfond, så förbrukas även denna, i annat fall stjäl den kommande konkursförvaltaren pengarna i alla fall. I övrigt blir det en mängd intet anande lokala företag som ställs utan betalningar.

  Slutresultatet (om något år) blir att Kalmar Kommun blir ansvarigt för att återställa efter den avvecklade anläggningen. Ett mångmiljonprojekt för skattebetalarna.

  Påminner om att söder om Öland står 72 avvecklade snurror, som Mörbylånga Kommun har fått ansvaret för att avveckla. Givetvis inget kommunen kan uppbringa pengar för. Nu kräver Vindkraftbolagen med stöd av EU-kansliet att de 72 snurrorna skall tas bort för att ge plats för nya gigantiska snurror.

  23
  3
   • Det jag känner till är att Vattenfall avvecklade och har rivit 7 vindkraftverk som stod i södra Kalmarsund vid Utgrunden.
    Nu vill ett annat företag, MarCon Windpower bygga 13-17 vindkraftverk på samma plats men som skall täcka en betydligt större yta och betydligt större vindkraftverk. Det pågår en infekterad debatt om detta just nu inom Mörbylånga kommun och jag gissar att kommunen kommer använda sitt kommunala veto.

    18
    1
  • Allt svenskt behöver stöd från skattebetalarna för att byggas, sedan stöd för att drivas, och sedan bistånd när det skall rivas. Är det konstigt att Sverige har världens högsta skatt?

   28
   2
  • De lämnade regeringen , visserligen flera år för sent men ändå det enda bra jag känner till !

   22
   2
 4. Nanopartiklar av plast som lossnar från vingarna som vi andas in eller som tas upp av grönsakerna vi äter.

  35
  1
 5. Det är nog en ganska normal värdering i dagsläget . Det då antagligen för kriget i ukriana sm driver upp priset på el just i dag ?! I normaläge bör värdet ligga på cirka 5 – 6 miljoner om man ser till den el som levereras om man bortser från certifikatet som man får som antagligen äts upp av underhåll ..

  Det bästa man kan göra med dessa vindsnura n är att sätta den på ett fartyg och konvertera till el och batteri då har man ett segelfartyg?

  12
  1
  • “Vi” har gjort en dålig affär!

   “Vilka vi, sa svinskiten.”
   Det citatet har Baguette lärt av sin förståndiga mormor. Som tillhörde generationen som inte var degenererad.

   29
   1

Kommentera