Krigsfångar på båda sidor utsatta för tortyr enligt FN

UKRAINA. Både Ukraina och Ryssland har gjort sig skyldiga tortyr av krigsfångar, rapporterar FN:s kommission för mänskliga rättigheter i dag enligt Reuters. Tortyren har bland annat innefattat grov misshandel, elektriska stötar och förödmjukande behandling av nakna fångar.


Michailo Dianov innan han blev rysk krigsfånge

Michailo Dianov när han släpptes. I en intervju med Sky News säger han att han förlorade 40 kilo inom loppet av fyra månader.

Rapporten baseras på intervjuer med 159 krigsfångar som hållits av Ryssland, och 175 som hållits av Ukraina.

Enligt FN har ukrainarna gjort sig skyldiga till sporadiska övergrepp, medan de ryska beskrivs som systematiska och i större utsträckning präglade av sexuellt våld.

FN-uppdragets chef Matilda Bogner uppger att framför allt den ryska sidan även ska ha använt sig av sexuellt våld.

En ukrainsk fånge i fängelset Olenivka säger sig ha fått trådar fästa i näsan och könsorganet, som han sedan elchockats genom. En annan uppges ha dragits runt med ett rep fäst i könsorganet.

Ryssland tillät inte FN-kommissionen tillträde till fängelser.

FN-rapporten

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Krigsfångar på båda sidor utsatta för tortyr enligt FN

  1. Ja sen är det ju skillnad på krigsfångar och civila. Är det inte bättre att ta reda på alla dessa civila var dom är och varför ryssarna sist dig med att mörda dom? Det är ju faktiskt så att det är Ryssland som invaderat ukriana och därmed gått kontakt med civila och militära ?? Samtidigt har ju dtaat krig förts på ukriana mark där bör det inte finnas några rysska civila möjliga ukrianskaförädare!

  2. Tror aldrig att ryssarna tillåtit varken Röda Korset eller FN tillträda till några av deras läger för krigsfångar varken under 2VK eller senare.

    22
    5

Kommentera