Krig är inte gratis

UKRAINA. Regeringen öppnar för att säga ja till EU:s föreslagna Ukrainastöd på runt 200 miljarder svenska kronor – även om det sker via lånade pengar i EU. Det säger utrikesminister Tobias Billström (M) till TT i samband med dagens utrikesministermöte i Bryssel. – Krig är inte gratis. […] Vi måste erbjuda Ukraina ett långsiktigt och förutsägbart makrofinansiellt stöd för att se till att Ukraina som nation kan fortsätta fungera.

Frågan om EU:s nya stöd till Ukraina ska avgöras av unionens finansministrar i december. På dagens möte ska unionens utrikesministrar bland annat diskutera ett gemensamt sätt att uttrycka sig kring kriget.

Ukraina har ju nu stora framgångar i kriget och visar därmed att man som stat gör det jobbet som behöver göras för att kunna överleva. Då måste också vi i den Europeiska unionen vara beredda att skjuta till de pengar som behövs för att Ukraina ska kunna fortsätta existera som nation, ha en statsförvaltning som fungerar och betala ut löner och pensioner. Och Sverige kommer att gå i bräschen för den diskussionen, säger Billström.

På dagens agenda står bland annat en diskussion om gemensamma sätt att uttrycka sig kring kriget i Ukraina. Enstaka länder, främst Ungern, men i viss mån även Italien, Slovenien och Österrike, trycker på för att mer betona vikten av att få till stånd en fred.

Sverige anser dock att det är Ukraina som måste få vara avgörande när den diskussionen ska komma igång. – Det är Ukrainas territoriella suveränitet som har kränkts. Det är Ukraina som har blivit utsatt för den här ryska aggressionen. Då är det också rimligt att det är Ukraina som bestämmer villkoren för detta, säger Tobias Billström.

-Pettersson undrar när Sveriges nästa militära stöd kommer. Regeringen har snart haft makten i en månad och lovade att hantera det skyndsamt. När skickar Sverige Archer artilleri, Robot 70 luftvärn med mera?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “Krig är inte gratis

 1. Pettersson är helt förblindad av sitt hat mot Putin. Kriget i Ukraina är inte vad det ser ut att vara, Ukraina är inget demokratiskt land och Zelinsky är ingen demokrat.

  Det är två auktoritära och genomkorrupta stater som krigar för att the powers that be arbetat länge och ihärdigt för att få till stånd ett krig.

  Bara för att den ene är en skitstövel är inte den andre någon ängel, och Sverige bör överhuvudtaget inte blanda sig i.

 2. NI måste…
  och VI ska betala.
  Hade det inte varit Ukraina så hade det varit något annat som VI skulle betala för.
  När Ni nu varit så duktiga så måste det vara tid för några tusen i lönelyft för våra hårt arbetande folkvalda

  7
  3
 3. CNN och Sky News stoppas av Ukraina efter filmning i Cherson
  14 NOVEMBER, 2022.

  USA president Biden förlorade tålamodet i videosamtal med Ukraina president som ignorerade med följd att Biden avslutade med att han kallade Z kravmaskin vilket fått till följd att
  * Zelenskyij anklagar nu medierna dem för att ha brutit mot gällande regler om rapportering i krigszon och har dragit tillbaka flera mediers ackreditering rapporterar bland annat Ukrainska Pravda.

  * Journalister från CNN och Sky News har blivit av med sin ackreditering!

  * Enligt ett uttalande från så ock den ukrainska armén har de berörda medierna spritt information från den befriade staden Cherson citat; utan samtycke från relevanta befälhavare och pr-personer för militära enheter innan stabiliseringsåtgärderna slutförts”slut citerat
  Mvh.

  Abstracy/original
  CNN and Sky News journalists stripped of their accreditation for reporting from Kherson KATERYNA TYSHCHENKO — SUNDAY, 13 NOVEMBER 2022 https://www.pravda.com.ua/eng/news/2022/11/13/7376199/
  Ukrainian authorities revoke CNN and Sky News journalists’ accreditation for reporting from liberated Kherson 7:18 am, November 14, 2022Source: General Staff of the Ukrainian Armed Forces
  https://meduza.io/en/news/2022/11/14/ukrainian-authorities-revoke-cnn-and-sky-news-journalists-accreditation-for-reporting-from-liberated-kherson
  * General Staff of the Armed Forces of Ukraine.
  * Source: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

  8
  10
 4. Finns flera förteckningar om de krig runt världen som USA varit delaktigt i listan är ett nytt varje år…. POTUS45 bröt den trenden genom att inte starta så mycket nytt….Nu har vi pyrande brasor i Ukraina (kostar) Haiti och alla andra länder praktiskt taget som USA varit “krigande”? Kan tillgången på olika naturresurser vara påverkande? Menar USA har kontroll över hälften? av olja och gas…. MEN de är ju så många så man plockar från Libyen, Syrien, Irak, Afghanistan osv osså olika ovanliga metaller Cobolt et. el.

  24
  29
 5. Visst ska Sverige och EU stötta Ukraina. Men framför allt blir det Putin och hans Ryssland som får stå för notan då det ENORMA Krigs-Skadeståndet ska faktureras.

  32
  23
 6. “krig är inte gratis”
  Förmodligen är det bara Ukraina som genom stortiggaren och tillika juden Zelensky förmår kriga för andras pengar!
  Och nu har även EU:s egen socialist extremist (landsförräderska) Ursula bestämt att vi även ska sätta oss i skuld för att kunna skicka ännu mer pengar till kriget iUkraina!

  Pengar till krig förstörelse och lidande, nej!
  Pengar till fred och hjälp för att återbygga landet, ja!

  40
  44
  • Ladna tovarish.
   Inget land kan bära sina kostnader i ett totalt krig som involverar hela nationen. Därför är det viktigt att vi hjälper Ukraina nu. När freden kommer kommer det bli tufft att bygga upp landet igen men det kommer att gå och därefter får vi tillbaka pengarna.

   Tuffare blir det för Putte med kanaljer, Ryssland idag har inte råd att föra detta kriget och det kommer definitivt inte att ha råd att betala för återuppbygganden av Ukraina. Så Putteland kommer att få det tufft om det ens överlever freden.

   12
   8
 7. Stackars allah dessa “svenska” fascister som nu ser hur deras revansch för nederlaget i andra världskriget ser ut att gå förlorat i och med demokratins samlade motstånd mot fascist/imperialist Ryssland. Nu har ni snart bara Iran, Nord Korea och Kina att se upp till.

  28
  17
 8. Så herr Dahlberg tycker att bygga upp Ukraina är att slösa på annat? Ja där ser vi vad fascisterna egentligen tycker. Moskvatrogna ( fyll i valfritt ord)

  24
  19
  • USA som provocerade fram kriget genom att ordna en statskupp, tillsätta mutbara marionetter samt ordna till ett åttaårigt inbördeskrig i landets östra delar, de har all anledning att stå för fiolerna.

   34
   37
   • Dumhetens tid verkar ännu inte vara förbi men jag kan trösta Håkan D med att än är inte den siste idioten född så fortsätt du att spela narr. Snart är du kanske passerad

    27
    21
   • Att upprepa en lögn gör den inte mer sann, tovarish. Jag trodde vi hade fastslagit detta efter snart nio månader.

    8
    7
 9. Det är en bra affär att förse ukriana med vapen och pengar!
  Det är ju då att det alltid är förloraren i krig som är skurken!
  Som exempel vem byggde upp Ryssland efter ww2 tyskarna dom gick inte ens bygga upp sin del av Tyskland!
  Det samma kommer att gälla Ryssland om Ryssland förlorar kriget kommer dom att tvingas betala krigsskadestånd med mera !? Det finns juhitils inget som säger att kriget är över fören ukriana marcerar på moskvas gator

  14
  19
 10. I jämförelse med vad migrationen av analfabeter och kulturellt efterblivna kostar är stödpengarna till Ukraina välinvesterade.

  Den ryska fascismen/imperialismen måste stoppas.

  Väldigt få verkar förstå hur det är att leva i en fascistisk diktatur där man inte har några mänskliga rättigheter. Jag förvånas dagligen över hur sådana som står på fascismens sida tänker.

  Stopp för allah nya medborgarskap!

  Stopp för all migration!

  Utvisning av allah kriminella migranter och deras familjer!

  Tiggeriförbud

  Satsa pengarna som dessa förslag genererar på Ukraina!

  34
  19
 11. Svenska staten är skyldig AP-fonderna och Änkepensionsfonden SEK 358 000 000 000 som med ränta från mitten på 1990-talet nu stigit till över SEK 1 000 000 000 000.
  Betala först denna skuld innan ni börjar slösa pengar på något annat.

  52
  36
  • Håkan D:
   Inte märkligt att vi skinnas med världens h ö g s t a skatter,när lånade pengar slösas på detta sätt !
   Vi 7-8 miljoner svenskar skall tydligen nu stå för andra länders krigsutgifter ! I dag Ukraina,vem blir det i morgon ?

   39
   39
   • Det är vi ju bekanta med att Putinfacisterna hatar allt vad som heter hjälp till de som står upp mot diktatorn.

    31
    18
   • dv:
    Överlåter med värm hand gärna de skattehöjningar som nu blir följden,åt dig som företräder “den rätta sidan”..
    Skulle gärna själv vilja bestämma över de få kronor,som numera betalas ut i pension.Att dessa mina en gång surt förvärvade pengar nu dessutom går till kriminella oligarker i öst-europa,är rent r å n….

    10
    13
   • stenbock:
    Konstigt att oligarkernas pengar har gjort att ukrainska armen fått så mycket västerländska vapen, eller så är ditt prat om att våra pengar går till oligarker rent svammel.

    9
    6

Kommentera