Svekdebatt för Mats Persson om folkbildningen – ”Hål i huvudet”

BEDRÄGERI & SKATTER. Utbildningsminister Mats Persson (L) hade lovat att det inte skulle ske några neddragningar på folkbildningen. Men tillfälliga åtgärder som extrasatsningarna på folkhögskolorna förlängs inte, vilket ger en halv miljard mindre i kolumnen. Amanda Lind (MP) är djupt kritisk: ”Mats Persson lovade att det inte skulle bli någon sänkning, så det var falsk marknadsföring”, skriver Altinget.

Utbildningsminister Mats Persson. Foto: Viktor Pettersson/Regeringskansliet

När man läser i budgetens tabeller så visar kolumnen en minskning på folkbildningsområdet. Från drygt 4,8 miljarder kronor för 2022, till drygt 4,3 miljarder kronor under 2023 och 2024.

Många höjde på ögonbrynen, eftersom Utbildningsminister Mats Persson (L) i en Altingetintervju hade lovat att anslagen till folkbildningen inte ska minska.

-Pettersson säger att efter Riksrevisionens rapport som i deras stickprovskontroller visade att 44% av studieförbundens verksamhet saknade kostnadsunderlag vore det oansvarigt av Mats Persson att inte strama åt folkbildningens budget. Den behöver stramas åt mer och redovisningen ska vara hel öppen.

Riksrevisionen rapporterar om omfattande BEDRÄGERIER inom studieförbunden. Självförvaltningsmodellen måste bort. Bedrägerierna kan inte fortsätta. Observera att Riksrevisionen talar om bedrägerier och inte slarv.

Riksrevisionens övergripande bedömning är att det finns brister i alla led – från studieförbundens utbetalningar och kontroll, via Folkbildningsrådets styrning och uppföljning, till regeringens styrning. Det kontrollsystem som folkbildningens aktörer tillsammans har utformat fångar inte upp felaktigheter på ett tillräckligt effektivt sätt. Det har bland annat tydliggjorts av att i en betydande andel av studieförbundens utbetalningar av kostnadsersättningar som Riksrevisionen har granskat saknas tillräckligt underlag. Granskningen visar vidare att det finns en överhängande risk för att statsbidraget går till annat än folkbildning. Riksrevisionens bedömning är att såväl kontrollen av, som transparensen i, hur statsbidraget hanteras och används av studieförbunden behöver stärkas väsentligt. Detta är av central vikt för att säkerställa att statsbidraget går till avsett ändamål, enligt Riksrevisionen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Svekdebatt för Mats Persson om folkbildningen – ”Hål i huvudet”

 1. Gott och väl att Riksrevisionen pekar på alla dåraktigheter som förekommer inom bidragssvängen, men när ansvariga inte bryr sig får vi ingen ändring; därför måste regeringen omgående (enligt vallöfte) införa tjänstemannaansvaret!
  Märkligt är all kritik som kommer från vänster. Regeringen har ju inte suttit en månad ens förrän de angrips från S, Mp och C. Vi måste avvakta några månader för att se vart det lutar.
  Det är inget enkelt pastorat de har fått överta. Misskötseln av landet har varit förödande!

  14
  1
 2. Sossialdemokrattin ållarsog in överallt press fackföreningar publik servis över allt det gäller ju nu för SD att skaka myndigheter och dyligt så man kan lägga ned verksamheterna!! Det mest besvärande är att man inte stoppat peningflödet till bidrag och arvoden !! ? En en strypning i det föder på mindre än 25% skulle ge en markant förbättring av statsfinanserna an agligen ända sättet att få stopp på inflationen och den deprition som väntar runt hörnet

  13
 3. ABF ÄR sossesopor under falsk flagg och stora bidragsparasiter som inte har nåt emot att stötta vänsterextrema grupperingar.

  27
  2
 4. Amanda Lind ger Hål i huvudet ett ansikte! Inget att hurra för men det är den krassa mp muppverkligheten..

  30
  1
 5. Jag såg ett inslag om en högskola och undrar om även folkhögskolor kan bli urflippade? Om detta stämmer gäller det att snabbt dra in skattepengar och byta ut chefer och lärare innan tilltron till hela skolväsendet rämnat.

  15
  • Vet inte var du lägger ribban för urflippad men när Orkanen (Malmö Lärarhögskolas nya lokaler i hamnen, en klar förbättring jämfört med de gamla mögelsjuka lokalerna vid Heleneholms-gymnasiet) var ny så fanns där damtoalett och herrtoalett.
   Och muslimtoalett som endast muslimer fick använda (inte så att de inte fick använda toaletter för normala människor, men en var exklusivt deras enligt en del av kärringarna som jobbar med lärarutbildning – tänk på de mest stereotypa batikhäxor du kan så kommer du nära).
   Ett handtag på väggen, en brunn i golvet och två upphöjda fotsteg att sätta fötterna på vid hukning.
   Det var väl över tio år sedan, om jag inte minns fel, men så är det också landets mest urspårade lärosäte jämte Södertörns högskola. Malmö LHS har flera gånger varit nära att förlora rätten att utfärda examen då nivån är så erbarmligt låg – kunskaperna hos nyutexaminerade lärare är ofta på lägre nivå än vad den var för motsvarande ämne på ett normalt högstadium tidigt 1980-tal.
   Det märks att man stängde mentalsjukhusen 1990-1995 ungefär. Korrelerar till 100% md feminism, regnbågsdyrkan, allas lika värde-kulten, svensk-hat, islamofili och klimat-läran.
   Det är ju inte för inte man kallar det för institutionsskadad, både inom det akademiska och mentalvården.

   23
   1
 6. MEN vi beviljar 175.000 i år förmodligen vi har de senaste decennierna beviljat mer än 100k UT årligen….. gissar att dessa typ 2 miljoner+ behöver utbildning…. kanske räcker gott och väl…… speciellt inte som alla inte är akademiskt skolade ej heller duktiga på hantverk (om det behövs då väldigt mycket tillverkas numer i låglönelädner)

  11
  2
  • Skogsbolagen behöver plantsättare i Norrland! Mohammed och hans kamrater behöver kanske frisk luft och en inkomst – här en möjlighet om intresse finns!

 7. Jag tror INTE att snyft och världsförbättrare partiet (L) som befolkas av de mest korkade, godhjärtade o skenheliga vågar ta godispåsen ifrån den islamistiska fördumnings kören

  38
  1
 8. Själv undrar jag varför någon bonne på Österlen ska betala för att tanter i Norrlands inland ska ha skattepengar för att lära ut matlagning, eller tvärtom (ABF är glada i såna upplägg).
  Ditt intresse = du betalar. Avskaffa alla hobby-bidrag. Inklusive sport, inklusive religiösa samfund.

  36
  2

Kommentera