Putin kan inte fly från historien

UKRAINA. Det finns ett mönster i Rysslands historia som även kan komma ikapp president Vladimir Putin. Det skriver Serge Schmemann i en analys i The New York Times.

Segermuseet i Moskva kommer troligen inte Vladimir Putin att hamna.

Sovjetiska ledare har upprepade gånger tagit till extrema medel för att uppnå mer makt, bara för att under vägens gång inse att de förlorat sin utmattade och misshandlade nation, skriver Schmemann.

”Putin har svarat på motgångar i kriget genom att kräva allt fler uppoffringar från ryssarna. Men som hans föregångare insåg är nationens tålamod inte gränslöst”.

Beslutet att dra tillbaka trupper över floden Dnipro i ukrainska Cherson har beskrivits som Putins senaste nederlag. Men CNN:s Tim Lister är inte förvånad över beskedet. En reträtt från flodens västra strand kommer förenkla ryska försörjningsleder och stabilisera försvarslinjen längs den östra strandkanten, spår han.

”Varje försök från ukrainska styrkor att korsa Dnipro skulle vara kostsamt till den grad att det blir oöverkomligt”, skriver Lister.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Putin kan inte fly från historien

 1. De ryska fascist vurmarna ger sig inte. Försök förstå att fascism inte är det som gör ett samhälle framgångsrikt.

  5
  2
 2. Likt ryssarna gått på Ukrainas infrastruktur (vatten och el), så torde det räcka för Ukraina att klippa av vattenförsörjningen till Krim. Sedan bara låta tid gå.

  12
  6
 3. Att fly från Cherson var Puttes enda taktiskt tänkbara beslutet.
  Floden där är ett formidabelt hinder vilket antagligen innebär att ukrainska försvarsmakten upprättar ett försvar och skickar dit artilleri för att rensa upp på den vänstra sidan av floden. Skulle misstänka att en offensiv ner mot Krim kommer att börja norrifrån vid Donetsk. Först när den är på väg kommer de nog försöka korsa floden vid Cherson.

  15
  6
 4. Innan Dneper skall passeras så klipps förbindelsen till Kertch av. För eller senare kommer det att behöva göras om Krim skall återgå till Ukraina. Därefter är det bara att vänta till Krim likt Cherson kollapsar i brist på underhåll. Visst tar det lite tid. Men den som har tiden mot sig är Putin.

  20
  6
  • Det är precis så det kommer gå till. När sen Krim tömts på sin befolkning så kommer man bara tillåta ukrainare och krimtatarer att återvandra.

   10
   3

Kommentera