Fler isbjörnar och färre bränder

KLIMAT. Bjørn Lomborg, är dansk forskare. Han är internationellt känd för boken Världens verkliga tillstånd, som driver tesen att de flesta miljöproblem inte har förvärrats och att miljörörelsen överdriver problemen för sina egna syften. Han har också gett ut boken Cool it om klimatfrågan, där han argumenterar för en nationalekonomisk ingång till frågan och för att det finns värre problem som fattigdom. Han har startat projektet Copenhagen Consensus Center för att rangordna problemen i världen efter hur allvarliga de är.

Björn Lomborg: Inget skäl för klimatångest, skrev bloggen för drygt ett år sedan, och det påminner lite om vad Elsa Widding, SD, säger.

Bjørn Lomborg

Larmen om alla hot mot miljön och planeten utelämnar hur mycket som blir bättre i takt med att vi blir rikare, skriver Bjørn Lomborg på SvD.

Man kan lätt få för sig att livet på jorden ständigt blir sämre. Medierna lyfter hela tiden fram den ena katastrofen efter den andra och kommer med skräckinjagande prognoser. I ljuset av denna störtflod av pessimism kan man förstå varför många – särskilt unga – verkligen tror att världen går under. Sanningen är att även om det finns problem så blir världen faktiskt bättre. Vi får bara höra det så sällan.

I år avslöjade forskare att två tredjedelar av barriärrevet visar den största korallmängden sedan mätningarna började 1985.

Katastrofberättelserna, oavsett de rör den senaste värmeböljan, översvämningen, skogsbranden eller stormen, kommer i en strid ström. Men den data vi har visar oerhört tydligt att människor under det senaste århundradet har drabbats långt, långt mindre av väderkatastrofer.

På 1920-talet dog omkring en halv miljon människor i väderkatastrofer, mot det senaste decenniets snittsiffra på omkring 18.000. I år, liksom 2020 och 2021, är siffran ännu lägre. Varför? Jo, eftersom människor i takt med att de blir rikare också får en större motståndskraft.

Väderfixerade nyhetssändningar kan få oss att tro att katastroferna hela tiden blir värre. Så är det inte. Omkring år 1900 så brann cirka 4,5 procent av världens landyta varje år. Under det gångna århundradet har den siffran krympt till 3,2 procent. För de senaste två decennierna visar satellitbilder på en ännu mindre omfattning – 2021 var siffran nere på 2,5 procent.

Det här beror i huvudsak på att rikare samhällen förebygger bränder. Modeller visar att vi vid århundradets slut, trots klimatförändringarna, kommer att ha ännu mindre omfattande bränder, tack vare mänsklig anpassning.

Och trots nyheterna om rekkorddyra skador i spåren av väderkatastrofer (i huvudsak eftersom rikare befolkningar bygger dyrare längs kusterna), så krymper skadornas andel av BNP.

Men det är inte bara väderkatastrofernas skadeverkningar som krymper, trots dystra prognoser. För tio år sedan utropade miljöaktivister högljutt att Australiens magnifika stora barriärrev var nära att dö ut, till följd av den blekning som klimatförändringarna inneburit. The Guardian publicerade till och med en dödsannons.

I år avslöjade forskare att två tredjedelar av barriärrevet visar den största korallmängden sedan mätningarna började 1985. Dessa goda nyheter fick en bråkdel av uppmärksamheten.

Det dödligaste miljöproblemet, luftförorening, var fyra gånger dödligare på 1920-talet.

För inte så länge sedan använde miljöaktivister ofta bilder av isbjörnar för att lyfta fram faran med klimatförändringarna, exempelvis i Al Gores skrämmande film ”En obekväm sanning”. Men sanningen är att antalet isbjörnar har ökat – från mellan fem- och tiotusen på 1960-talet, till omkring 26 000 idag. Den nyheten får vi inte höra talas om – aktivisterna har bara i tysthet slutat hänvisa till isbjörnar.

Vi överöses med så mycket dåliga nyheter att vi sällan tänker på att livet har blivit mycket bättre, enligt de viktigaste indikatorer vi har. Globalt har den förväntade livslängden fördubblats under de senaste hundra åren, från 36 år 1920 till över 72 år idag. För hundra år sedan levde tre fjärdedelar av jordens befolkning i extrem fattigdom. Idag är de färre än en tiondel. Det dödligaste miljöproblemet, luftförorening, var fyra gånger dödligare på 1920-talet än idag, och kommer i huvudsak av att människor under fattiga levnadsförhållanden eldar ved och gödsel för värme och matlagning.

Trots att coronapandemin har inneburit en viss tillbakagång så har mänsklighet stadigt fått det bättre. Ändå kommer domedagsprofeter fortsätta hävda att slutet är nära. Det är ett utmärkt sätt för dem att dra in pengar, men kostnaden för samhället blir skyhög: de får oss att fatta dyra, dåliga politiska beslut, och skrämmer livet ur våra barn.

Konsekvensen blir också att vi ignorerar de större problem som faktiskt finns. Tänk hur mycket uppmärksamhet värmeböljorna får. I USA och många andra delar av världen så minskar antalet värmerelaterade dödsfall, eftersom de positiva effekterna av bättre tillgång till luftkonditionering vida överstiger värmeböjornas negativa effekter.

Samtidigt dödar kylan, i tysthet, långt fler än värmen. I USA dör omkring 20 000 människor av värme, men 170 000 av kyla – det senare pratar vi sällan om. Dessutom ökar antalet köldrelaterade dödsfall i USA, och vårt ständiga fokus på global uppvärmning gör trenden värre, eftersom politikerna genom grön lagstiftning har gjort energin dyrare, vilket gör det svårare för människor att ha råd med uppvärmning.

Bristen på perspektiv gör att vi inte lägger vårt fokus där vi hade kunnat göra störst nytta.

Bjørn Lomborg

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Fler isbjörnar och färre bränder

  1. Vad är det för bra med att isbjörnar ökar i antal? De är farliga och obehagliga djur.

    1
    22

Kommentera