Björn Lomborg: Inget skäl för klimatångest

KLIMAT. Björn Lomborg är chef för tankesmedjan Copenhagen Consensus Center och visiting fellow vid Stanforduniversitetet. Hans senaste bok är ”False Alarm: How Climate Change Panic Costs Us Trillions, Hurts the Poor, and Fails to Fix the Planet.”

Klimatalarmismen är överdriven. Människans påverkan innebär inte nödvändigtvis en apokalyps, utan är ett problem som vi kan och bör lösa på ett smart vis, skriver Björn Lomborg i Ystads Hallehanda.

FN:s mellanstatliga klimatpanel IPPC har just släppt sin senaste rapport. Reaktionerna från politiker och medieprofiler kunde inte ha varit mer förutsägbara. I enlighet med den gängse berättelsen om den förestående apokalypsen sammanfattade den klimatångestdrabbade tidningen The Guardian den vetenskapliga rapporten med att peka ut människan som ”skyldig som fan” till ”mänsklighetens klimatbrott”. Men naturligtvis står det inte något sådant i rapporten.

FN:s generalsekreterare António Guterres kallade fynden för ”en varningssignal för mänskligheten” och sa att vi bara kan avvärja en katastrof genom att agera de närmaste månaderna. FN har en lång historia av att hävda att katastrofer står precis runt hörnet: FN:s första miljödirektör gjorde gällande redan för ett halvt sekel sedan att vi bara hade tio år kvar att avvärja förödelsen och den dåvarande chefen för IPCC insisterade 2007 på att vi bara hade fem år kvar.

Till skillnad från de hyperventilerande medierna är rapporten faktiskt både allvarlig och förnuftig (och väldigt, väldigt lång). Det är inte förvånande, eftersom den är en sammanfattning av redan publicerade studier. Rapporten bekräftar att den globala uppvärmningen är verklig och ett reellt problem.

Men detta belyser också hur mycket ensidigt tänkande präglar det offentliga samtalet om klimatet. Sedan värmeböljorna som drabbade USA och Kanada i juni har det skrivits mängder om att många dör av hetta. Och IPCC bekräftar att klimatförändringarna verkligen har ökat antalet perioder med mycket höga temperaturer. Rapporten slår dock också fast – även om det nästan aldrig erkänns eller omtalas – att den globala uppvärmningen samtidigt har inneburit att ”frekvensen och intensiteten för extrema köldperioder har minskat”.

Det här spelar stor roll, för globalt sett dör många fler människor av kyla än av värme. En ny studie i den högt respekterade vetenskapliga tidskriften The Lancet visar att ungefär en halv miljon människor årligen dör av värme – och att 4,5 miljoner människor dör av kyla.

”Du har förmodligen aldrig hört talas om det, men hittills har klimatförändringarna sparat 166 000 människoliv varje år.”

Eftersom temperaturen har ökat under de senaste två decennierna har det orsakat ytterligare 116 000 dödsfall på grund av värme varje år. Detta passar naturligtvis in i berättelsen och det har rapporterats om och om igen.

Men det visar sig att eftersom global uppvärmning också har minskat köldknäpparna ser vi nu 283 000 färre dödsfall orsakade av kyla. Du har förmodligen aldrig hört talas om det, men hittills har klimatförändringarna sparat 166 000 människoliv varje år.

På samma sätt har vi hört mycket om sommarens översvämningar i Tyskland och på andra håll, orsakade av klimatförändringar. Men den nya FN-rapporten förklarar att den har ”låg tilltro för mänsklig påverkan på förändringarna av de höga flödena i floder globalt” – och ovilja att tillskriva ”förändringar av sannolikheten eller storleken på översvämningar”. Rapportförfattarna menar att det saknas fullständiga bevis för att säga att översvämningar orsakas eller drivs av klimatförändringar.

De nämner också uppsidor av det varmare klimatet, till exempel det faktum att mer koldioxid i atmosfären har fungerat som gödningsmedel och skapat mer grönska på planeten. En Nasa-studie visar att under en 35-årsperiod har klimatförändringar lagt till grönområden som motsvarar Australiens storlek två gånger om. Men förvänta dig inte att läsa om detta i någon av de alarmistiska artiklarna om klimatpåverkan.

”Under en 35-årsperiod har klimatförändringar lagt till grönområden som motsvarar Australiens storlek två gånger om. Men förvänta dig inte att läsa om detta i någon av de alarmistiska artiklarna om klimatpåverkan.”

FN-rapporten handlar bara om de fysiska effekterna av klimatförändringar, men det som verkligen spelar roll är hur människor hanterar dem. Ofta förvandlas det verkliga problemet med stigande havsnivåer till en katastrof genom att argumentera för att ingen kommer att anpassa sig och att alla kommer att drunkna eller fördrivas. Minns nyhetsrapporteringen om att stigande havsnivåer kommer att driva hela 187 miljoner människor från sina hem, och att hela städer som Miami kan ”drunkna” om 80 år.

I verkligheten anpassar sig människor. Det har inte minst Nederländerna visat. Därför visar många modeller att insatserna kommer att minska antalet människor som drabbas av översvämningar 12 000-faldigt. För liksom tidigare kommer det ökande välståndet att fortsätta reducera översvämningarnas effekter. Klimatförändringarna kommer bara att sakta ner denna minskning något.

Detta är skälet till att skrämselhistorierna om klimatförändringarna blir kraftigt överdrivna och de stöds inte heller av den nya klimatrapporten. Ett av de mest klargörande sätten att illustrera detta är att beskriva hur klimatet påverkar ekonomin.

Tack vare den ekonomiska tillväxten uppskattar FN att en genomsnittlig person i världen kommer att vara 450 procent rikare år 2100 än de är i dag. Men klimatförändringarna kommer att vara kostsamma, eftersom anpassningar och utmaningar blir något svårare. Därför kommer vi år 2100 ”bara” att vara 436 procent rikare än nu.

Människans klimatpåverkan innebär inte nödvändigtvis en apokalyps, utan är ett problem som vi kan och bör lösa på ett smart vis.

Björn Lomborg är chef för tankesmedjan Copenhagen Consensus Center och visiting fellow vid Stanforduniversitetet. Hans senaste bok är ”False Alarm: How Climate Change Panic Costs Us Trillions, Hurts the Poor, and Fails to Fix the Planet.”

Politikfakta

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Björn Lomborg: Inget skäl för klimatångest

  1. Bjorn Lomberg är alltid värd att lyssna på. Resonerar alltid klokt och lösningsorienterat, genom att se helheten i sak, i detta fall klimatfrågan. Björn är dessutom boendes i Sverige. Bara så ni vet, alla reportage hungriga ”klimatjournalister”, på SVT, AB,DN och Expressen.

    En annan som inte tror på någon apokalyps. Eller att man överhuvudtaget inte ska skrämmas eller hota i klimatdebatten. Som journalister, media, aktivister och många politiker gör återkommande. Är den stora miljövännen Michael Schellenberger.

    Michael Shellenbergers senaste bok finns nu på svenska. ”Inställd apokalyps”, heter den.

    ”Å alla miljöaktivisters vägnar, vill jag be om ursäkt för den skrämsel­propaganda som vi har spridit om klimatet de senaste 30 åren. Klimatförändringarna är verkliga, men de leder inte till vår undergång. De är inte ens vårt mest angelägna miljöproblem.”

    Så inleddes en artikel som Michael Shellenberger ­publice­rade år 2020. Artikeln sände chockvågor bland miljöengagerade ­världen runt som ansåg att ”miljöhjälten” hade svikit.

    I boken Inställd apokalyps utvecklar Michael Shellenberger argumenten för varför han anser att miljörörelsen de senaste decennierna har misstagit sig inte bara om klimatet, utan även om en rad andra frågor, som förny­bara energi­källor, jordens matförsörjning, kärnkraft och välståndsutveckling.

    Michael Shellenberger är journalist, författare och miljö­aktivist.

    Tidigare har han utgivit bl.a. boken Break Through: From the Death of Environmentalism to the Politics of Possibility (2007, tills. med Ted Nordhaus). Hösten 2021 utger han San ­Fransisco: Why the Left Ruins Cities. Hans artiklar har ­pub­licerats i tidningar som New York Times och Wall Street Journal.

    Michael Shellenberger är anlitad som expert av FN:s klimatpanel, IPCC, för den rapport som ska publiceras 2022.

    Han är rådgivare i miljö- och energi­frågor till politiker i bl.a. ­Australien, Filip­pinerna, Japan och Nederländerna. Michael Shellenbergers TED-föreläsningar Varför jag ändrade uppfattning om kärnkraft och Varför förnybara energikällor inte kan rädda planeten har haft över sex miljoner tittare. År 2008 utsågs han av Time Magazine till Årets miljö­ hjälte .

    https://www.adlibris.com/se/bok/installd-apokalyps-darfor-skadar-miljoalarmismen-oss-alla-9789188729736

  2. Det kan aldrig accepteras av PK-sfären d.v.s alla de som tror på alarmisternas domedagsprofetior, är lika en religiös sekt eller någon som snöat in på ett part som MP, V eller S.

    11

Kommentera