Vindkraften är ingen bra energikälla

ENERGIPOLITIK. Fler och fler börjar inse verkligheten kring vindkraft, skriver Henrik Wachtmeister, vice ordförande för Föreningen Svenskt Landskapsskydd, på tidningen Land Lantbruk.

wind turbines on green grass field under blue sky
Photo by Ayşe on Pexels.com

Det är alltid intressant att läsa artiklar och inlägg rörande energi, elpriser och vårt elsystem, särskilt rörande vindkraft. Men mycket kommer inte fram.

Sedan 1999 har Föreningen Svenskt Landskapsskydd insett hur vindkraften varit med i förhandlingar i miljödomstolarna, svarat på remisser, läst ansökningshandlingar och miljökonsekvensbeskrivningar från vindkraftsprojektörer, medverkat i samrådsprocesser, talat med hundratals personer i hela landet, medverkat i seminarier och hållit föredrag i ämnet vindkraft.

Ett antal fakta som sällan kommer fram måste beaktas, även om det svider:

 • De långa handläggningstiderna beror mest på dem som ansöker om att få bygga vindkraft. Ibland tar det över 10 år. Närboende får några veckor på sig att lämna synpunkter och överklaga.
 • Tillståndsgivande myndigheter litar fullt på vad som står i ansökningshandlingarna medan berörda grannars argument mer eller mindre avvisas.
 • Naturvårdsverkets vägledning kring ljudfrågan är tydlig men alla struntar i den som skulle skydda närboende från sömnproblem och värdeminskning på fastigheter.
 • Vi har identifierat cirka 80 ekonomiska och juridiska fördelar som vindkraftsbranschen fått genom åren.
 • Vindkraft är förmodligen världens sämsta energikälla vad gäller leveransförmåga, konsekvenser för omgivningen och elsystemet.
 • Konsekvenser för landskapet, naturen, livsmiljöer, närboende, äganderätt och allemansrätt väger väldigt lätt vid en tillståndsprövning. De körs effektivt över av myndigheter och miljödomstolar.
 • Samerna kommer förmodligen att utplånas om de nya verksamheterna i Norrland ska få el från vindkraft.
 • Vindkraften klarar inte EU-direktivet 631/2016 gällande krav på att upprätthålla stabilitet, frekvens och spänning i nätet.
 • Vindkraften klarar inte heller kravet på det som kallas energy return on energy invested. Vindkraft når upp till 5–6 på skalan där 7 är kravet. Andra energikällor ligger på 50–70.
 • En investerad megawatt i en planerbar energikälla ger 2–2,5 gånger mer el än en investerad megawatt i ett vindkraftverk.
 • Verkningsgraden för vindkraft ligger på i bästa fall på 50 procent.
 • Svenska kraftnät, som garanterar att det hela tiden finns balans i nätet mellan produktion och konsumtion av el, räknar med att under årets kallaste dagar kan vindkraften bara leverera 10–15 procent av sin kapacitet.
 • Vindkraften kan bara utlova 2 procent av sin kapacitet i framtiden.
 • Under det senaste halvåret 2022 har vindkraften stått stilla i 80 procent av tiden.

Snabbt och billigt är parollen från vindkraftsanhängarna. Men den tidigare energiministern talade inte sanning när han sa att vi kan få havsvindkraft inom två år. Alla seriösa tekniker säger 8–10 år.

Enligt SOM-institutet tappar vindkraften i popularitet varje år. Fler och fler börjar inse verkligheten kring vindkraft. Det är glädjande när man läser om riksdagspolitiker som i Land Lantbruk säger att de inte vill ha fler vindkraftverk på land. Man kan inte offra landsbygden för en energikälla som är så dålig från alla synpunkter. Landsbygdens oproportionella lidande måste upphöra.

Henrik Wachtmeister,
vice ordförande, Föreningen Svenskt Landskapsskydd

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Vindkraften är ingen bra energikälla

 1. ”Verkningsgraden för vindkraft ligger på i bästa fall på 50 procent.”
  Och med lagring, som det talas om för att kompensera ojämnheten, försvinner 50 procent till, eller mer.

  13
 2. Nej, och det behöver man inte vara professor för att begripa. Energi bara när det blåser……😄😄😄😄

  40
  1
 3. Å andra sidan så är det fullt tillåtet att minska det sammanlagda effektuttaget, också.

  Varenda en babblar på om att vi ska ha mer effekt, mer produktion…lika med färskvattenuttaget: Alla vill ha mer. Ingen begriper att vi i stället skall hushålla med de resurser vi har till förfogande.

  6
  15
 4. Vi kan inte heller förstöra kustområdena med vindkraftanläggningar.

  Sol har ett visst berättigande, men enbart som anläggning direkt på bostäders tak. Här skulle en anläggnings-subvention på några år kunna leda till att behovet av en kärnreaktor försvinner. Jmf hur de olika värmepumparna en gång introducerades. Sol-energi kräver dock att branschen löser avvecklingsproblematiken långsiktigt.

  38
  2
  • Roland, det kanske behövs kärnkraft om vi ska kunna värma husen även på natten eller när solen är skymd..
   Sen tycker inte jag heller om fågelhackarna, de är fula, oeffektiva och väldigt dyra.

   10
   • Det är konstigt trotts att man lagt ned vindkraftspark så går det inte att läsa en vettig revision ? Bidrag och elcertifikat anses vara vinst haveri och reparationer finansiera på luddiga sätt

 5. För länge sen var jag på Öland, där finns en stor öde stäpp, inga människor verkar bo där nästan inget jordbruk, där skulle man kunna bygga massor av vindkraftverk utan att störa nån.

  5
  49
 6. Bloggen gillar att ta upp vad som”inte är bra”. Dock nu står vi inför en akut situation med elbrist.
  Kolkraft, oljekraft, solpaneler och vindkraft kanske funkar. Finns det nått mer vi kan få el ifrån.
  .

  2
  39
  • Öskute
   kraftvärmeverk som eldar sopor (el+värme) är en lysande energi källa.
   Kärnkraftverk är överlägset om man räknar på LCA cykeln.
   Man kan även spjälka vätgas (elektrolys, termolys) som lagrings källa för solceller.

   27
   3
   • Energilagring i väte mer än halverar energimängden. Väldigt dåligt om man vill hushålla. Men visst, i brist på bättre så…

    4
    1
  • Bloggen har skrivit om alla kraftverk som står still och kan startas om ett beslut tas och att kärnkraftverken kan höja effekten.

Kommentera