Gripenplan från Ronneby deltog i Natoövning över Polen

FÖRSVARSMAKTEN. Det amerikanska hangarfartyget USS George H.W. Bush i Adriatiska havet underställs Nato. Stridsflyg lyfter mot den europeiska kontinenten för att understödja Natos stridsgrupper på marken. Detta är förutsättningarna för Natos återkommande Neptune Strike, som syftar till att försäkra allierade om stöd, avskräcka motståndare från angrepp och försvara alliansen. Och den här gången väntade svenska jägarsoldater i terrängen och svenska Gripenplan i luften.

USS George H.W. Bush (CVN 77) på Atlanen. Bild: Nicholas Hall/US Navy

Svenska jägarsoldater ur K 3 i Karlsborg fick under måndagen 26 oktober chansen att öva på att leda in Natos stridsflyg över polskt territorium. Från positioner på marken pekade soldaterna ut mål som Natoledda flygstridskrafter sedan bekämpade.

Varje gång vi övar med Nato på det här sättet ökar vi vår förmåga att verka tillsammans. Vi har redan i dag en mycket hög grad av interoperabilitet med Nato. Som medlemmar kommer vi vara en netto-bidragsgivare till alliansens avskräckning från dag ett, säger generallöjtnant Michael Claesson, Försvarsmaktens insatschef.

Ur Natos synpunkt är Neptune Strike en så kallad ”vigilance activity” och syftet är att försäkra allierade länder om stöd, avskräcka en motståndare från angrepp och öva på att försvara alliansen. Neptune Strike är en naturlig del av Natos militära koncept DDA: ”Deter and Defend” (avskräcka och försvara) som vägleder alliansens styrkegrupperingar i Europa.

Vad man gör här, är att överföra befälet över en amerikansk hangarfartygsstyrka till Nato för att koordinera den maritima förmågan med förmågan att slå mot mål i Europa. Genom att delta övar Försvarsmakten på att samverka med Nato, samtidigt som vi visar vår villighet att delta i Natos avskräckning. Att vi deltar i aktiviteter av det här slaget kommer förstås bli allt vanligare när vi blir medlemmar i alliansen, säger Michael Claesson.

Flygvapnet deltog i torsdags genom en övad offensiv operation mot en fingerad motståndares tillgångar. Övningen genomfördes i polskt luftrum och bestod av polska, svenska, tyska, amerikanska, franska samt italienska enheter.

– I övningen genomfördes lufttankning, luftstrid och bekämpning av mål på marken samt samverkan med markförband. Det är ett komplext scenario som ställer höga krav på vår förmåga tillika förmågan att samverka under planeringen. Övningen gick bra och fram mot kvällen landade vi slutligen hemma på Ronneby igen, säger en flygförare från 172:a stridsflygdivisionen.

Neptune Strike pågår 14-28 oktober 2022 och är den åttonde delen av Project Neptune, vilket är ett mångårigt projekt som syftar till att harmonisera överförandet av amerikanska maritima och amfibiska resurser till Strikfornato.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Gripenplan från Ronneby deltog i Natoövning över Polen

 1. Skada att gamle Stenbock levt under alla åren,när f.d. Sverige var en i stort betydnings-lös mindre makt !
  Nu när vi äntligen kopierar 1600-talet och kanske kan se fram emot ett
  nytt Stormaktsvälde,lär jag inte längre få vara med !!
  Önskar er övriga lycka till,och stråla er i den nya vardande glansen.
  😉

  11
  12
  • @Stenbock, bloggen Klimatsans hyllade igår en av deras nätverkets trognaste medlemmar Hans Brises på hans 100-års jubiléum, född 1922-10-31
   – Så häng med! Javisst ska vi det. Att sen en och annan inte hänger med i den nya / vardande glansen – strunt samma – vi hänger med.

 2. Västvärldens Oligarker försöker få igång ett tredje världskrig genom att involvera flera länder i konflikten.
  Fred finns inte i deras satanistiska värld.
  En röst från Polen som också är orolig för det som sker i landet.
  Det är på tiden att folket vaknar nu.
  ☮️🙏

  https://youtu.be/b90mLvehgKk

  15
  30

Kommentera