Dagens tankeställare 132

Om människans inneboende ondska.

Min gode vän i Amerika berättade en gång denna historia.

I tiderna ordnade min vän ett fylleslag tillsammans med ett halvdussin kompisar. Någorlunda välutbildade och framgångsrika män i 25-årsåldern, inget white trash. Under kvällen kläckte killarna sedan idén: de tog fram telefonkatalogen och valde på måfå ut ett namn. Denna människas liv skulle de sedan förstöra, sakta men säkert, i en gemensam sammansvärjning – ”to fuck up his life”.

Den vilt främmande människan vars namn fingret råkade hamna på visade sig vara en medelålders man, egenföretagare, gift och bosatt i en småtrevlig villa. Följande vecka påbörjade killarna sitt projekt. Alltid nu och då skickade någon av dem suspekta brev till offrets fru och till företagets kunder eller leverantörer. Däremellan ringde de telefonsamtal som fick karln i fråga att framstå i konstig dager. Såhär fortsatte de, segt och målmedvetet, och ett år senare hade den oskyldiga karlns företag gått i konkurs, frun hade skilt sig och som en följd var paret tvungna att sälja villan – mannen hyrde sedan något kyffe åt sig.

Vad får folk att göra något sådant? Inget att tjäna på det hela. Bara för skojs skull, för att njuta av grymhet och nedrig maktkänsla?

Ty så älskade Gud världen (dvs. mänskligheten), att han utgav sin enfödde Son, på det att var och en som tror på honom skall icke förgås, utan hava evigt liv.” – Johannes 3:16

Av vilken anledning skulle Skaparen särskilt älska just detta flockdjur, som till absolut övervägande del består av själviska, korkade och fega varelser?

Rune Holmström

Hugo Simberg: Ringdansen (1898).

8 thoughts on “Dagens tankeställare 132

 1. Universum oändligt, mer än två miljarder galaxer varav vår Vintergata hyser fler än hundra miljarder planeter och en är vår Tellus.

  GUD = Tomten
  Vad de obildade prästerna ej begrep sa de vara gudens verk.

  4
  1
  • Klent argument, grebom5. Oavsett hur många ziljoner himlakroppar det finns i universum, så är det inget bevis för att En Högre Makt inte skulle existera. Däremot kan man ställa sig frågan: har samme Jesus, Guds ende son, offrat sig på alla planeter som man får förmoda har intelligent liv?

 2. Holmström frågar sig:

  “Av vilken anledning skulle Skaparen särskilt älska just detta flockdjur, som till absolut övervägande del består av själviska, korkade och fega varelser?”

  Dumhet?, på grund av självbelåtet och omedvetet självbedrägeri…

  … med tanke på att…

  (26) Och Gud sade: »Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara oss lika;…»
  (Första Mosebok (Genesis), 1 Kapitlet, 1917 års översättning)

  … vilket även en gammal framliden tysk dramatiker och filosof konkluderade:

  “Till och med gudarna själva [det står ju faktiskt “vår”, dvs. pluralis, som dock kan vara en felöversättning, vilket inte förminskar poängen] stred förgäves mot dumheten.”
  (fritt översatt av mig)

 3. Det är data dynga ! Folk beter sig inte så om det inte finns en orsak folk lägger inte ned arbete på att jävlas .
  Att jävlas är en typ av arbete och förekommer oftast som hämd för inbilade eller riktiga oförrätter!
  Om det faktiskt vore på detta sättet så kommer det att upptäckas och det resulterar ofelbart i hämd aktioner.
  Sen i detta fallet påstår skribenten helt oskyldigt människa ?varför skulle någon lägga energi på sånt! Det finns en orsak även om den är svår att identifiera

  2
  15
 4. Ja,du Rune.Många i arten Homo Sapiens är utrustade med både osynliga klövar och svans.Dom njuter av att känna sig maktfullkomliga och “utvalda “.Dom finns i alla samhällsskikt och kan verkligen konsten att förpesta andra människors tillvaro på många vis.Dom mobbar och djävlas på alla raffinerade sätt som dom kan komma på.Det är bara att vända blicken österut bortom Finland så hittar du ett praktexempel på denna onda avart….

  21
  4

Kommentera