Den ryska reträtten från Cherson har börjat

UKRAINA. Ryssland har börjat dra sig ur den ockuperade regionen Cherson i södra Ukraina, skriver den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) i ett pressmeddelande.

Staden Cherson i länet med samma namn i Ukraina

Den ryska armén uppges ha satt 2.000 mobiliserade soldater att hålla frontlinjen och artilleribeskjuta ukrainska positioner, sannolikt för att dölja reträtten för de ukrainska styrkorna.

Ryssland har färdigställt en ny flottbro intill den skadade Antonovskyj-bron över floden Dnipro i ockuperade Cherson, skriver Storbritanniens försvarsdepartement i en lägesuppdatering.

”Det är förmodligen första gången på årtionden som den ryska armén behövt använda sig av den här typen av bro.”

Ryssland har förflyttat ockupationsadministrationen och tusentals civila från Cherson inför det väntade ukrainska försöket att återta staden, som varit ockuperad sedan tidigt under invasionen.

”Det är mycket osannolikt att Rysslands dåligt tränade, nyligen mobiliserade reservister kan motstå en ukrainsk motattack om ukrainska styrkor väljer att anfalla och jaga de retirerande styrkorna”, skriver tankesmedjan.

Enligt ISW kommer Ryssland sannolikt att spränga kraftverksdammen Kachovka för att täcka sin reträtt. På torsdagen uppgav Ukrainas president Zelenskyj att de ryska styrkorna minerat dammen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Den ryska reträtten från Cherson har börjat

 1. Nja i den fria EU-pressen skrevs redan igår att c:a 60.000 invånare i denna stad,skulle räddas undan från de anfallsmål,som Ukraina förbereder.
  Troligen vill Ryssland på detta sätt rädda liv för dem som bor i speciellt utsatta områden.
  Som vissa kanske vet,finns ingen som frågar efter vem du är,innan skotten faller i ett Krig ?

  10
  2
  • Enligt ryska källor skall alla män bland dessa 60.000 mobiliseras till orcerhorden inom 2 veckor, mao ukrainare skall tvingas att slåss mot sina egna av orcherna. För övrigt ett solklart krigsbrott enligt Genevekonventionen, men denna konvention betyder ingenting för ryssen. Ytterligare en konvention/avtal som ryssen bryter.

   8
   6
   • Kretin:
    Var har du den informationen från ? Är nästan för fantasifullt att inbilla sig ! När ni lägger in sådana sagor,v.g. lägg med en länk !

    5
    3
 2. Ryska armén gör det, den lyckats bäst med, dvs. framgångsrika reträtter. Oerhört imponerande taktik, som enligt fånen i Kreml kommer att vända krigslyckan.
  Ett tips till ovanstående fåne:
  Ett idiotsäkert sätt för den värdelösa ryska armén att avancera, är marschera, är baklänges.

  9
  8

Kommentera