Putin uppges vilja splittra med fler ”nyttiga idioter”

UKRAINA. Vladimir Putins Ryssland väntas genomföra förnyade påverkanskampanjer i Europa för att bryta enigheten som följt den ryska invasionen. Det säger Tuuli Duneton, tjänsteman vid det estniska försvarsdepartement, till Foreign Policy.

Duneton uppmanar västerländska underrättelsetjänster att vara vaksamma på hur Ryssland i och med energikrisen kan tänkas påverka allt från politiker till medier. Detta eftersom Putin vill knäcka västerländska samarbeten och få dem att sluta stödja Ukraina militärt nu när Ryssland åkt på bakslag.

Duneton spår ökade försök att påverka enskilda personer långt högerut i den europeiska politiken, som kan tänkas sympatisera med Kreml.

FP nämner till exempel Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi som enligt en läcka ska ha beskyllt Ukrainas Volodymyr Zelenskyj för att Ryssland invaderat.

Dessa nyttiga idioter gör att det narrativet vinner mark i vissa medlemsländer, säger Duneton.

-Pettersson känner till några nyttiga idioter. De finns på bloggen och är totalt faktaresistenta…

Nyttig idiot är en beskrivning av en person som löper andras ärenden utan att vara medveten om att så är fallet och i stället tror att det är de egna intressena som värnas. Detta beteende har använts av bland annat underrättelsetjänster genom att utnyttja övertygelsen hos godtrogna ”idealister” eller personer starkt knutna till en politisk lära eller konformism för att sprida propaganda, falska rykten, samla in information, med mera.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Putin uppges vilja splittra med fler ”nyttiga idioter”

 1. Dom som finns som håller på Putin får också betalt av Putin! Detta krig kan man förkorta ned till pengar!? Det har nu visat sig att satsade man på Putin så gör man en brakförlust! Och troligen kan inte Ryssland ta sig ur detta!?
  Putin kommer inte att kasta in handduken utan det är duman eller ryska folket som gör sig av med Putin och KGB!?

  2
  2
 2. Terroristen, kleptokraten, gangstern. folkmördaren och krigsförbrytaren Putin är förbrukad och på väg bort. Skall gripas, lagföras och dömas.

  9
  4
 3. Ja, det finns några få idioter här på bloggen. Särskilt nyttiga verkar de dock inte vara, eftersom deras galenskap inte påverkar oss andra i någon som helst fascistriktning. Vi får väl se när de vaknar. Jag påverkas iallafall inte av tumme ned utan argument.

  27
  20
  • Du får en tumme upp av mig på det. Våra ryska ”vänner” är nog vakna, men att jobba som troll för Putin är inget enkelt jobb dessa dagar. Mycket att göra och minst sagt uppförsbacke. Får ni övertidsersättning?

   12
   13
   • Haha, många tummar ner.
    Alltså då är det sant, ni får ingen övertidsersättning!

    8
    4

Kommentera