Svenska officerare utbildar ukrainska rekryter

UKRAINA. Svenska instruktörer utbildar för närvarande ukrainska rekryter i Storbritannien. De svenska officerarna är på plats som en del av det utbildningsstöd som beslutats av regeringen. Rekryterna från Ukraina är frivilliga och genomgår grundläggande soldatutbildning – och de kommer direkt från sina civila yrken.

De ukrainska rekryterna är frivilliga som fram tills nyligen hade civila yrken.
Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmaken

Ukrainska soldater utbildas på många olika platser i Storbritannien – och på en av dessa är det svenska instruktörer på plats. Den utbildning som bedrivs av svenskarna kan bäst beskrivas som en komprimerad grundutbildning för soldater. Den är fem veckor lång och sker på ett naturskönt övningsområde i de norra delarna av landet. På platsen finns också dansk och finsk personal i rollen som utbildare. 

Ett ukrainskt kompani som just nu utbildas består av 200 frivilliga rekryter, det är en grupp där ålder och bakgrund varierar. En har arbetat som advokat, en annan drev sin egen pr-byrå, men vad de alla har gemensamt är viljan att försvara sitt hemland. 

De svenska instruktörerna är mycket kunniga, det är till stor hjälp att få ta till sig deras erfarenheter och kunskaper. De är lyhörda men också tuffa och alltid respektfulla och jag känner mig priviligierad att få vara del av den här utbildningen, säger en ukrainsk rekryt, som av säkerhetsskäl inte uppger sitt namn. 

På onsdagen var svensk media inbjuden att bevaka ett av övningsmomenten. Momentet som visades upp bestod av att svenska instruktörer öppnade eld mot olika objekt: Bildörrar, fyllda sandsäckar, träd, en mur samt ett förberett värn. Syftet var att visa var det är möjligt för en soldat att ta skydd från olika typer av vapen 

Det är inte som på film, att du kan ta skydd bakom en bildörr. Det räcker inte med ett lager sandsäckar utan du måste ha minst tre lager för att kulorna inte ska gå igenom, förklarar en av de svenska instruktörerna.

Svenskarna tjänstgör i perioder om två månader till en början. Den svenska insatsen sträcker sig till den 31 december, men kan komma att förlängas.

Jag skulle själv gärna fortsätta. För det vi ger rekryterna här får en tydlig effekt när de kommer hem till sitt hemland, säger instruktören Matilda från Skaraborgs regemente, P4.

Marcus Blixt, kapten, är kompanichef och arbetar till vardags på Skaraborgs regemente i Skövde. 

Jag känner att vi gör ett bra jobb och kan ge ett viktigt bidrag och vi är väldigt duktiga på att utbilda soldater. Samtidigt är allvaret påtagligt här, de här soldaterna kommer definitivt att få användning av vad de lär sig här, säger Marcus Blixt.

Totalt 60 svenskar deltar i den utbildningsinsats som Storbritannien leder. Sverige bidrar med officerare från Skaraborgs regemente, P4, Livregementets husarer, K3, och Norrlands dragonregemente, K4.

Den svenska personalen på plats bor på den bas där grundutbildningen genomförs. Det är vackra omgivningar med ett böljande landskap där den brittiska väderleken gör sig påmind. Blåst och regn drar ofta in över området. Basen har en standard som liknar ett svenskt övningsskjutfält som Trängslet eller Villingsberg. Det handlar om inkvartering i logementen för soldaterna och enklare rum för officerarna. Träningsanläggning, matsal och uppehållsrum med pingisbord finns på området. 

De ukrainska rekryterna utbildas i att använda olika typer av vapen, men också i folkrätt och krigets lagar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Svenska officerare utbildar ukrainska rekryter

    • Sverige har krigat en del sedan 1814 fast inte i Sverige.

      Vi hade frivilligkåren i Finland där svenska staten ställde upp med mängder av material och transporter.

      Vi har Kongo, Afghanistan, Libyen, Somalia med flera länder.

      Men du har rätt, Sverige som land har inte krigat på länge.

Kommentera