Hovrätten höjer straffen för två somalier

VÅLDSVÅGEN. Svea hovrätt, mål: B 7505-22 meddelade igår dom i ett mål om mord, mordförsök och grova vapenbrott i Hjulsta med koppling till kriminella nätverk. Hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer de två unga männen som av tingsrätten dömdes för medhjälp till ett mord den 31 maj 2021, för att i stället ha begått mordet tillsammans som gärningspersoner. Hovrätten skärper också straffet för den ena mannen som får samma straff som den andra. Hovrätten ändrar inte tingsrättens frikännande domar när det gäller tre av de åtalade männen eller det som tingsrätten beslutat om skadestånd.

Muhsin Hussein, kallad ”Sixty” och Abdikarim Dahir, kallad ”Fishy”. De båda dömda var 20 år när brotten begicks . Det innebar att det längsta straff som kunde komma i fråga för dem var fängelse i 14 år. Det är också vad hovrätten kommer fram till. Men på grund av den långa häktningstiden och att de båda haft restriktioner dras två månader av. Straffen blir därmed 13 år och tio månader. Hade de begått brotten idag, efter den 1 januari 2022 hade straffet blivit livstid.

Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att det är bevisat att den man som döms för det andra mordet, den 30 augusti 2021, hade koppling till ett kriminellt nätverk. Hovrätten anser det också bevisat att den man som skadades svårt vid försöket till mord samma dag hade koppling till ett annat kriminellt nätverk.

Under rättegången beslutade hovrätten att en kroppskamerafilm som polisen spelat in i samband med att de kom till brottsplatsen den 30 augusti 2021 och påträffade den svårt skadade mannen inte skulle få användas som bevisning i målet. Hovrätten ansåg att inspelningen tillkommit under förhållanden som stred mot artikel 3 i Europakonventionen (förbudet mot tortyr och annan omänsklig eller förnedrande behandling).

När det gäller mordet den 31 maj 2021 har hovrätten kommit fram till att de två männen, som båda var 20 år gamla vid tillfället, ska dömas för att tillsammans ha utfört mordet och inte bara hjälpt till med hantering av kläder och vapen. Det rör sig om en ren avrättning och skulle gärningspersonerna ha varit 21 år vid brottet hade straffet blivit livstids fängelse, säger hovrättsrådet Mari-Ann Roos, referent i målet.

 • När det gäller mordet och mordförsöket den 30 augusti 2021 anser hovrätten att utredningen visar att brotten har koppling till en skjutning i Tensta tidigare samma kväll. Hovrätten kommer också fram till att både den dömda skytten och den skadade mannen hade koppling till kriminella nätverk. Kopplingen till kriminella nätverk har inte betydelse för skuldfrågan men för att förstå bakgrunden och motivet till det besinningslösa skjutvapenvåld som de i målet aktuella händelserna innefattar, säger Mari-Ann Roos vidare.

Bakgrund

I målet åtalades sammanlagt fem unga män för inblandning i två mord och två mordförsök samt grova vapenbrott, som åklagaren ansåg hade koppling till konflikten mellan de kriminella nätverken Dödspatrullen och Shottaz. Två av männen åtalades för att skjutit en man till döds i Hjulsta den 31 maj 2021. Den ena åtalades också för att tillsammans med två andra medtilltalade ha skjutit en man till döds och allvarligt skadat en annan man i Hjulsta den 30 augusti 2021. Den skadade mannen åtalades för försök till mord genom att han påstods ha skjutit upp mot den lägenhet där den man som sköt honom och hans kamrat var bosatt. Åtalet gällde även grova vapenbrott.

Tingsrätten dömde två av männen för medhjälp till mord den 31 maj 2021. Den ena dömdes även för mordet den 30 augusti 2021 och för grovt vapenbrott. Den skadade mannen frikändes från försök till mord och de två andra männen frikändes från delaktighet i mordet den 30 augusti 2021 och från grovt vapenbrott.

De båda dömda var endast 20 år gamla när brotten begicks vilket innebar att det längsta straff som kunde komma i fråga för dem var fängelse i 14 år (straffen har därefter skärpts när det gäller personer som fyllt 18 år). Dessutom hade de suttit häktade med restriktioner (isolering) under lång tid vilket gjorde att straffet förkortades med två månader för båda. Den man som dömdes för delaktighet i båda morden samt för mordförsök och grovt vapenbrott dömdes i tingsrätten till fängelse i 13 år och 10 månader (motsvarande livstids fängelse för en person som fyllt 21) och den man som endast dömdes för medhjälp till det första mordet dömdes till fängelse i 10 år och 4 månader (motsvarande 14 års fängelse för en person som fyllt 21 år). Anhöriga till de två mördade personerna fick skadestånd.

-Pettersson konstaterar att de somaliska herrarna slipper utvisning…

***

TIDIGARE 2022-04-23. 5-0 till bortalaget vid åtal för två mord, mordförsök och grovt vapenbrott i Hjulsta

VÅLDSVÅGEN. Åtal har väckts vid Solna tingsrätt målnummer: B 8319-21, mot fem unga män misstänkta för mord och mordförsök i Hjulsta, nordvästra Stockholm. Två av männen åtalas för att ha skjutit en man till döds utomhus i Hjulsta den 31 maj 2021 strax före midnatt.

Statsminister Magdalena Andersson lovar som sina företrädare att bekämpa den grova brottsligheten.

Två månader senare den 30 augusti 2021 efter midnatt sköts två män på en innergård i Hjulsta. En avled och en skadades svårt. Tre av männen åtalas för mord och mordförsök. En man åtalas för mordförsök. Händelsen den 30 augusti 2021 bedöms vara en del av en uppgörelse mellan två kriminella nätverk.

En av männen åtalas för mord i båda fallen. Mannen åtalas även för grovt vapenbrott med anledning av ett upphittat vapen den 17 augusti i Tensta.

Kort ur åtalet:

Muhsin Ibrahim Hussein, född 2001, och Abdikarim Dahir Ibrahim, född 2000, medborgare i Sommalia har tillsammans och i samförstånd med andra personer dödat Ali Omer Said genom att skjuta
honom med flera skott. Det hände den 31 maj 2021 vid Hjulsta backar 21,
Spånga, Stockholms stad. Abdikarim Dahir Ibrahim och Muhsin Ibrahim Hussein begick gärningen med uppsåt.

Yusuf Mohamed Abdi Fatah med tolkbehov på danska, Muhsin Ibrahim Hussein, född 2001 och Abdullahi Ibrahim Hussein, född 2003, har tillsammans och i samförstånd med andra personer
dödat Abdimalik Hussein genom att skjuta honom i huvudet. Det hände den 30 augusti 2021 vid Hjulsta backar 14, Spånga, Stockholms stad. Muhsin Ibrahim Hussein, Yusuf Mohamed Abdi Fatah och Abdullahi
Ibrahim Hussein begick gärningen med uppsåt.

Mikail Tuncer, född 1999, har tillsammans och i samförstånd med andra personer försökt
döda en eller flera personer genom att avfyra skott mot dem med ett skjutvapen. Det hände den 30 augusti 2021 vid Hjulsta backar 14, Spånga, Stockholms stad. Det fanns en fara för att brottet skulle fullbordas eller det var endast på grund av tillfälliga omständigheter som det inte fanns någon fara för att brottet skulle fullbordas. Mikail Tuncer begick gärningen med uppsåt.

Dom mördade blev nummer 17 och 33 i statistiken för år 2021.

Om Hjulsta på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Hovrätten höjer straffen för två somalier

 1. Verkar vara några kriminella migranter på bloggen idag eller är det bara några ”goda o skenheliga” som bor tryggt och säkert samt tjänar så bra att de aldrig behöver froteras med verkligheten.

  Å andra sidan kan det ju vara någon kåt gammal kärring som håller sig med importerad sängvärmare

 2. Nu gäller det att jobba för dödsstraff. Tänk vad många miljoner som skulle sparas och tänk så mycket mindre slitage på miljön.

  14
  2
  • Återinförande av dödsstraff är jag med dig på. Men det måste ställas lite högre krav än ett ”vanligt” brottmål. Kalla mig gärna kall, omänsklig etc etc, men jag tycker att berövar man en annan människa livet med berått mod, har man förverkat sin egen rätt att leva.

   13
   2
  • Bättre skicka tillbaka dem efter några år i fängelse, med förbud att aldrig någonsin återvända mer.

   5
   5
 3. Dess grabbar är alltså Eliten?
  Top of the Notch för svenska fruntimmer och halvbögar/bögar?
  Muhsin Hussein, kallad ”Sixty” och Abdikarim Dahir, kallad ”Fishy”
  Tvi vale för svenska fruntimmer och bögar/halvbögar och andra sjuka avskräden..!

  18
  2
 4. Ofattbart !
  +80% av alla svenska kvinnor vill ligga med dom först !
  Hur ska det gå till om de hamnar i fängelse ? Måste kvinnorna smuggla in sig i resväskor , stoppa flygplan och gräva sig igenom väggar ?

  14
  2
  • Lugn bara lugn.. De är ute före kl 18 ikväll så att de hinner hem och kolla på bulliboompa efter att ha våldtagit och kniva lite.. Natten är ung.

   13
   1
   • Om vi haft bra förbindelser med Ryssland, kanske vi hade kunnat skicka dem till norra Sibirien. Vi får hoppas att nya regeringen hittar på en bra lösning. Någonstans där det är kallt och ogästvänligt.

    13
    2
 5. Saknar också utvisningsbeslutet.
  De får göra om lagen från tillval till obligatorisk utvisning av utlänningar som döms för grova brott samt ta bort regeln som säger att utlänningar som kom till Sverige när de var 15 år inte ska utvisas.
  Regel är felaktig eftersom en grovt kriminell person har ingen sund kontakt med riket oavsett vilken ålder den hade när de kom till Sverige och därmed kommer trivas bättre i något annat land än Sverige.

  16
  2
 6. Det är svårt att avgöra exakt var gränsen för utvisning ska ligga, men att mord som skulle medfört livstid om de varit 1 år äldre ligger väldigt högt över de flestas utvisningsgräns. I Danmark vill jag minnas att fängelsestraff på minst 2 veckor automatisk medför utvisning

  23
  2
 7. Vi får hoppas att det är sista domen mot importkriminella som får vara kvar i Sverige.
  Det måste nu med den nya regeringen vara 100 % UTVISNING.

  25
  3
 8. UTVISNING!!!

  Nu kan den nya regeringen gripa in! Om de menar allvar vill säga!

  Tolkbehov på danska! Jag tar mig för pannan.

  HUR NAIVA ÄR VI??

  29
  2
  • Danskarna har väl gjort som de brukar, skickat över avskrädet till de dumma svenskarna. Istället för åter skurklandet, så tycker de det är lättare att köra dem över bron.
   Svenskarna skickar ju inte tillbaka de stackars ”flyktingarna”

 9. Vad gör dessa missfoster i Sverige? Har de någonsin gjort ett ärligt handtag? Nej, de har de inte och kommer aldrig göra heller. Även deras barn kommer bli kriminella och säkert vara med i BLM-rörelsen för att få sympati.

  33
  4

Kommentera