Finländsk enighet om stängsel mot Ryssland

UTRIKES. Den finska riksdagen är enig: Det behövs ett stängsel längs gränsen mot Ryssland. Nu ska ett pilotprojekt inledas. Finlands regering samlade på tisdagen alla riksdagens partier för ett säkerhetspolitiskt möte där stängslet var en stor fråga.

Finland gräns mot Ryssland är c:a 130 mil lång. . Finlands östra gräns drogs för första gången mellan Sverige och Novgorod 1323 i Nöteborgsfördraget. Områdena söder och väster om gränsen, inklusive Viborg, tillhörde Sverige, medan områdena norr och öster om gränsen, inklusive de norra delarna av Finland, var ryskt territorium. Efter andra världskriget slöts ett fredsfördrag mellan Finland och Sovjetunionen i Paris 1947. Finland förlorade omkring elva procent av sin yta när bland annat Petsamo vid Ishavet blev en del av Sovjetunionen. Finland fick tillbaka den viktiga hamnstaden Hangö, men tvingades överlåta Porkalaområdet väster om Helsingfors som sovjetisk bas. Finland tvingades också betala ett krigsskadestånd på 300 miljoner dollar till Sovjetunionen trots att det var Sovjet som startade kriget.

Samtliga partier hade redan inför mötet förklarat sig positiva till ett stängsel och när Gränsbevakningsväsendet – myndigheten ansvarar för gränsbevakningen – också uttalat sig för ett behov av stängslet är vägen mot ett bygge utstakad.

Som statsminister ifrågasätter jag inte Gränsbevakningens syn på saken, säger Sanna Marin (SDP) enligt Hufvudstadsbladet (HBL).

Ense – men ändå inte
Ett officiellt beslut är inte fattat, men enligt Yle finns pengar för ett pilotprojekt avsatta i årets budget, och HBL rapporterar om att ett testbygge på några kilometer i sydöstra Finland ska inledas där man ”ska prova sig fram”.

Om allt går som det ska, och alla beslut klubbas, står stängslet klart om fyra år. Men att partierna är överens om ett stängsel betyder inte att man ser på projektet med samma ögon. Vänsterförbundet är oroat för vilka anslag som kan behöva minskas till förmån för stängslet, medan Samlingspartiet, ett av de partier som först lyfte frågan, tycker att bygget kommer att ta för lång tid.

Vi har en kris här och nu, säger partiordförande Petteri Orpo till HBL.

Den exakta planen är sekretessbelagd, men en bild på hur stängslet kan komma att se ut har publicerats. Enligt Yle visar den ett ungefär fem meter högt stängsel med taggtråd ovanpå.

Stängslet ska dock inte byggas längs hela gränsen, utan bara vid plaster där det anses vara enklast att ta sig över – till att börja med upp till 26 mil av den 130 mil långa gränsen. På de flesta ställen är gränsen ett tio meter brett kalhygge utan stängsel. En stor del av övervakningen sker i dag genom teknisk övervakning, som kameror.

Totalt beräknas stängslet enligt HBL kosta ”ett flertal hundra miljoner” euro.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Finländsk enighet om stängsel mot Ryssland

    • Fjärrkarelen inklusive Nöteborg och Petrozavodsk hade väl också varit lämpligt att få innanför staketet. Finns mycket skogsmark där som finnarna kan utnyttja mycket effektivare än vad ryssen gör.

  1. Ett bidrag från oss på någon miljard,från SIDA skulle va ra bra för flyktande folk kan få för sig, att komma hit annars.

    7
    3

Kommentera