Kritik mot biståndspolitiken

Den nya regering som vi hoppas röstas fram på måndag, kommer att överge enprocentsmålet i biståndet. Det får givetvis många att rasa.

Hur mycket man kommer att spara ges besked när den gemensamma budgeten presenteras. Grunden för biståndsgivande länder är en rekommendation från FN på 0,7 procent av BNI (bruttonationalinkomsten).  Sverige har länge toppat biståndsligan med sina 1,14 procent. Det vill säga att man länge betalat långt över FN:s egen rekommendation. Sverige är också en av endast sju nationer som hörsammats den av FN rekommenderade gränsen.

Sverige har med andra ord fullföljt sitt åtagande med råge. Fast detta land, som till varje pris vill agera som världens samvete, har förnärvarande stora problem att brottas med. En stigande inflation, räntehöjningar, nyfattigdom och bakom hörnet väntar en ny lågkonjunktur. Fast det spelar ingen roll när omvärlden har det ännu sämre.

En uppenbart upprörd Cecilia Chatterjee-Martinsen, internationell chef för Rädda Barnen, säger så här till Sveriges Radio:

Sverige har under en lång tid varit världens största bidragsgivare och när Sverige nu sänker biståndet är risken att andra länder följer efter och det vore helt förödande.

Två saker kan sägas över de upprörda orden.

Sverige har tagit sitt ansvar under en lång tid och kritiken borde istället riktas mot alla de nationer som inte uppfyller FN:s rekommendation. Andra länder har inte följt efter Sverige när det gäller att prestera bättre än målet, så varför skulle andra länder följa efter när Sverige drar ned sitt bistånd till nivåer som ändå ligger högre än merparten av världens biståndsgivande nationer?

Ps. Nu går det ingen nöd på cheferna i olika biståndsorganisationer. Siffrorna är från 2019 och tro inte för en sekund att lönerna är lägre idag, tre år senare. Cecilia Chatterjee-Martinsen som då var generalsekreterare i RFSU hade en månadslön på 69 000 kronor. Rädda Barnens generalsekreterare hade 2021 en månadslön på 99 650 kronor.

10 thoughts on “Kritik mot biståndspolitiken

 1. Norge har råd,dock ej Sverige.
  Jag har sagt det tidigare, L är den svaga länken.
  De svaga i anden älskar alla de andra svagare, eftersom de då känner sig starka.

  13
  1
 2. Förtjänar att upprepas: bistånd är när fattiga människor i rika länder ger pengar till rika människor i fattiga länder.

  30
  1
 3. Det sades inget om en sänkning, bara att man överger 1%-målet. Glöm inte att L är i det närmaste identiskt med C och MP politiskt. Titta i partiprogram, kongressbeslut och valmanifest för att veta vad partier tycker – inte vad tidningarna väljer att belysa.

  25
  • Vi har gett bistånd till afrikanska länder i 60 år. När ska dom klara sig själva ?? Vi är inte socialbyrå åt hela världen även om många tror det

   31
 4. Jag anser kan ge bistånd med 0,01% av BNP. Skälet är att man misslyckats under de 50 år man satsat pengar på olika projekt. Rent vatten kan vi hjälpa till med och vacciner mot sjukdomar men vill de ha mat får de masa sig ut på åkern.

  Men har man en lön på 69.000 så kan man avvara 29.000 per månad till SVENSKAR utan bostad t.ex.

  29
  1
 5. En revision av biståndet där allt stöd till diktaturer, terrororganisationer och/eller länder som fått bistånd i 25 år eller mer dras in behöver göras. Sedan vet vi hur mycket bistånd som behövs.

  27
 6. Damen med det lustiga namnet på Röda Korset är väl en av dom damer som sitter med
  en miljonlön på hjälporganissayion. Sänk din egen lön andra chefers lön, vilka hycklare
  ni är, att spela jultomte över människor i andra länder för att döva ert eget samvete,
  samtidigt som massvis av människor här hemma inte har råd med det mest basala
  på grund av idiotstyrning av landet.P? Vad kostar dina flygresor om året?

  30
 7. VARFÖR skall Sverige som ett litet land i norra Europa och som brottas med stora problem vara det landet som skänker mest per capita??

  De ”goda o skenheliga” förnekar sig inte. Mer pengar till allah utom oss själva.

  Oj så många ”goda o skenheliga” det finns. Men hur är det med deras egna skatteinbetalningar?

  44
  2

Kommentera