En återstart av Ringhals 1 och 2 ska utredas

ENERGIPOLITIK. De fyra partierna M, KD, SD och L är överens om energipolitiken. De vill göra kraftiga satsningar på kärnkraft och en återstart av Ringhals 1 och 2 ska utredas.

De fyra partierna höll pressträff under fredagen och presenterade Tidöavtalet, med namn från slottet där överläggningarna har hållits. Avtalet utgör partiernas gemensamma överenskommelse för mandatperioden.

Överenskommelsen innebär som väntat att M, KD och L bildar regering. SD får inte regeringsställning men ingår i samarbetet i riksdagen.

Stort fokus läggs på kärnkraften.

Sverige ska klara klimatomställningen. Vi ska uppfylla vår del av Parisavtalet, men utan att slå sönder företag och svenska familjers ekonomi. Då är målet framåt elektrifiering och vägen dit stavas kärnkraft, sa KD:s partiledare Ebba Busch under pressträffen.

Vattenfall bör omedelbart påbörja planeringen av ny kärnkraft vid Ringhals och andra lämpliga platser, skriver partierna i Tidöavtalet.

De fyra partierna planerar att utreda vad som krävs för en återstart av Ringhals 1 och 2. Utredningen bör genomföras förutsättningslöst och skyndsamt, står det i Tidöavtalet.

Läs mer på Ny Teknik…

Två kärnkraftsreaktor i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005 under en S-regering. Sedan 2014 har S + MP dessutom stängt två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020. Alla sex reaktorerna har stängts av politiska skäl. Det hade varit bra att ha de sex nedlagda rektorerna idag.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

24 thoughts on “En återstart av Ringhals 1 och 2 ska utredas

 1. Att den förra regeringen med flit förstörde fungerande reaktorer är kriminellt. Undrar hur mycket extra det kommer kosta svenskarna totalt den dag vi åter fått ett fungerande elsystem? Det är dyrt att rösta på miljöpartiet, och inte heller bra för miljön.

 2. Säga vad man vill om Greta T så ser det ut som hon har större förstånd än dom
  rödbruna tillsammans vad det gäller kärnkraften.

  7
  1
 3. Resultatet av Nikola Teslas uppfinningar blev att elektisk energi gav välstånd till hela världen. Att avveckla fungerande kärnkraftverk saknar förstånd.
  Det erkänner Greta Tunberg.

  26
 4. ”Bör” utredas är fel sätt att formulera sig på, oavsett att det numer är standard att använda ’bör’ där man menar ’skall’.
  Så länge det står ’bör’ kan den som ’bör’ något skjuta på det hur länge som helst, särskilt politiskt tillsatta tjänstehjon som Vattenfalls VD.
  En bättre formulering hade varit ”Möjligheten för återstart av befintliga reaktorer skall utredas snarast, och Vattenfall får t o m 1:e maj 2023 på sig att inkomma med färdig utredning. Utöver detta skall möjligheten att anlägga nya reaktorer likt det nystartade finska utredas före årskiftet 2023/2024.”
  Att det sen kommer att ta längre tid att hamra ut alla detaljer är en annan sak – tvingande formuleringar, peka med hela handen, och visa vart skåpet ska stå inger respekt.
  särskilt om man också är beredd att under buller och bång sparka ett par trilskande röd-gröna politruker och lämna över till särskild åklagare att utreda om dessa agerat i strid med lag och praxis under sina år som myndighetsaktivister.
  Tukta en eller två, och flocken rättar in sig i ledet.

  21
 5. De rödgröna kan ju inte klaga ifall reaktorerna åter tas i bruk, självaste Greta välsignade ju nyss kärnkraften.

  22
  1
 6. Även Oskarshamn 2 stängdes nyrenoverat när man fick dråpslaget från Magda med skattehöjning. Kanske går att återstarta?

  52
   • Så är det nog. Finns tyvärr absolut ingen chans att dessa skall kunna återstartas.

    Utredas skall det ändå, slöseri med tid tycker jag.

    3
    1
 7. Bra beslut att återstarta Ringshals -och nästa beslut borde bli en brottsutredning mot dom som stoppade kärnkraftverken!
  Och får vi sedan också tillbaka tjänstemannaansvaret så är mycket vunnet -av en regering som inte ens tillträtt ännu!
  Så ska det gå till, snabba bra beslut som är bra för Sverige och får vi hoppas ett slut på flummandet som den förra ”regeringen” ägnade sig åt med liv och lust!

  79
  1
 8. Nu får vi nog tillbaka både demokratin & tjänstemannaansvaret med den nya regeringen, nu när SocialOdemokraterna förlorar makten.

  49
  • Ja rent teoretiskt borde dom delar dom faktorn och den strålning som genereras stå o rörd ?
   Men delas som är avdagliga som motorerpumpar och dylligt dom kan man ha flyttat som reservdelar till övriga reaktorer eller sålt denna typ av reaktor är den äldsta och anrikningsggraden i bränslet ligger på 5% ?
   Så igentligen borde man skaffa en bred så man kan köra av fallet man måste ju omvandla utan till plutonium för att kunna köra dess SMR reaktorer! Och det som kallas avfall är ett utmärkt bränsle !?

 9. De säger att metallen på insidan av olika delar skulle ha skadats av tvättkemikalier. Detta tror jag icke ett ögonblick på. Det är väl bara att provtrycka, röntga osv, så vet man om utrustningen kan användas igen.

  44
  2
  • Nog inte så enkelt, det är mycket *mycket* höga krav på allt material som används i ett kärnkraftverk och allt ska dokumenteras in i minsta detalj. Pumpar kan ha monterats ner för att säljas som reservdel till annat verk och skall då ersättas, men den modellen kanske inte tillverkas längre (det har gått snart 50 år sedan de verken byggdes).
   Visst, allt går att skruva ihop igen, men det kanske blir billigare och går snabbare att bygga helt ny reaktor.
   Men elsystemen (generatorn) och ställverk kanske går att använda, det har ingen pratat om. Det är anledningen till att man var igång att bygga Ringhals 5 och 6, men som lades på is för snart 10 år sedan.
   Bättre att bygga R5 och R6 med ny teknik! Det tar lika lång tid (om man slipper miljöprövningar de närmaste 25 åren) och sedan håller dessa verk 60-80 år framöver.

   31
   • Utvecklingen inom tillverkningsindustrin har ju utvecklats under de 50 år du hänvisar till. I dagens tillverkning av tex. Pumpar så finns ju klassningssällskap som har höga krav på kvalitetskontroller, ner till vilket stålgjutgods som använts. Att tro att det inte går att få tag på godkända reservdelar stämmer inte.

    18

Kommentera