Ryska strategiska bombplan nära Norge

UTRIKES. Satellitbilder visar elva ryska strategiska bombplan, endast 20 mil från Norge, rapporterar VG.

En satellittbild från 7 oktober visar sju strategiska bombplan av typen Tu-160 (rött) och fyra Tu-95 (gult) på Olenja-flygbasen på Kolahalvön. Foto: Planet Labs PBC

På bilderna kan man också se en utökad aktivitet och en ökad närvaro av bombplan på en rysk flygbas nära den norska gränsen.

Flygplanen det handlar om har räckvidd och kapacitet att angripa mål i USA och hela Europa. De kan också bestyckas med kärnvapen.

Sju plan av typen Tu-160 Blackjack och fyra av typen Tu-95 Bear-H står parkerade på flygbasen.

Det visar en bild tagen av den amerikanska satellitoperatören Planet som publicerats av den norska sajten Faktisk Verifiserbar.

-Pettersson säger att står planen nära Norge så står de nära Finland och Sverige också, men jag tror det har mindre betydelse var dessa plan står parkerade…

Olenja flygbas

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Ryska strategiska bombplan nära Norge

  • Alla medlemmar i Nato får bestämma själva om andra Nato-länder får skicka vapen och militärer till deras land.

   Just nu är det bara tre Nato-länder som äger kärnvapen: USA, Storbritannien och Frankrike. Dessa länder har placerat ungefär 100 kärnvapen i Tyskland, Nederländerna, Belgien, Italien och Turkiet. Men sen ”det kalla kriget” tog slut har inga nya medlemmar behövt ha Nato-ländernas kärnvapen i sitt land.

   2
   1
 1. Det är ju bra att visa var det ska bombas om Plutrik börjar trycka på kärnvapenknappen.

  10
  5
 2. USA flyger B52-bombplan över blivande NATO-landet Sverige, som dessutom ligger nära Ryssland. Så det är väl inte särskilt konstigt att Ryssland stationerar bombplan nära NATO-landet Norge.

  19
  6

Kommentera