Havsgränsavtal mellan Israel och Libanon

UTRIKES. Efter månader av förhandlingar uppger Israel att man nått en överenskommelse med Libanon kring den omstridda gräns som länderna delar i Medelhavet, det framgångsrika slutförandet av avtalet kommer efter intensiva ansträngningar från USA:s medlare Amos Hochstein de senaste dagarna för att överbrygga klyftorna mellan de två sidorna. Israels premiärminister Yair Lapid kallar avtalet en ”historisk bedrift som kommer att stärka Israels säkerhet, tillföra miljarder till Israels ekonomi och garantera säkerheten vid vår nordliga gräns”, rapporterar The Times of Israel.

Det israeliska tillkännagivandet kom minuter efter att Libanons president Michel Aoun twittrade att ”den slutliga versionen av erbjudandet tillfredsställer Libanon, uppfyller dess krav och bevarar dess rättigheter till dess naturliga rikedom.”

Hizbollah, den mäktiga shiitiska terrorgruppen som har hotat Israel om naturgasutvinning, gick med på villkoren i avtalet och anser att förhandlingarna är avslutade.

Avtalet förväntas möjliggöra ökad produktion av naturgas i Medelhavet, något som från libanesiskt håll ses som en väg för att kunna lyfta landet ur dess skenande ekonomiska kris.

Israel och Libanon har formellt legat i krig sedan staten Israels grundande 1948. Bägge länderna gör anspråk på ett runt 860 kvadratkilometer stort område i Medelhavet.

***

TIDIGARE 2022-06-10. Hizbollah kommer inte se på när Israel tar resurser

UTRIKES. Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah hotar Israel med att blockera landet från att utvinna gas i det omtvistade Karish-gasfältet i Medelhavet, rapporterar The Times of Israel.

Hassan Nasrallah, Hisbollah,

Det engelska bolaget Energean, som anlitats av Israel för att utvinna gas ur gasfältet, anlände i söndags. Under torsdagen varnade Nasrallah företaget för att fortsätta med sina aktiviteter och sa att de borde ”dra tillbaka sitt skepp omedelbart och undvika att involveras i den här aggressionen och provokationen mot Libanon”.

Nasrallah sa även att Hizbollah inte kommer ”stå vid sidan av och inte göra något inför (Israels) plundring av Libanons naturrikedom”.

Karishfältet ligger nedanför det omstridda orange området.

-Pettersson säger att om Libanon och Israel är oense om gränsdragningen kanske det går att förhandla mellan regeringarna i respektive land eller gå till internationella domstolen. Sedan kanske det finns gas och olja utanför Libanons kust som räcker om Hizbollah och andra slutar kriga och börjar utveckla sitt land…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Havsgränsavtal mellan Israel och Libanon

 1. Det enklaste sättet att få fred i detta område är att man startar om kriget och identifierar fienden!!
  Fiende är ju inget land utan en paradera de religion i detta fallet är det islam och då måste man spåra upp fienden med hjälp av prästerna alltså mullorna som driver detta krig med hjälp av det mentalt efterblivna folket!?

  Men det är liksom aldrig någon som indetifigera möjligheterna till verkanseld mot mullorna som nu senast i Iran där prästerskapet börjat mörda kvinnor för dom saknar påsen över huvudet beväpna kvinnorna och skicka dom mot mullorna ! Det är ju inte framgångsrikt att kärringarna missar målet och svammlar svenskt skit om rättigheter och invaderar kyrkan i Sverige och alla svenska kärringar skall då bli biskopar och präster!? Med en viss beundran av islam!

  1
  1
 2. Kan sådana typer som denne Tom i bollen ledare göra något annat än att yttrycka
  hot och hat? , Han verkar att va lika mörk i sinnet som hans huvudbonad är svart!

  3
  1
  • Om en inte alltför lång tid misstänker araben att han kanske kunde fått lite mer, och hävdar att alltihop var ett missförstånd.

 3. Vad är det som gör att vissa människor alltid som en maget drar till sig/skapar bråk, problem och elände?
  Sitter det i deras gener att dom alltid måste lösa konflikter med knytnävarna eller vad dom nu har till hands?
  Eller är det deras låga intelligens i kombination med oförmåga att uppträda som en normal människa med hyfs och sunt förnuft, eller vad kan det bero på?
  Behöver dom kanske 5000 år till för att utvecklas till vanliga sunda och normala människor?

  Dom har ju ingen som helst självkontroll utan exploderar för allra minsta kritik eller motgång, vad det än må vara!
  Deras hjärnor verkar ha stannat helt i utvecklingen vid 5-6 års åldern, medan kropparna ändå fortsatt att växa!
  Hela mellersta östern dras med dessa dysfunktionella individer som enbart skapar problem för sig själva och för oss andra!
  Låt dom slåss tills dom kommer sams, eller låt dom utrota varandra om dom vill, vem saknar problemmänniskor?
  -En del av dom påstår ju t.o.m. att dom blev förintade, men ändå finns dom??
  Märkligt?

  Bevare oss väl för såna ”människor” därför skall Sverige bevaras svenskt!

  13
  2

Kommentera