Amerikanskt spaningsflyg över Östersjön vid sprängningen av Nordstream

INFRASTRUKTUR. Ett spaningsflygplan tillhörande den amerikanska flottan flög i närheten av den trasiga Nord Stream 2-ledningen i Östersjön bara timmar efter att den första skadan uppenbarade sig, rapporterar Reuters som granskat flygdata.

Boeing P8 Poseidon

Flygdatan visar att ett ubåtsjaktplan, Boeing P-8 Poseidon, befann sig ovanför ledningen 02.03 när svenska seismologer registrerade vad de senare beskrev som explosioner sydöst om Bornholm. Planet flög vidare över Polen, och landade en stund innan det klockan 04.44 återigen befann sig vid läckan och vid 09.00 var det återigen i närheten.

USA:s flotta har bekräftat för Reuters att planet tillhör dem.

– Amerikanska flottans P-8 Poseidon som syns i flygdatan genomförde en rutinmässig spaningsflygning över Östersjön, och var orelaterad till läckorna från Nord Stream-ledningarna, säger en talesperson.

Planet var som närmast 24 kilometer från läckan, skriver nyhetsbyrån.

-Pettersson misstänker att USA:s spaningsplan regelbundet flyger över södra Östersjön, där de håller koll på Ryssar i Kaliningrad, ubåtar och andra fartyg samt hälsar på andra Natoländer.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Amerikanskt spaningsflyg över Östersjön vid sprängningen av Nordstream

 1. MEN jag följer militära plan över Europa och den är en handfull uppe samtidigt dagtid….. ibland passerar de NO osså till norra Norge…. de vore konstigt om inte plan varit i närheten både geografiskt och tidsmässigt olyckan/sabotaget ….. militära plan blippar transponder osså……

  • Långt innan Nordstream byggdes har Natoflyg flugit på internationellt luftrum över Östersjön. På Kalla Krigets dagar benämndes de spårvagnen si och så, då de höll sig på spåret och jöll tiden. Inget märkligt med det då eller nu.

 2. Jo då ja skyller fortfarande på Ryssland och Putin!!!
  Det är ju då att det är Ryssland som började boma ukriana och begå för värsta brott som är möjliga!!!!
  Och det är ju så att ukriana har rätt att försvara sig och på alla sätt förhindra lustmord av Putin.
  Sen om dessa attaker Från ukriana sker med ombud!!!!
  Så är det ju inget fel i det !! Det är ju fortfarande Putin som startat ett krig och ukriana som försvarar sig kasssafödet från vissa giriga länder i Europa måste ju stoppas !!!!???
  Även om det sker med legosoldater från Tjetjenien eller Norge man får inte glömma oljans makt

  8
  3
 3. Bra med sprängningen av gasledningarna, nu framkommer det ju att USA och EU har ett avtal om att USA ska leverera gas till Europa.

  11
  5
  • Eftersom Putin redan före sprängningarna stängde av gasen för att pressa Europa, så är det tur att Europa kan köpa gas från många andra länder, däribland USA. Putin har förbrukat sitt förtroende så Europa har stoppat många samarbeten med Ryssland för lång tid framöver. Därför hade Ryssland inte längre någon nytta av rören.

   16
   11
  • Oscar;
   Ja tur vi har en sååå vänlig partner på andra sidan pölen,som nu är beredda att erbjuda sin Gas till Europa.
   Visserligen till tredubbla priset,men likväl… 😉
   Det kostar ju på att utvinna denna genom Frecking,och därtill transporter om c:a 1,ooo mil,över Atlanten.

   10
   17
 4. Både USA och Sverige hade identifierat minst en ubåt i området före sprängningarna. De övervakade men kan inte stoppa någon på internationellt vatten. Övervakningen avslutades när ubåten återvände till Kaliningrad.

  18
  12
 5. Det var även en helikopter från US air force som cirklade runt platsen för sprängningarna både före och efter sabotaget.
  Och sen skickades myndigheter från fjantlandet Sverige dit för att undanröja bevis.
  Är det ingen alls som undrar varför inte ägarna till Nord Stream fick vara med vid den s.k. “utrednigen”?
  En liten undran till, kan verkligen någon fritt tänkande människa fortfarande skylla denna terrorhandling på Ryssland? Att dom skulle förstöra sin egen egendom, en sådan dyr anläggning som just färdigställts?
  I så fall tycker jag faktiskt lite synd om Er.
  Har den extrema socialistiska hjärntvätten förvridit era hjärnor så totalt så att ni inte förmår skilja på vitt och svart längre?

  22
  31
 6. ”Gasen” i rören var tydligen så utspädd att den inte kunde brännas av vid utsläppen. Ryssarna verkar ha ersatt gasen med massa luft före sprängningarna. Därför hade dom stängt av kranarna i förväg. Sprängningarna måste vara välplanerade.

  23
  12
  • Tvåan var bara trycksatt med icke brännbar gas, eftersom den ännu inte tagits i bruk. Ettan var avstängs och troligen i samma tillstånd.

   14
   1
   • Ändå uttalade sig Medvedev och beklagade sig över all dyrbar gas som försvann i atmosfären… 🙂

    14
    8
 7. “The P-8 is to be equipped with the High Altitude Anti-Submarine Warfare Weapon Capability (HAAWC) Air Launch Accessory (ALA), turning a Mark 54 torpedo into a glide bomb for deploying from up to 30,000 ft (9,100 m).” (Wikipedia)

  Boeing P-8 Poseidon är inget spaningsflygplan, det är ett ubåtsjaktflygplan. Ett par sjunkbomber på ett par gasledningar och jäklar vad det bubblar. Plats och motiv.

  15
  24
  • Boeing P-8 är ett maritimt patrullflygplan med flera uppdrag, som utmärker sig i anti-ubåtskrigföring; anti-ytkrigföring; underrättelser, övervakning och spaning samt sök och räddning. P-8:an kan flyga på upp till 41 000 fot och ta sig till uppdraget med 490 knop. Kortare transittider minskar storleken på sannolikhetsområdet vid sökning efter ubåtar, ytfartyg eller sök- och räddningsöverlevande. P-8 är också designad för låghöjdsuppdrag och har redan bevisat sin förmåga att stödja humanitära och sök- och räddningsuppdrag.

   https://www.boeing.com/defense/maritime-surveillance/p-8-poseidon/index.page

   14
   8
 8. Pettersson:
  Jo,de hälsade säkert på sina gelikar i NATO, mitt i natten….,,
  Kunde ju då samtidigt kolla upp om sabotaget varit lyckat !!

  23
  34

Kommentera