Polisen har blivit ett vuxendagis

POLISEN. Nyligen träffade jag den före detta polisen ”Fredrik”. Han heter egentligen något annat, men av olika anledningar vill han vara anonym. Att ”Fredrik” har jobbat inom polisen har Document verifierats av poliser som idag arbetar i Stockholm och Göteborg, skriver Roger Sahlström på Document.no.

Svensk polis Foto: Roger Sahlström

”Fredrik” arbetade som polis i två av Sveriges storstäder. För några år sedan valde han att sluta i polisyrket för att fokusera på civil verksamhet. Han menar att polisen i Sverige inte längre är en fungerande myndighet. I dag driver han eget företag inom livsmedelsproduktion och säger att år av stress och dåligt samvete nu är borta. – Jag ville hjälpa till, jag ville jobba för att skydda och försvara det Sverige jag växte upp i, säger han.

Vi träffas på ett café i Gamla Stan. Höstens dofter och färger präglar Stockholm. Vi sitter i ett ganska lugnt hörn av caféet. – Hoppas det inte är för många avlyssnare här nu, säger ”Fredrik” och skrattar. Det skulle vara tråkigt om din artikel publicerades som ett rykte först, tillägger han.

Vi hinner knappt sätta oss ordentligt innan ”Fredrik” börjar prata. Oftast är de första minuterna av intervjuer lite stela, tills man har hittat varandra och ämnet, och värmt upp.

”Fredrik” säger att han alltid varit politiskt intresserad, men aldrig politiskt aktiv.

Sverige är ett land där det har varit lätt att ta del av politiken eftersom vi har haft en otroligt generös öppenhet. Jag hoppas att Sverige fortsätter att vara öppet. Men det känns allt tråkigare med denna öppenhet.

”Fredrik” berättar vidare att han är precis som de flesta äldre i Sverige – uppväxt med, kring och i socialdemokratin, säger han med en viss sorg i rösten.

När jag växte upp var det otänkbart att mina föräldrar skulle rösta på något annat än Socialdemokraterna. Något jag också gjorde i vissa val. Sedan någon gång på 1990-talet började Sverige förändras. Det var inte bara det att de borgerliga hade haft makten i början av 90-talet. Socialdemokraterna tappade på något sätt bort sig själva, och har aldrig återhämtat sig till vad de en gång var.

Samma villfarelse som finns i dag bland Socialdemokraterna kan nog appliceras på allt annat i Sverige. Det Sverige en gång var är nu något från det förflutna, något som bara finns i minnet, nostalgi som man kan luta sig mot. Brott, migrationsfrågan, ideologiska förändringar och nya sociala problem har förändrat Sverige i dess grundstrukturer. Tidigare hölls allt ihop av Socialdemokraterna och deras visioner. När visionerna började blekna tappade Socialdemokraterna makten över samhället och medborgarna.

Vilken tycker du är den största och allvarligaste förändringen som har skett?

Det är många saker. Misären, brottet har eskalerat och förändrats. Politikerna överger den tidigare ganska hårda migrationspolitiken och det kanske viktigaste är neddragningen av den välfärd som tidigare fanns. Tidigare fanns ett skyddsnät, men det saknas mer eller mindre idag. De som har förlorat mest på detta är de mest utsatta och svaga.

Du säger att brottsligheten har förändrats. Vad menar du?

En enkel generalisering om skillnaderna är att när jag började som polis fanns det mopeder, berusade tonåringar, snatterier och ”normal” ungdomskriminalitet i storstäderna. Visst fanns det saker som var grövre och som stack ut. Polisen hade dock ett jävligt grepp om dessa få personer. För det var bara ett fåtal. Idag handlar det om gäng. Vissa har högt organiserade strukturer med kopplingar utomlands, och andra är mer lokalt lösa kompositioner. Men det är klart att de alla är farliga, och de visar gång på gång att de är villiga att använda brutalt våld.

Men vad är orsaken till det ökade våldet?

”Fredrik” är tyst länge och börjar sedan skratta.

Vill du höra mitt svar som före detta polis, som privatperson eller som politiskt intresserad?

Okej, det som händer i Sverige nu är allt från maktkamper mellan gäng som slåss om droger, pengar och territorium. Det är slagsmål mellan gängen och inom gängen. Om vem som ska ha makten när ledarna kliver in. Sedan kopplas gängkriminalitet alltmer till familjer och klaner.

– Vi har också fått en form av ”crime of offence”, som jag kallar det. Unga killar som inte har några hämningar, som är förbannade över att någon tittade på dem på fel sätt eller arga över vad någon lagt ut på Instagram. För förr i tiden slog man varandra, och då var det bra. Nu går det oftast direkt till vapenvåld, och det slutar med att någon dör bara för att någon har drabbats av orättvisa.

Men kan polisen förhindra gängen och utvecklingen?

Antagligen inte. Så länge myndigheten är full av folk som vill ge upp eller oroa sig för vad folk säger i omklädningsrummet eller vad de skriver på nätet kommer polisen inte att lösa allvarliga brott.

Våld eller direkt konfrontation är inte heller rätt väg, även om det är nödvändigt. Jag tror på flera olika saker. Dialog fungerar faktiskt, men det behövs mer än dialog. Skolan är en viktig del. Det är för få krav i skolan idag och problematiska elever får bestämma över sin skolgång, vilket ofta leder till destruktiva mönster för de unga i framtiden.

Men hur skulle Sverige kunna gå från extrem säkerhet till där vi är idag?

Jag ser Socialdemokraterna som skyldiga till uppkomsten av gäng. De har lurat barnen i stan att tro att de är utsatta, att de är utsatta för rasism och att svenskarna inte vill ha något med dem att göra. Det är ett socialdemokratiskt skapat problem att placera människor i betonggetton och sedan säga att de är invandrare som aldrig kommer att åstadkomma någonting. Flera grupper har fått ett påhittat utanförskap med hjälp av socialförsäkringen. Det är rent ut sagt skitsnack för dessa människor. Deras frihet tas ifrån dem och de görs beroende av systemet.

Det är inte direkt så att polisen eller politikerna berörs av det här. För de bor inte i dessa områden – de som far illa är de som bor i förorterna.

”Fredrik” fortsätter med att prata om Sverige, och säger att Sverige fram till ganska nyligen var ett av världens bästa länder, där ingen saknade något.

Att misslyckas i Sverige är ett val, säger han. Alla unga har haft tillgång till mer eller mindre gratis skolgång och kan ta sig hela vägen till högskoleutbildning utan kostnad. Det finns få länder som ger unga människor dessa möjligheter. Det är tragiskt och farligt att så många unga väljer bort skolan. Mer tragiskt är att så få vuxna är där för att hålla barnen i skolan. Det känns som att vuxenvärlden har gett upp.

Men vems fel är det?

Politikerna gör det enkelt för sig. Vänstern skyller på klass, och högern vill ha fler poliser och hårdare lagar. De har några poäng, men det är rena gissningar. Sverigedemokraterna är de som kommit närmast det som behöver göras och till skillnad från alla andra politiker har de sagt det som det är. I Sverige har man de som bränner bilar och de som bygger bilar. Inga nonsens, rakt på sak. Gå hårt mot bus och belöna de som vill jobba.

Ansvaret för att det har blivit så här ligger på våra politiker, som naivt trodde på ett system kring mångkultur som aldrig kommer att fungera. Nu säger jag inte att det är något fel på mångkultur. Sverige och Europa har alltid varit mångkulturellt. Problemet är mångkulturens politiska projekt, som har drivits av alla partier utom Sverigedemokraterna.

Läs hela artikeln på Document.no…

Polisen har helt enkelt blivit ett vuxendagis – det är inte hållbart i längden. Polisen har våldsmonopol, och det ska användas av duktiga personer som kan hantera skarpa situationer.

-Pettersson kommer ihåg den: Dansk polis: Jag är jätteglad att jag inte arbetar hos den svenska polisen.

I Danmark arbetar polisen annorlunda. Tidigare chefen för mordutredningar Ove Dahl undrar varför inte den svenska polisen talar om vad de vet om möjliga förövare vid varje tidpunkt.

Vi talar om vad vi vet, oavsett om det är mord, våldtäkt eller något annat brott där gärningsmännen kanske har setts. Vi talar om så bra som vi kan i ett försök att lösa fallen, säger Ove Dahl till Ekstra Bladet och fortsätter Jag har många exempel från min tid när vi har fått hjälpt av allmänheten. Om vi inte ger någon information alls, får vi ingen hjälp, förklarar den danska polisen.

Svensk polis arbetar mycket annorlunda än dansk polis. ”Problemet med den svenska polisen är att de har så många byråkratiska regler. Nästan alla undersökningssteg måste godkännas av en advokat”

”Jag har ofta sagt att jag är jätteglad att jag inte arbetar hos svensk polis”, säger Ove Dahl.

Ove Dahl påpekar också att Sverige har mycket större problem med farliga brott mot personer än Danmark och i allmänhet är den svenska polisens uppklarningsprocent mycket lägre…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Polisen har blivit ett vuxendagis

 1. Undrar när migrationsmyndigheten ska börja införa identitetskrav för uppehållstillstånd samt bakgrundskontroll och flera års kvalificeringstid för medborgarskap. Enkla åtgärder för att börja laga Sverige, som bör fortsätta med folkräkning och samkörning av myndighetsregister.

  14
 2. På de flesta myndigheter anställer man en himla massa som är utbildade på socialhögskolan. De finns på alla möjliga positioner, inom polis, militär, klimat, miljö, bygglov osv. Där tillåts de hålla lekstuga med ”värdegrund”, feminism, mångkultur mm. Jag vet inte om det har gått mode i att anställa socialfolk på alla möjliga och i de flesta fall omöjliga myndighetsposter.

  16
 3. Jag ser inga hbtq eller feminister i min bekantskapskrets. Jag läser om dem i media dock. De kan inte vara så många. Så det där med statskupp har du nog fått om bakfoten.
  Vad menar du med xxx är det utlänningar, negrer eller nått annat?

  1
  10
 4. Socialdemokrater, muslimer, hbtq, feminister, fackliga föreningar och journalister verkar vara det som gör Sverige fel, de flesta av dem är ju svenskar. Har svenskar nått medfött fel är de en sämre sorts människor och inte tillräckligt smarta?

  2
  14
 5. Det finns bara en sektion inom polismyndigheterna som fungerar, och det är trafikpolisen, den dag när resten av polisen fungerar lika bra inger det hopp.

  Det verkar som att en stor del av poliosens uppgifter idag är att dölja så mycket
  som möjligt för allmänheten+ Konstigt för förr i tiden hette det att polisens bästa
  spanare är allmänheten!

  48
 6. Manifestation i Södertälje

  https://www.svd.se/a/76dzM9/manifestation-mot-valdet-i-sodertalje

  https://www.dn.se/sverige/manifestation-i-sodertalje-mot-skjutningarna/

  Hur mång yrkeskriminella finns i Södertälje?

  Hur många är migranter och saknar svenskt medborgarskap alt har dubbla medborgarskap?

  VARFÖR UTVISAS INTE DE SOM KAN UTVISAS PÅ DIREKTEN? HELST HELA FAMILJEN OM NÅGON ÄR YRKESkRIMInELL.

  HUR SVÅRT KAN DET VARA??

  VARFÖR HÖRS INGET FRÅN (SD)?

  50
  • Ssla
   Antagligen för att de förhandlar fortfarande, säkert hårda förhandlingar där alla vill ha genom så mycket som möjligt.

   3
   2
  • Hela Södertälje är korrupt. Det är först nu när kulorna viner som det största korrupta partiet sossarna ser ett problem eftersom det är inte de som skjuter.

 7. Möjligt jag har fel men det verkar som Sossarnas Feministiska politik tillsammans med deras korkade utnämningar slagit ut större delen av Svenska Myndigheter .
  Åtminstone är det inte mycket som fungerar i servicen till medborgarna
  Men från utanförskapsområdena rapporteras att allt fungerar enligt plan.

  58
  • Läst att det saknas begåvningar nuförtiden. IQ mätningar, om det får mätas, visar att resultaten är sämre vid mönstring än förr. Förr var man tvungen att lära sig något, i skolan eller efter skolan.för att lyckas

   De som lyckas nu är de sämsta. De lyckas med att skjuta mer och träffa rätt fler gånger än någonsin. De har lyckas med att Sverige är sämst i Europa.

   26
 8. Samma sak med den s.k. kultursektorn. Läs idioten Guillo,s senaste. Han försöker sabotera Sveriges Nato- anslutning genom att håna Turkiets President .
  Varje gång man tror att vänsterdårarna nått ett lågvattenmärke , så lyckas nan sjunka en bit till .
  Fy för fan vilken ynkedom .

  56
  4
 9. Ja det är något allvarligt fel när det gäller polisen. Det senaste är att man har jätte problem med epa traktorer som kör i 180 ombyggda skrothögar av ungar ? det är spilla att två har dött? Det är så illa att polisen fått ny direktiv att inte jaga fordon som spelar hög musik!?
  Om polisen skulle syssla med något vettigt så vore det att jaga dessa som sjuter på varandra där är ju dödligheten betydligt fler än två men den mentala förmågan hos polisen och dessa toyboys går liksom inte i hopp med kärringarna invaderar samhällsfunktioner från kyrkan till poliskåren med alla samhällsfunktioner?

  49
  1
 10. Hbtq har smugit sig upp i maktpositioner, därifrån förstör de det uppbyggda samhället med ”nya och inkluderande normer”.

  Det blir dumt för de som verkligen kan något mobbas bort. Anledningen till att de mobbas är att de inte följer de nya normerna.

  Det är xxx, hbtq och feminister som ligger bakom den smygande statskuppen.

  70
  4

Kommentera