Svenskarna i Ukraina hotas av ryssen igen

HISTORIA. Nu när Ukraina åter är aktuellt så tar jag en repris om den lilla svenska kolonin från 1780-talet som uppstod när svenskar som bott i minst 500 år på öarna utanför nuvarande Estlands kust, deporterades av Ryssland, dock inte till Sverige utan till det som idag kallas Ukraina.

Än idag finns det svenskar kvar i Ukraina, eller kanske riktigare ättlingar till de svenskar som tvingades flytta från nuvarande Estland för 240 år sedan. Svenskbybornas historia i södra Ukraina börjar alltså med en dödsmarsch. Det har runnit mycket vatten i floden Dnjepr sedan dess.

Svenskarna i Gammalsvenskby upplevde Stalins terror när en del av männen ”försvann”. De har kämpat genom krigsår, sovjetisering, missväxt och svält. Nu är det dags igen. Gammalsvenskby är ockuperat av Putins Ryssland och riskerar komma i kläm när Ukraina rycker rycker fram.

Gammalsvenskby i Ukraina är ockuperat av Ryssland
Marina Buskas, hennes systrar Maja och Kristina flydde från Gammalsvenskby och ryssen och är nu på Gotland. Bild: Mi Wegelius / Yle

-Pettersson undrar om inte Sverige kan använda samma argument som Ryssland och skicka Gripenplanen för att bomba ryssarna med motiveringen att vi skyddar den svenska befolkningen.

***

TIDIGARE: Ättlingarna till svenskarna i Ukraina

År 1862 restes Rurikmonumentet i Novgorod, som ett minne över Rurik, vikingen från Roslagen, som av många kallas Rysslands grundare. Vikingarna kallade Ryssland för Gårdarike.

Rurikmonumentet, rest till 1000-årsminnet av Rysslands grundande. Idag står det i den stad, Novgorod, som vikingarna kallade Holmgård.

Öarna i Rigabukten – beboddes av svenskar sedan 1200-talet, de bodde på öarna Ösel, Dagö, Runö, Ormsö, Nuckö med flera samt i kustområdena och staden Hapsal. År 1781 deporterades 1200 svenskar från Dagö till Ukraina där de grundade Gammalsvenskby. 40 % av de deporterade dog under färden som tog 9 månader till fots.

Sovjetunionen erövrade Estland 1940 och andra världskriget blev ödesdigert för den svenska befolkningen vid den estniska kusten. Flera öar tömdes för att göra plats för sovjetiska militärbaser, de kvarvarande svenskarna och många ester deporterades om de inte hann fly till Sverige. Efter kriget tillhörde området Sovjetunionen till ryssarna överlämnade det till esterna 1991.

Nåväl, det som har hänt har hänt och vi ska inte gråta över spilld mjölk.

– Pettersson konstaterar bara att om svenskarna varit araber så hade vi fortfarande krigat om dessa områden i stället för att bygga upp vårt eget land. 

Ryssarna erövrade de svenska besittningarna i Baltikum i början på 1700-talet och tvister med ryssar och godsherrar ledde till att 1200 svenskar, år 1781, deporterades från Dagö, utanför den Estniska kusten till Ukraina där de grundade Gammalsvenskby. 40 % av de deporterade dog under färden som tog 9 månader till fots. 

1929 återkom ättlingar till dem som deporterats till nuvarande Ukraina till Sverige, där ingen av dem någonsin varit men där de kulturellt och språkligt hörde hemma.

Berättelsen är fokuserad på familjen Knutas och deras bakgrund. Johannes Knutas och hans hustru Lydia Simonsdotter Knutas kom till Sverige från Ukraina den 1 augusti 1929. Deras tolv barn, i åldern 63-83 år, var vid inspelningen fortfarande i livet och har varit starkt bidragande till att videon kommit till.

-Jag kan inte tänka mig att några svenskar kräver att få tillbaks de områden vi förlorat och undrar stilla när araberna ska sluta slåss och återvända dit de språkligt och kulturellt hör hemma…

Sätt på helskärm, lyssna och titta…

I avsnitt 2 följer vi Johannes och Lydias ankomst till Sverige år 1929, de första åren i Småland och deras fortsatta liv i Stockholms-området. Familjen växer och år 1946 hade de tolv barn varav tre tvillingpar. Anmärkningsvärt är att de har sex flickor och sex pojkar, ett tvillingpar med flickor, ett med pojkar samt ett med flicka/pojke. Dessutom lär barnen ha fötts som varannan flicka/pojke…

I avsnitt 3 firar släkten Knutas bl.a. 80-årsdagen av Johannes och Lydias ankomst till Sverige den 1 augusti 1929. Cirka 75 barn och barnbarn deltog i festen ute på ön Oaxen (där Pettersson gått i skola). Det blev en minnesvärd dag där vi också fick höra de tolv syskonen sjunga den i svenskbykretsar så välkända gamla psalmen ”Signe och bevara”.

Här i avsnitt 4 besöker vi Dagö och Gammalsvenskby år 2009 guidade av två av Johannes och Lydia Knutas barn – Lennart och Jan.

Del 5. Vi besöker Gammalsvenskby i Ukraina år 2009 och träffar de flesta svensktalande byborna bl.a. vid en gudstjänst i Svenska kyrkan som hålls av kyrkoherde Karl-Erik Tysk. Karl-Erik anordnar varje år, tillsammans med Tage Brolin, resor till Gammalsvenskbyn. Karl-Eriks kunskaper i ryska och ukrainska kommer då väl till pass.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Svenskarna i Ukraina hotas av ryssen igen

 1. Ja, vi ska återta Ryssland och Ukraina som är våra territorier, som tagits av Ryssland, och tidigare Sovjetunionen. Främst då städerna Ösel, Dagö, Runö, Ormsö, Nuckö och Narva!

  ELLER HUR, Pettersson???

  Ryssland är ju vårt, liksom också USA (upptäcktes ju av vikingen Leif Eriksson) och Turkiet (Karl den 12:e ”härskade” ju där ett tag) Så vad har dessa länder att sätt upp mot oss egentligen, historiskt??? 😏

  • Men Stalin var en sjuk galning som drog gränser genom folk, och förflyttade folk hit och dit!

   Och andra gjorde samma sak i arabvärlden!

   DET ÄR SJÄLVKLART ATT VI FÅTT SVÅRA KONFLIKTER AV DET!!!

   Och ett folk på ett område, ska få tillhöra det land de vill I sitt närområde!

   Tänk på Hitler och Sudettyskarna, Österrike eller Danzig(och krav på en Nordpolsk korridor, därigenom) och idag gör Putin anspråk på områden som domineras av ryssar! Så är allt väl, då är jag med som nationalist!!! Men att sen braka in i storskaligt krig, då har man gått över gränsen för vad som möjligtvis kan ha varit befogade krav på territorium, för sitt folk, EFTERSOM -DET FANNS EN SPILLRA AV DEM DÄR! –

   MEN LÄNGRE ÄN SÅ, ÄR JAG INTE MED!!!

   • Löfvenbefriad, Putin gör anspråk på områden som inte domineras av ryssar. Etniska ryssar är inte i majoritet i Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja eller Cherson de områden han haft fejkade folkomröstningar i. Etniska ryssar är i majoritet på Krim tack vare att Ryssland deporterat ursprungsbefolkningen.

    Konstigt nog tycker inte Putin att befolkningen i Tjetjenien, Dagestan, Ingusjien med flera som tillhör Ryska federationen ska få vara självständiga. Tydligen gäller en sak för ryssar en annan för andra folk.

    5
    1
 2. Du glömde dessa balter som deporterades bakom Uralbergen ? Som ingen sett den dess sen finns det cirka en miljon ryssar i baltstaterna kan man inte göra ett bytte .
  Kan inte Ryssland och kgb ta och dra bort bakom oralbergen så kan dom tjafsa med kineserna

  8
  3
 3. Pettersson
  Bra info Pettersson,som visar hur den lilla människan blir den som lider av krigsmakternas spel. Det du redogör över är en spegelbild av vad som utlöst dagens elände i Ukraina.
  Först förflyttades dagens befolkning i östra Ukraina,till stor del då från östra delarna av Sovjet,efter 1945.
  Dessa ursprungliga ryssar blev i och med Ukrainas bildande,en form av inkräktare. Vilket i sin tur utlöste ett ”krig” 2014,med beskjutningar från Kiew´s sida under hela 8 år…
  Inte märkligt att de blev en form ”separatister” när de tvingades bo i källarna,för skydda sig mot Ukrainska artilleriet alla dessa år !!
  Av dessa mina rader vill jag liksom du visa,att det a l l t i d är civila som tvingas lida….,

  11
  15
  • Lite historierevisionism så här på lördagen?
   Provinserna i östra Ukraina röstade med överväldigande majoritet för att Ukraina skulle bli självständiga 1991, över 80% valde det. Vilket är mer än andelen etniska ukrainare som bodde i området.
   Så antingen är du dum i huvudet och faller för Kremls lögner eller så är du pinsamt medveten om detta men väljer att fortsätta med Kremls lögner ändå. Vilket är det?

   10
   5
 4. Ja det är ju hög tid att befria dessa svenskar från Putins intresse svär! Det är hög tid att Sverige donerar stridsflyg till ukriana.

  12
  11
  • ….ja, för inte ska vi offra några svenska liv för att rädda våra ättlingar. Stöd proxy-kriget.

   4
   4
  • Den Ukrinska krigsmakten jobbar på det just nu men de berörda familjerna måste ducka ett litet tag till. Förhoppningsvis är faran snart över. När frontlinjen väl når dit kan det dock bli riktigt farligt ett tag.

   7
   3

Kommentera