Ska SD sabba Sverigebilden?

JOURNALISTIK. Sverige kan inte ha utskottsordföranden i riksdagen som levererar verbala stinkbomber. Det är upp till bevis för Sverigedemokraterna nu. Annars kommer partiet att dra Sverigebilden i smutsen, skriver Expressens Ledarredaktion.

Utgångsläget är gott för Sverigebilden i världen. När amerikanska US News nyligen sammanställde en lista över de länder som anses bäst av den globala opinionen hamnade Sverige på femte plats. I ”Nations Brand Index” för 2021 landade Sverige på en fin niondeplacering. 

Bilden av Moder Svea är fortfarande positiv runtom i världen. Sverige betraktas som ett av jordens mest engagerade länder i klimatfrågan. Annat som präglar bilden av vårt land är jämställdheten, exportföretagen och den höga levnadsstandarden.

Men under senare år har bilden av ”Bullerbyn” alltmer utmanats av det upptrappade gängvåldet. I och med valet har även SD:s framgångar rönt stor internationell uppmärksamhet. 

”Det hänsynslösa våldet har börjat urholka Sveriges anseende som ett tryggt land”, skrev den ansedda politiksajten Politico i sin valanalys. Brittiska BBC hade rubriken: ”How an ex neo-Nazi movement became kingmakers”. 

Det går förstås att rycka på axlarna åt de internationella reaktionerna om man vill. Men Sverigebilden är viktig. Den bidrar i bästa fall till exportframgångar, ökat svenskt inflytande i världen och till att vi lockar till oss internationella investeringar och talanger. 

Det vilar därför ett tungt ansvar på den tillträdande regeringen och SD att komma med betryggande svar till en undrande omvärld. Det handlar inte minst om Sveriges ambitioner på klimatområdet. Borgerligheten får gärna göra en stor sak av kärnkraftsutbyggnaden, men det är ingen ursäkt för att retirera på andra områden.

Migrationspolitiken kommer att behöva stramas åt under många år framöver, men det är samtidigt viktigt visa att Sverige inte har blivit nationalistiskt och inskränkt. Vi ska inte gå i den danska fällan, utan värna bilden av Sverige som ett i grunden öppet, tolerant och modernt land.

Här kommer SD:s agerande att spela en avgörande roll. Partiet har nu för första gången fått reellt inflytande över svensk politik, och med makt följer ansvar. I fredags blev det klart att SD tilldelas flera tunga poster i riksdagens utskott, däribland ordförandeposterna i utrikesutskottet och justitieutskottet. 

Många kippade efter andan efter att nomineringarna hade offentliggjorts, och förstämningen tilltog ytterligare när det stod klart att Richard Jomshof tar över en av de tyngsta posterna. Jomshof har bland annat gjort sig känd för svavelosande angrepp på islam.

Nu är det upp till bevis för SD. Sverige kan inte ha tunga företrädare i riksdagen som låter som nätkrigare eller radikaliserade källarpredikanter. 

Antingen förstår SD vad som krävs i den nya rollen. Eller så kommer ”Sverigevännerna” att skämma ut vårt land i världen.

-Pettersson har noterat att Richard Jomshof (SD) har kritiserats inte minst av Expressen för att han sagt att ”islam är sämre än kristendom”, ”hotet från islam”, ”vi har religionsfrihet i Sverige men det betyder inte att alla religioner är lika bra”, ”islam är en avart till religion”, ”islam är en avskyvärd totalitär ideologi och religion”, ”Det finns ingen moderat islam. Islam är islam”, ”Att därför säga att islam är bra och islamism är dåligt är inte bara fel utan dessutom ohederligt. Islam är en totalitär ideologi”.

Jag kan inte se att Jomshof har fel. Alldeles för få kritiserar islam.

PK-etablissemanget försöker lura i oss att terrorismen inte har något med riktig islam att göra men jag tror det blir svårt för dem att förklara att rörelser som Boko Haram, al Shabab, al Qaida, Isis, Abu Nidal, Al-Aqsa-martyrerna, Hamas, Nusrafronten och andra mördarsekter inte har något med islam att göra när de alla är produkter av islam och verklighetens islam. Vi ska också tänka på att Islamska förbundet i Sverige är terrorstämplat i arabvärlden men inte i Sverige.

Muslimer hävdar själva tillsammans med naiva PK att de är fredliga och toleranta men då kan man undra varför länder där befolkningen till nästan 100 procent är muslimer, som Afghanistan, Iran, Somalia, Pakistan, Saudiarabien med flera inte är fredliga paradis.

Islam är den enda världsreligionen som byggt upp sin existens på våld. Redan under profeten Muhammeds tid började man sprida sin religion med vapen i hand och islamsk expansion har alltid kopplats till krig och erövring. I Muhammeds lära är spridning av islam, med användande av våld om så behövs, en viktig ingrediens och allt står i koranen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

42 thoughts on “Ska SD sabba Sverigebilden?

 1. ”danska fällan”

  Vad yrar ledarskribenten om?
  Vilken fälla sitter Danmark i? Vilket land är det som har störst problem relaterat till immigration? Till och med kriminella som grips i Danmark (och Spanien) är ju numera inte sällan ”svenskar”.

 2. Dags och kvällspress är aktivistiska, agendadrivande och starkt politiskt vinklade. Som goda medborgare kan vi visa samma driv! Vänd på tidningarna i tidningsställen så baksidan skyltar utåt, ett enkelt drag för att visa missnöje med sverigehatande press!

 3. Det hela är DUMHETER!!!

  Det han säger är att SD inte ska sticka upp mot det vänsterristska etablissemanget, och deras ruttna skeva syn på människorna och världen!

  DET ÄR HELT ENKELT DUMHETER!!!

  Det man snarare ska vara orolig för kan fördärva synen på oss i omvärlden och vårt eget sammanhang här och i världen, är att Amanda Lind blivit ordförande i kulturutskottet! Vad innebär det, om inte, ATT VI KOMMER ATT FÅ VÅR EGEN INHEMSKA SVENSKA KULTUR TOTALT RASERAD!!!

  INTE BRA!!!

  Detta är något vi, VERKLIGEN, borde vara oroliga över!!!

  17
 4. Skribenterna i de Socialistiska Propagandaorganen går bananas efter valet !! Sorg o elände på de röda redaktionerna,vilker dagligen framgår.
  Som bekant är Sydsvenskan/HD djupt/ytterst vänster,och idag skriver man följande kring kommande styret i Helsingborg:
  ” När M,KD o. L väljer SD ,måste det vara av ideologiska skäl” ! 😉
  Sossarna hamnar därmed åter i skamvrån,viket innebär svart klädsel o. sorgband bland de röda,…
  Kommunister,C o. Gröna är så små i orten,att de inte ens nämnes.

  20
 5. Det ska vara haram för muslimer att vistas i Sverige!
  Vi har alla ett ansvar att göra livsmiljön till haram för muslimer, inget är för litet eller för stort.
  Köp några kilo fläskkött och släng i er dricksvattensjö och se till att sprida det i sociala medier. Om muslimen dricker eller duschar i grisvatten så gissar jag de känner obehag.
  Nidbilder på deras profet eller okväddesord om deras profet är ett annat bra och fredligt sätt. Bränn koraner och sänd brända sidor till moskéer eller filma lägg ut på nättet.

  Inget som skadar!
  #SverigeÄrHaram

  31
  1
 6. Strandhäll twittrade att hon tyckte synd om de 800 000 muslimer som är svenskar för att SD har fått ordförandeplatsen i justitieutskottet.
  Jag säger, finns det 800 000 svenska muslimer, då är det dubbelt så många muslimer som är här som inte är svenskar.
  Känn efter hur det känns att bo i ett land med så många muslimer, när du vet att det inte finns några muslimska länder som fungerar och som oftast har terror och krig i sina länder.
  Man får nog snarare se Richard Jomshof som en frälsare som ger vårt land en möjlighet att bli normalt igen.

  53
  1
  • Twitterfittan Strandhäll tillhör bottenskrapet – utan bildning eller begåvning. Viket hon bevisar av sina inlägg som verkar vara en produkt av Sveavägens hjärntrust; de verkar inte vilja synas och använder ett svagbegåvat fruntimmer för att föra ut sitt ”budskap”!

   35
   1
  • Menar då Strandskatan att samtliga 800 000 har något otalt med rättvisan ? Intressant …Hmm.

   20
   1
  • Synd om oss alla andra att strandhällvetet får gå lös o spy sin äckliga sossedynga på nätet, fyyy tusan. Sozzarna verkar sakna självinsikt o skamkänsla

   21
   1
  • 800 000 ”svenska” muslimer??? Är det så många svenskar som har konverterat? Möjligen menar sådana som fått svenskt medborgarskap, men det är inte samma sak som att vara svensk.

 7. I senaste SVT Agenda framträdde Aron Emilsson (SD), nyutnämnd ordförande i Utrikesutskottet. Camilla Kvartoft (anställd på tvångsskattefinansierade SVT) försökte förminska Aron. Detta misslyckdes fullständigt. Aron, en god lyssnare som bemötte mycket kunnigt på onödigt provocerande frågor och stötande påståenden. Kvartoft golvade sig själv utan att klyka detta. All heder till Aron Emilsson. Hur många muslimer jobbar på Expressen?

  47
  1
 8. Tror inte tillträdande regering har någon chans.
  Alla journalister och andra politiker vill sätta krokben
  Hela expressens artikel är så vänster sjuk att man häpnar
  Allt är SD’s fel, o.s.v.

  55
  2
 9. Gör en lista på svensktoppen
  1. skjutningar
  2 våldtäkter
  3Sjukhusköer.
  4Miljöpartiet
  5medierna
  6jorankravaller
  7partiet nyans
  8hanteringen av jordbruket
  9hanteringen av energin
  10Gender feminism identitetspolitik

  44
 10. Tveksamt är att ha riksmedia som medverkat till Sveriges tillstånd och som aldrig drar sig för att fultolka eller tumma på sanningen som bedömare av Sverigebilden .
  Men de är gott sällskap med DN och Aftonbladet .
  Den avgående REGERINGENS misslyckande har vi sett i 8 år.
  Nu sitter vi lugna i båten och återkommer i ämnet om 8 år .
  Har svårt att tänka mig att det kan bli sämre .

  60
  1
 11. Sverigebilden!!! det är det mest löjliga uttryck som finns att uppbringa, ett påhittat ord från skitnödiga och handhjärtansformande batikhäxor. Ett ord som inget betyder utan bara är en rapande floskel på samma sätt som, ”allas lika värde, det är Sveriges ansvar, Sverige tar täten i världen” osv osv. Ett lite land vid norra polcirkeln med en totalt fredsskadat och sovande befolkning som tros kunna mästra resten av världens länder.

  79
 12. Jomshof släpper väl inte in journalister på utskottsmötena. kan engelska parlamentsledamöter slippa kritik så klarar sig SD galant.
  Så tröttande att höra enfalden ständigt klaga på SD.

  60
 13. Bilden av Sverige kan väl knappast bli sämre än vad den är med världens
  i särklass flest ihjälskjutna och gängvåldtäkter förnedringsrån, den bilden
  finns redan en del av denna bild kan stavas EX PRESSEN, en feg blaska
  som gullat med grova brottslingar och hånat och jagat gamlingar som
  dristat sig till att klaga?
  Vem är det som styrt under den tid som detta tjyvsamhälle växt fram??

  Ledarredaktionen?? Finns det inte en person som vågar stå till vad ni skriver?

  73
  • @Tony, Alla kan bidraga. Gör Expressen till Ex(odus) Expressen – köp inte! Alternativet är att tidningens medarbetare konverterar till sanningen.

   27
   • Det är 16 år sen jag slutade läsa den tidningen, jag läser bara på löpsedeln,
    det räcker mer än väl för att konstatera att den inte har blivit bättre!

    30
  • Tror inte Expressen eller Aftonbladet kal framföra några åsikter ?! Varken sjutningar eller sprängningar bör tillhöra Sverigebilden ! Lika lite som idioterna i regeringen som stängde av elektrisiteten ?

   16
 14. Hela Sverige är kört i botten efter 12 års medvetet vanstyre. Och då talar jag inte om någon j-a BILD, utan den Verklighet vi befinner oss i.
  Sverige har blivit hela världens ständiga Driftkucku och skräckexempel, så Expressens artikel borde ha skrivits för läng sen. Vi befinner oss i botten och kan därför bara öka i förtroende med den nya regimen.

  79
 15. Ja jisses, vår vänsterextrema journalistkår har väl ”skitat ner” Sverigebilden i årtionden. Allra värst är att de har skitat ner Sverige för svenskarna också. Så klart finns ledaren skriven i svenskhatande Bonnierkoncernen.

  63
 16. Nja bilden av f.d. Sverige kan inte skitas ner mer än den redan är….,
  Inte en dag utan negativa rapporter om tillståndet i Abzurdien,i utländsk press.
  Tvärtom kan kanske bilden förbättras med SD i styrande positioner !

  60
  2
 17. Nu i Nobelltider kan man ställa sig frågan ifall Jimmie Åkesson kommer att få
  någon inbjudan till Nobellfesten?, Om inte blir det intressant att höra anledningen?

  Om han blir inbjuden, så hoppas jag att han tackar nej, en välförtjänt knäpp på
  näsan åt Nobellstiftelsen i så fall?

  74
  1
 18. Bilden av Sverige som ett lyckligt, tryggt och välmående land är saboterad för länge sedan -så det behöver nog inte vänsterpressen oroa sig för.
  Och den bedriften utförde extremist regimen, socialisterna med bravur och skicklighet!
  Dom förstörde Sverige i grunden och lämnade spillrorna, kaos och elände efter sig!

  Nu återstår det för den tillträdande regeringen att städa, lappa och laga, ett arbete som inte blir lätt.
  Det är alkltid enkelt att riva och förstöra, men avsevärt svårare att bygga!

  93
  1
  • Det som rivits under 30 år kan ta 100 år att återställa , men då måste vi först bli av med EU och deras tvångsfasoner mot länderna !

   42
  • Och dom som förstört landet, sossarna , MP Centern och världens mest enfaldiga
   Media dom kommer att göra allt för förstöra,förtala och kasta skit på dom som ska
   reda upp bland deras lögner!

   21
 19. Är expressen medvetna om att den borgerliga regeringen inte börjat ännu.
  Ännu så länge är det sossarna som skitar ner Sveriges anseende.

  78
  1
  • Om man med ”sabba Sverigebilden” menar att ge en sämre bild av Sverige utomlands så tror jag tyvärr det är omöjligt.

   28
 20. Vem bryr sig om vad den muslimska världen tycker om Sverige, de ska inte vara här ändå.

  65
  2
 21. Vem ligger bakom rankningen?
  Kan ju pinnas en politisk agenda bakom de listor som rankar länder som bra eller dåliga.
  En viktig punkt att inflika: huvudsaken är att nationens folk mår bra. Ibland måste man skita i vad andra tycker!

  55
  1

Kommentera