Gasutsläppen i södra Östersjön

NORDSTREAM. Måndagens övervakning av positionerna för utsläppen inom svensk ekonomisk zon, som ägde rum vid 8-tiden måndag morgon, kan konstatera att det större utsläppet nu inte längre syns på ytan medan det mindre istället har ökat något igen. Vid tidpunkten uppgick det mindre utsläppet till cirka 30 meter i diameter, skriver Kustbevakningen på sin hemsida.

Bild: Kustbevakningen

Enligt prognosen, baserad på dialogen med Nord Stream, skulle utsläppen eventuellt upphöra under söndagen, vilket alltså kan sägas gälla för det större, det som härrör från Nord Stream 1. Det mindre över Nord Stream 2 syns idag mer, jämfört med igår och är cirka 30 meter stort. Inom ramen för miljöräddningsuppdraget tar Kustbevakningen höjd för att utsläppet kan pågå ytterligare en tid.

Kustbevakningen har i nuläget ingen förklaring till varför läckaget minskat snabbare på danskt vatten.

Sjöfartsverket har utfärdat navigationsvarningar för området med rekommendationer om avståndsbegränsningar för sjöfarten. Gällande varningar publiceras på Sjöfartsverkets webbplats.

Den pågående förundersökningen leds av åklagare och bedrivs av Säkerhetspolisen. Kustbevakningen biträder i de delar åklagaren och Säkerhetspolisen begär. Vilka delar det skulle kunna vara, och vilka åtgärder det handlar om, kan vi inte gå närmare in på. Försvarsmakten stödjer Kustbevakningen i arbetet med gasutsläppen från Nord Stream 1 och 2 i svensk ekonomisk zon.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Gasutsläppen i södra Östersjön

 1. Detta är väl förmodligen årtiondets gasutsläpp av växthusgas, som spred ett ofattbart gasmoln över hela Sverige. Hur skall man jämföra detta med Miljöpartiets kamp för att straffbeskatta bönderna för att korna pruttar?

  17
 2. Var påstås att något har lagat sig själv? Om utsläppen har upphört innebär inte detta att gasen är slut i rören. Det innebär att det inte läcker ut någon gas för närvarande. Inget annat.

  9
  13
 3. Det är ytterst sällsynt att saker och ting lagar sig själva , det handlar nog snarare om att gasen är slut i rören ! (?) 🤔

  18
  4

Kommentera