Första korvetten byggd för Ukrainas flotta sjösatt i Turkiet

UKRAINA. I Istanbul ägde en högtidlig ceremoni, sjösättningen av en Ada-klass korvett byggd i Turkiet för Ukrainas flotta rum med deltagande av Ukrainas första dam Olena Zelenska och befälhavaren för Ukrainas väpnade styrkor Oleksiy Neyizhpapa, rapporterar Ukrinform.

Ukrainas första dam Olena Zelenska

”Jag tog med dig hälsningar från Ukraina. Landet där varje vuxen och varje barn känner till det turkiska ordet ”Bayraktar” och har uttalat det med tacksamhet under månaderna av rysk aggression. Detta är inte en överdrift. Vi känner dig bredvid oss, vi känner din hjälp. Vi vet att vi har gemensamma värderingar – vi försvarar nu från inkräktaren det som är viktigast för varje människa – vårt hem, familj, rätt till språk och land. Vi värdesätter vänskap. Din vänskap,” sa Olena Zelenska, rapporterar en Ukrinform-korrespondent.

Man tror att fartyg bör tilltalas som människor – med respekt och heder, noterade Ukrainas första dam.

”Hetman (hövding) Ivan Mazepa korvett, idag lanserar jag dig. Jag önskar dig lycka till och framgång för mitt land och mitt folk. Flagga den ukrainska flaggan med ära. Rega vindar, lugna hav och bara segrar! Kom alltid ihåg ditt turkiska hemland och ge ära till Ukraina!” sa Olena Zelenska.

Befälhavaren för marinen i Ukrainas väpnade styrkor uttryckte förtroende för att både den ukrainska flottan och turkiska skeppsbyggare skulle vara stolta över den nya korvetten.

”Dagens oerhört viktiga händelse för Ukraina och dess sjöstyrkor bevisar än en gång att vi har en underbar vän – Republiken Turkiet – under villkoren för ett avgörande krig för vår självständighet och territoriella integritet, för det multinationella ukrainska folkets vilja, för frihet och värdighet… Jag är stolt över den höga motivationen hos de ukrainska officerarna och sjömännen som kommer att tjänstgöra på det här fartyget. Ni kommer att få en modern och kraftfull korvett”, säger befälhavaren för Ukrainas väpnade styrkor Oleksiy Neyizhpapa .

-Pettersson noterar att fartyget döptes efter Ivan Mazepa, en man som var med om många öden och äventyr. Mazepa följde med den svenska armén genom den hårda vintern 1708–1709. På våren började man belägra den staden Poltava, och den 28 juli ägde slaget vid Poltava rum mellan ryska och svenska trupper. Slaget vanns av Ryssland och satte stopp för Mazepas dröm om ett fritt rike. Mazepa flydde tillsammans med Karl XII till den osmanska staden Bender, där han avled den 22 september 1709.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Första korvetten byggd för Ukrainas flotta sjösatt i Turkiet

 1. Frågan är i stället varför inte åka till Sverige och köpa några Jas Gripen. ??
  Man kan välja mellan splitter och brand bomber? Sverige skulle behöva några några seriösa order till Ukraina som tack för det gas strul dom Putin leverera

  9
  6
 2. Hoppas att korvetten Hetman kommer att snabbt reducera krigsförbrytare och folkmördare Vlademir Putins flotta.

  14
  4
 3. Är det verkligen lämpligt att bygga i Turkiet? Erogan är ju väldigt bundits med Putin? Och förutom det är Putin högsta chef i KGB! Kan det inte vara så att det ingår en överraskning i detta flyt tyg?

  5
  5

Kommentera