Ett år sedan Lars Vilks dog. Varför hyllades han inte när han levde?

JOURNALISTIK. Idag är det ett år sedan konstnären Lars Vilks, söndagen den 3 oktober, dog i en bilolycka. Då fick jag reda på någonting jag inte visste: att Lars Vilks var så extremt beundrad av svenska journalister. Jag trodde att Lars Vilks betraktades som någon man inte ville ta i med plasthandskar, biodlardräkt och griptång, men jag kunde omöjligt haft mer fel, skriver Frasse Levinsson på Aftonbladet.

Steget Efter

DN:s kulturchef Björn Wiman skrev att Lars Vilks var ”2000-talets mest betydelsebärande svenska konstnär” och att han ”bar upp yttrandefrihetens symboliska tyngd efter sitt eget sinne”.

Till Ekot sa Kulturradions Mårten Arndtzén att han kommer att minnas Lars Vilks som ”en exceptionell, osedvanlig, konsekvent modig och faktiskt också ganska rolig konstnär”.

”I stället för att få stöd och hyllningar som den frihetskämpe och konstnär han var blev Lars Vilks tyvärr en persona non grata”, skrev Kristianstadsbladet ledarskribent Sofia Nerbrand.

Alla sa egentligen samma sak: ”Ingen gillade Lars Vilks – utom jag”.

En cyniker skulle kunna föreslå att journalisterna inte hyllade Lars Vilks, utan sin egen förmåga att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Men låt säga att cynikern har fel. Låt säga att de här texterna faktiskt bottnade i en djup och sann beundran för Lars Vilks rondellhundar och övriga konstnärskap. Hur kommer det sig att ni väntade med att skriva dem tills det inte kostade något?

Och vad tror ni att Lars Vilks hade tyckt om det?

-Pettersson tror på slutsatsen från polis och åklagare. Ändå misstänker jag att Lars Vilks död kommer att bli full av spekulationer och teorier. Precis som mordet på Olof Palme, Estonias undergång och alla stora händelser i vår tid.

Om Lars Vilks på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Ett år sedan Lars Vilks dog. Varför hyllades han inte när han levde?

 1. Dagsljus , sommarväg, utbildade förare, specialtillverkad bil, följebil (som inte såg något)! Polisen konstaterade snabbt ; En olycka. Tja.
  Arma land.

  12
  1
 2. Han fick samhällets beskydd.
  Men måste vi hylla folk, är det så viktigt. Måste vi kalla idrottsmän för hjältar och hylla dem på torgen.
  Jag vill ha mat på bordet, varmt i huset och diesel i tanken.

  10
  10
   • Eftertankens kranka blekhet.
    Ledarsidorna har skrivit en om detta. De var vänner. På riktigt.
    Nu ska kultureliten vända då det inte går deras väg. De krumbuktar sig och slår knut på sig själva. Det är ett konstverk som Wilks sitter på ett moln och begrundar. Han sa, mitt liv är själva konstverket. Inte bara konstverket i sig. Reaktionerna under och efter hans död är själva konstverket.

 3. Hur många av det avskum som skrev hånfulla kommentarer på nätet blev åtalade?
  Förmodligen ingen, Svenska myndigheter har en förmåga att stänga både ögon och öron när idioter från visst håll vältrar sig i hånfullhet över en död människa,bekvämare
  då att jaga gamla tanter o Farbröder för att dom känner avsmak för hur Sverige blivit?

  Och kommer man från vissa länder med en viss religion då är myndigheterna här
  stendöva!

  29
  1
 4. Om Frasse den som skrev den kommenterande artikeln.i AB

  Frasse ser ut som en tjej,
  Frasse skriver som en tjej,
  Frasse är Aftonbladets lakej,

  11
  2
 5. Journalisterna är rädda för attentat fån muslimidioterna om dom skriver något bra om en muslimkritiker eller kritiserar islam. Jävla mesar. Därför har islam alla mediaredaktioner i ledband.

  24
  2
 6. Muslimer har så mycket makt i Sverige att de kan tvinga människor leva med personskydd

  55
  1

Kommentera