Lars Vilks död var en olycka

INRIKES. Den 3 oktober 2021 inträffade en trafikolycka på E4:an utanför Markaryd då en personbil kolliderade med en lastbil. I personbilen fanns två poliser och en skyddsperson, Lars Vilks. Alla tre avled i olyckan och lastbilschauffören skadades allvarligt. I dag, onsdag, har åklagaren beslutat att lägga ned utredningen, som visar att inget brott har begåtts.

Lars Vilks

Det som skedde på motorvägen är en tragisk olycka. Vi har gjort omfattande analyser med teknisk utredning på platsen och vittnesförhör. Den säkerhetsklassade personbilen har kontrollerats och analyser av ljudupptagningar har gjorts. Sammanfattningsvis är det mest troligt att ett däck har gått sönder på polisfordonet och därefter har föraren tappat kontrollen över fordonet, som kommit över på andra sidan vägen och frontalkrockat med lastbilen, säger chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren.

Parallellt med åklagarens utredning har Polismyndigheten bedrivit en förundersökning om mord, eftersom det fanns en skyddsperson med en hotbild i polisbilen. Polisens förundersökningsledare beslutade i dag att även den förundersökningen läggs ned. Utredningen visar att det var en olycka och därmed att det inte finns någon grund för misstanke om mord.

Chefsåklagare Per Nichols har i sin förundersökning utrett tre brottsmisstankar i ärendet; grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Jag har utrett om ett brott har begåtts i samband med olyckan eftersom det i polisbilen satt poliser och en person som de var satta att skydda. Den omfattande utredningen visar nu att inget brott har begåtts, säger Per Nichols.

-Pettersson tror på slutsatsen från polis och åklagare. Ändå misstänker jag att Lars Vilks död kommer att bli full av spekulationer och teorier. Precis som mordet på Olof Palme och Estonias undergång.

Om Lars Vilks på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

27 thoughts on “Lars Vilks död var en olycka

 1. Okej, att ett däck kanske gick sönder i hög fart, och att olyckan därmed var en olycka, men vad säger att inte nån bytt ut de bra däcken, mot dåliga vid något lägligt tillfälle!

  DET MÅSTE GRÄVAS BRA MYCKET DJUPARE I DET HÄR!!!

  ALLT ÄR BARA FÖR OSANNOLIKT, FÖR ATT DET SKA VARA EN SLUMP!!!

  • Det är alldeles för osannolikt att det inte skulle vara en olycka därför att de flesta olyckor är osannolika.

   Om någon skulle försöka mörda Vilks kan jag tänka mig många enklare sätt än i en bil som kör i hög fart precis när den möter en lastbil på motsatt körbana med staket mellan…

   • Fast ändå…jag tvivlar mycket starkt, på att det skulle vara en slump!

    De har ju heller inte fått fram VAD som orsakade olyckan! Bara en teori! OCH HAN VAR JU HOTAD!!!

    JAG TROR PÅ NÅGOT SLAGS SABOTAGE JAG!!! DET VERKAR TROLIGAST!!!

   • Lastbilen kan också ha varit involverad i det hela, oberoende av hur Vilks bil kom fram, och på vilken sida!

   • Att det var en olycka, säger ABSOLUT INGENTING, OM OLYCKAN VAR ARRANGERAD!!!

   • MYCKET TRAGISKT, ÄR DET HURSOMHELST!!!

    OCH LARS VILKS, KOMMER AV MIG ATT BLI IHÅGKOMMEN SOM EN MYCKET STOR FRIHETSHJÄLTE, KANSKE DEN STÖRSTE I VÅRT LAND, SOM KÄMPADE MOT ALLA ODDS, FÖR FRIHETENS OCH MÄNSKLIGHETENS LJUS!!!

    TACK LARS VILKS, FÖR ALLT DU GAV!!!

 2. ” saknas anledning anta”. Skriver åklagaren i sitt beslut om det brott man har utrett.
  Förmodligen är det samma sak som att vi har tittat väldigt noggrant på det här, och det synes man också ha gjort, men vi har inte kunnat hitta några bevis som tyder på att polisbilsföraren har brutit mot någon lag paragraf eller att ett ev mord ska ha skett.
  Och så är det nog.
  Men personligen tycker jag att det är fel att kalla en trafikolycka för just ”olycka”. För vad är egentligen en olycka?
  En olycka är, anser jag, en händelse som sker omedvetet, orsakat av yttre omständigheter och som inte gick att förutse.
  I trafiken sker de flesta ”olyckor” pga att en eller flera inblandade har brustit på ett eller annat sätt. Kört över sin förmåga eller varit ouppmärksam.

  I detta fall kan man nog konstatera att polisbilen har kört för fort. Allt tyder ju på det. Nu har ju poliser i vissa fall rätt att köra för fort. Men inte alltid. Någon anledning måste finnas och det kanske det fanns. Vad vet vi.

  Sen är ju frågan vilken utbildning föraren hade på fordonet. Eftersom det handlade om ett specialbyggt och väldigt tungt fordon, borde kanske någon form av utbildning ha skett. I livvaktsutbildningen ingår körutbildning, såväl offensiv som defensiv körning. Antar jag ialla fall.
  Men har det skett på denna bil, som vad jag har förstått var ganska ny?

  En polisutredning och ett åklagarbeslut kan ju alltid ifrågasättas, men det verkar ju som man här har lagt ner ett ordentligt jobb för att försöka hitta sanningen. Och sanningen får vi nog aldrig veta.

  Men det finns alltid motparter vid en ”olycka” i detta fallet lastbilschauffören
  Vad man kan undra är ju om hans ersättningar kan påverkas huruvida man kunnat konstatera om polisbilens förare gjort rätt eller fel.

  Trafiklagstiftningen är ganska klar på att man inte ska köra över sin förmåga. Man ska ”iakta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till…”
  Detta gäller också poliser, som då de bryter mot trafikregler ska iaktta särskild försiktighet.

  Så vad hände egentligen?

  14
  1
   • 😃😃 ja för oss som inte har röstat på dem är det en klar olycka. För de andra, som har röstat på dem, är det en medveten handling och ingen olycka

 3. ja det är troligt att han hade levt längre utan polis bevakning.
  intressant man lyckas inte med någoting varken sjutningar pass produktion eller heders brott !? det senast ja noterat är att man i by hållor lyckas med konststycket att dela ut över tusen böter för att någon spelat för hög musik. ja vad drar man för dlutsats av det.

  15
  1
 4. Litar vare sig på Åklagare eller polis.En i Media konstruerad kurva som inte
  alls i verkligheten är en kurva utan en svag sväng, men dungen framför är
  nog fin till att gömma en av dom otaliga mördare som härjar i Sverige idag.

  Och med tanke på hur myndigheterna har jagat pensionärer här för att
  dom haft åsikter om allt som är fel. Men om det enorma hat och skadeglädje
  över Wilks död som det nya frälset hasplade ur sig, ja om det har vare sig
  den hjärndöda Median eller myndigheter haft något att anmärka på!
  Olycka? Pytsan!

  28
  2
 5. Olof Palme
  Estonia
  Lars Vilks
  De ouppklarade morden staplas på hög i Sverige.

  27
  6
  • Det var en dålig lista. Det finns c:a 800 ouppklarade mord i Sverige och då räknas inget av dem du nämner som ouppklarade, två räknas inte ens som mord.

   Du som har kontaktet i öst. Vart har Navalnyj tagit vägen?

   12
   7
 6. så hedras de poliser som alltså inte klarade sitt uppdrag trots specialutbildning och för uppdraget anpassade fordon. Ska dessa proffs skylla på en olycklig slump att på dagtid med god sikt, torrt väglag, bilen plötsligt hoppar över till mötande körbana utan att föraren hinner reagera. Hastigheten måste varit mycket hög.

  21
 7. Lars Vilks åkte från platsen i den ena bilen och på grund av taktiska skäl bytte han fordon (bytte till följebilen) vid tankning i Jönköping.
  Utredning synes saknas avseende de taktiska skäl som i Fu åberopas orsakat bilbytet tillika är av vikt att offentligt redovisa om byte av taktiska skäl innefattar ett eller flera synliga eller tipsade objekt i utökad hotbild?
  Mvh.

  19
  3
  • Nej dom lever inte, jag gick förbi kyrkan när en av säkerhetsmännen
   begravdes, han var småbarnspappa.

 8. Tyvärr vet vi också att media springer maktens ärenden, så konspirationsteorier är helt normalt. Vi har två orakel som verkar kunna förstå på ett annat sätt än vi vanliga, Jimmy Åkesson och Lars Bern. Vi får fråga dem.

  15
  7
   • Det politikerna börjar fatta nu om invandring, visste Åkesson för 20 år sedan.
    Det som är imponerande med Lars Bern är att han bla gjorde en klockren börsanalys när Ryssarna gick in Ukraina. Ingen annan analytiker har varit i närheten av den.
    Men gudomliga är nog att ta i.
    Kim Yong-Un var tydligen gudomlig.

   • Då vet man vad åklagare och polis har skrivit. Men därav följer väl inte att man vet vad som hänt? T.ex. så var det ju helt klart efter Estonia vad som hade hänt. Men nu kanske det inte är helt klart längre, eller hur?

    15
    1
   • Det var konspirationsteorier som visade sig vara sanna med Estonia.
    Just Estonia var verkligen genomskinligt. Klä in henne i betong så ingen skulle veta vad som hänt. Dykförbud. En vimsig Mona Sahlin som sa massa konstigt. Det fattade man direkt att något var fel. Lite sent att börja gräva i det nu.

    15
    1

Kommentera