Tusentals ryssar omringade i Lyman, Donetsk

UKRAINA. Ukrainska styrkor på väg att omringa ryssar i Donetsk skrev bloggen igår. Idag rapporteras Reuters att ukrainska styrkor har gått in i den ryskockuperade staden Lyman i Donetsk med hänvisning till militärkällor.

Tidigare under dagen uppgav en talesperson för den ukrainska militären att man omringat runt 5000 ryska soldater i staden som är en strategiskt viktig järnvägsknut.

Ryska försvarsdepartementet uppger att alla ryska trupper lämnat staden.

President Zelenskyjs kontorschef Andriy Yermak har även publicerat en video som uppges visa hur ukrainska soldater hissar flaggan i Lyman.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Tusentals ryssar omringade i Lyman, Donetsk

 1. Det roliga med ryssar och rysstroll är att de gärna hotar. Våran sida hotar sällan eller aldrig, vi agerar! Om rysstrollen visste hur många sikten som är låsta på Ryssland just nu så skulle de nog köpa både uridom, och blöja.

  33
  9
 2. Detta Lyman situationen kom lite tidigt och har troligen inte änny hunnits konverters till en rysk ”Finns det inget hopp för att rädda dom 5000 omringade ryska men?” propagandaoperation.

  Den slags propaganda -“räddningsinsats” kommer att användas (och måste anvendas) NÄR ryssarna till slut beslutar att använda deras thermobariska faderbomber eller taktiska kärnvapen. Och visst kommer dom användas, varför annars skulle de ha 2000 taktiska kärnvapen i förråd. De är ju för att användas på slagfältet. Och nu när Ukraina redan ansökte om ett snabb-Nato-medlemskap, ryssarna vet att måste få ukrainare att kapitulera för att kunna vara säkra att dom skriver under ett fredsavtal som förbjuder ukrainsk medlemskap i militär allianser. Nu när väst utrustat Ukraina med stora mängder vapen blir ryssarnas kärnvapen det enda sättet för ryssarna kan få Ukraina att kapitulera.

  ps. fel krigat

  7
  41
  • Putte har redan använt sina termobariska bomber. Faktum är att han förlorat tre av sina fyra pjäser som kan avfyra dessa i Ukraina redan om jag inte missminner mig.

   Sedan får vi väl se om Putte är så korkad att han använder taktiska kärnvapen i Ukraina.
   Om han är trött på att ha en flotta och ett flygvapen kan han göra det eftersom NATO redan sagt att om Putte skulle detonera ett kärnvapen i Ukraina kommer NATO att slå tillbaka.
   Nu kommer de slå tillbaka med konventionella vapen men det kommer inte göra någon skillnad för Puttes terrorister eftersom deras flottor, strategiska flygvapen, robotplaceringar med mera bara kommer att försvinna i en plötslig detonation och sedan en stor rökpelare. Detta då västs konventionella vapen är mycket effektivare än taktiska kärnvapen som är från en tid när precisionen inte var lika bra som idag så du behövde mycket högre explosiv kraft för att slå ut målet.
   Taktiska kärnvapen är till för att slå ut broar och liknande med en robot/ bomb. Idag kan vi åstadkomma samma effekt med en konventionell kryssningsrobot eller guidad bomb från ett attackplan. De kan också användas för att slå ut trupp på mark med det kräver snabba insatser som Puttes terrorister påvisat att de inte besitter.
   Även här är väst långt före Puttes terrorister. En tre skotts salva från Archer kan slå ut en pluton av soldater eller en stridsvagnspluton vilket är samma kapacitet som de taktiska kärnvapensgranater som kunde avfyras från en kanon hade. Skillnaden är att Archer kan göra det snabbare och effektivare än en kärnvapengranat från 1960-talet.

   19
   5
 3. Jag hoppas verkligen att ukrainarna låter de ryska civila åka fritt till Ryssland och de endast går hårt åt mot de militära inkräktarna , detta gäller både för krigslagarnas skull men även för ukrainska styrkornas egen trovärdighet !

  27
  5
  • Det finns knappast några ryska civila i dessa områden. Eventuellt finns det etniska ryssar som är Ukrainska medborgare som gått över till den ryska sidan.

   20
   7
  • Peter, det är väldigt lätt att ta av sin uniform efter mördandet och då är du inte en skyddsvärd civilist.
   Naturligtvis ska oskyldiga civila kunna lämna landet, men efter kontroll.

   20
   4
  • Varför tycker du att ukrainska soldater ska behandla ryska civila annorlunda mot vad ryska soldater behandlat ukrainska civila? Håller du ukrainarna mot en högre standard än du håller Puttes terrorister? Är det den berömda socialistiska dubbelmoralen som talar igen?

   14
   6

Kommentera