Oligarkens superyacht gick för halva priset

UTRIKES. Superyachten Axioma såldes på auktion för halva priset av vad värderingen uppgår till. Axioma har tidigare beslagtagits av den ryske oligarken Dmitry Pumpyansky.

Superyachten Axioma har klubbats igenom på auktion. Foto: Yacht Charter Fleet

Superyachten Axioma såldes på auktion för halva priset av vad värderingen uppgår till. Axioma har tidigare beslagtagits av den ryske oligarken Dmitry Pumpyansky.

Axioma är den första superyachten som säljs på auktion, som har beslagtagits genom kriget i Ukraina. Lyxyachten värderades till 75 miljoner dollar, motsvarande drygt 750 miljoner kronor, och är utrustad med infinitypool, biosalong, fitnesscenter och spa, som Dagens PS berättat.

På tisdagen stod det enligt Gibraltars högsta domstol klart att Axioma hade klubbats igenom för 37,5 miljoner dollar, vilket alltså är hälften av vad värderingen uppgick till, skriver Business Insider.

Det var i mars i år som Axioma togs i beslag av Gibraltars myndigheter sedan JP Morgan upptäckt oegentligheter med Dmitry Pumpyanskys låneavtal för yachten. Eftersom Pumpyansky är under sanktioner förföll lånet automatiskt när det inte betaldes. OIigarken var fram till mars ägare till ståltillverkaren OAO TMK och hade tidigare ett uppskattat värde på omkring 2 miljarder dollar enligt Forbes.

Axioma ska ha fått 63 bud under auktionen och den slutliga budgivaren som nu är ny ägare har inte avslöjats.

Pengarna från försäljningen kommer nu användes till att reglera skulden, och domstolen kommer sedan besluta vad som händer med överskottet.

***

TIDIGARE 2022-08-22. Rysk superyacht säljs på auktion i Gibraltar

UTRIKES. I kölvattnet av Rysslands invasion av Ukraina och efterföljande sanktioner från väst säljs nu superyachten Axioma på auktion. Det gör henne till det första ryskägda fartyget som går under klubban sedan konflikten började, skriver The Telegraph.

Fartyget blir det första i sin prisklass att säljas på auktion, sedan sanktionerna mot Ryssland infördes med anledning av kriget i Ukraina.

Axioma beräknas vara värd motsvarande omkring 790 miljoner svenska kronor, rapporterar BBC. Eftersom försäljningen är satt till en enda dag – på tisdag – väntas den säljas långt under det uppskattade värdet.

Båten, som beslagtogs i mars, tar tolv passagerare och har sex hytter. Den är utrustad med bland annat pool, jacuzzi, bio och plats för en besättning på 20 man.

Eftersom den ryske oligarken som är ägare har ett obetalt lån till amerikanska JP Morgan förväntas intäkterna gå till banken.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Oligarkens superyacht gick för halva priset

 1. Jag skulle inte ens köpa den för en krona… skulle inte ens ha råd att tanka, än mindre åka med den.

  4
  1
 2. Om den så sålts för 1 SEK, skulle den sålts.
  Allt som berövar Putins oligarker tillgångar ska göras.

  11
  3

Kommentera