Ryskt fiasko ger Ukraina nya möjligheter

UKRAINA. Att Ryssland förlorar kontrollen över staden Lyman i den ukrainska regionen Donetsk är en av de största militära förlusterna för Ryssland sedan den stora invasionen inleddes i februari. Det skriver BBC i en text om stadens betydelse.

Ukrainska soldater

Järnvägsknuten binder samman regionerna Charkiv, Donetsk och Luhansk, och enligt BBC innebär ukrainsk kontroll över Lyman att president Volodymyr Zelenskyjs styrkor ges möjlighet att ta sig längre in i Luhansk.

Danmarks Radio har talat med militäranalytikern Anders Puck Nielsen som beskriver händelseutvecklingen som ett ”fiasko” för rysk del. Lyman har agerat ”logistiskt centrum” för ryska styrkor och Ukraina visar nu att man inte tänker avsluta sin motoffensiv trots gårdagens ryska annekteringar, säger Puck Nielsen.

Under lördagseftermiddagen uppgav ukrainsk militär att man tagit sin in i Lyman och kort därefter meddelade Ryssland att staden övergetts. Vad som hänt med de ryska soldater som ska ha varit kvar i den tidigare omringade staden är oklart.

Lyman-en perfekt plats för HIMARS raketartillerisystem

-Pettersson misstänker att Ryssland försöker kompensera bristande militär förmåga med olika hot som gårdagens annektering och hoten om kärnvapen. Jag tror inte det hjälper…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Ryskt fiasko ger Ukraina nya möjligheter

 1. Du som kallar dig för ”Gammaldags Svensk”. Det är tämligen uppenbart att du jobbar på Ryska ambassaden här i Sverige eller har koppling dit. Det är hög tid att förklara dig persona non grata och skicka dig hem till Ryssland. Kanske du kan bli mobiliserad och få åka till det ”nya Ryssland”?

  35
  11
  • Sven T
   Jobbar du för de Amerikanska oligarkerna?
   Nu flyttas energi krävande produktion från Tyskland till USA.
   Är det 400% skillnad på gaspriset i USA mot Tyskland?
   Hela Europa kommer att gå samma öde till mötes.
   Vilken otur att Nordstream sprängdes just nu?
   Du kommer möjligtvis att vakna när det är försent.

   16
   37
   • Putin hade redan stängt Nord Stream så sprängningarna har ingen betydelse för gasen till Europa!

    27
    7
 2. Den ryskfödde historikern Sergey Radchenko (72 år) framförde i Axess nyligen (juni 2022) att Putin har gjort många misstag och är en strategisk idiot.

  36
  7
 3. Vad som hände med soldaterna i Lyman? De som inte gav sig sköts ihjäl, alla 3000 eller hur många de nu var.

  23
  6
  • Bland ryssens förband i Lyman fanns BARS-13 och BARS-16, kända krigsförbrytare från Butja mfl. Tror inte att dessa rysstrollens hjältar har det lätt att ge sig åt UAF

   14
   2
   • Sådana är per definition fegisar och kommer inte att slåss utan ge sig för att sedan försöka komma undan som vanliga soldater.

    10
    3
 4. Kiev regeringen har aldrig respekterat Donetsk och Luhansk som fria republiker (2014) .
  De är själva skyldiga till att Donbass området nu tillhör Ryssland.
  8 år av krig mot de fria republikerna är ingen vänskaplig handling.
  Västvärldens krigshets mot Ryssland skördar mängder med unga människoliv till ingen nytta.

  22
  57
  • Nu hänger nog inte logiken ihop. Hur kan västvärldens krigshets mot Ryssland få Ryssland att anfalla Ukraina? Kan ryssarnas krigshets få Sverige att anfalla Norge eller Danmark?

   53
   11
   • Bry dig inte, han är gammal! Donetsk tillhör Ukraina som vanligt. Hela världen (utom en liten klickar ryssar och rysstroll) är överens om det!

  • Eftersom de aldrig varit några republiker är det inte så konstigt.
   Tröttnar du aldrig på att ha fel? Det är så enkelt att kolla upp sådana här saker,

   35
   9
  • Med G.S. retorik får våldtäktsoffren skylla sig själva och de ska dessutom ta på sig skulden för det inträffade. Snurrigt värre enl. min uppfattning.

   35
   8
  • Gamling. Varför skulle Ukraina respektera något som inte finns och aldrig funnits?

   Det är Ryssland som inte respekterar Ukrainas gränser, de gränser som Ryssland erkänt och lovat respektera i flera avtal.

   36
   10
   • Pettersson
    Så den Ukrainska arme’n, Azov bataljon, Aidar bataljon och Den högra sektorn har attackerat ett område som inte finns menar du?
    Dessutom i 8 år.
    Den USA styrda Kiev regimen företräder inte det Ukrainska folket på något sätt.

    16
    38

Kommentera