SD hämnades på V i talmansvalet

INRIKES. Riksdagen valde i måndags Andreas Norlén (M) till talman. Andreas Norlén valdes första gången till talman 2018 och valdes på nytt 2022. Kenneth G Forslund (S) valdes till förste vice talman. Julia Kronlid (SD) valdes till andre vice talman och Kerstin Lundgren (C) valdes till tredje vice talman.

Riksdagens nya talmän. Kerstin Lundgren (C) valdes till tredje vice talman, Andreas Norlén (M) är talman, Kenneth G Forslund (S) valdes till förste vice talman och Julia Kronlid (SD) valdes till andre vice talman. Foto: Melker Dahlstrand

Några riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna såg till att en centerpartist istället för en vänsterpartist fick posten som tredje vice talman i riksdagen. – Det är payback nu, sade en Sverigedemokrat till Sveriges Radio.

Måndagens talmansval blev turbulent, inte minst när det gäller posten som tredje vice talman.

I den tredje och sista omröstningen om posten som tredje vice talman i går så stod det klart att Centerpartiets kandidat Kerstin Lundgren vann, trots att hon på förhand bara hade stöd från de 24 ledamöterna från sitt eget parti.

En rad Sverigedemokrater uppger för Ekot att de röstade på Kerstin Lundgren, för att Vänsterpartiet både i år och tidigare försökt förhindra att SD får en talmanspost.

I den tredje och sista omröstningen om posten som tredje vice talman i går så stod det klart att Centerpartiets kandidat Kerstin Lundgren vann, trots att hon på förhand bara hade stöd från de 24 ledamöterna från sitt eget parti.

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet – som tillsammans har 42 mandat – stod bakom Vänsterpartiets kandidat Lotta Johnsson Fornarve, medan Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Liberalerna – och även Socialdemokraterna – hade meddelat att de skulle rösta blankt.

Lotta Johnsson Fornarve (V) röstades bort av SD. Bild: Riksdagen

Men trots detta vann alltså Kerstin Lundgren striden – efter att över 30 riksdagsledamöter som inte är Centerpartister oväntat bröt partilinjen och röstade på henne.

Talmansvalet skedde med slutna valsedlar, men Ekot har pratat med flera Sverigedemokrater som vill vara anonyma, men som säger att de har röstat på Kerstin Lundgren. Detta trots att de fyra partierna gjort upp om att de inte skulle stödja någon kandidat. Ett skäl som lyfts fram är att Vänsterpartiet i söndags agerade för att försöka förhindra att Sverigedemokraterna – som nu är näst största parti – skulle få någon av talmansposterna i riksdagen, och också efter valet 2018 lanserade en motkandidat till Sverigedemokraternas Björn Söder, vilket gjorde att han blev utan talmanspost. ”Det är payback nu”, säger en Sverigedemokrat till Ekot.

-Pettersson såg att Vänsterledaren Nooshi Dagdgostar var besviken för att inte praxis följdes, V är något större än C. Dadgostar hade dock inget emot att bryta praxis när det gäller Sverigedemokraterna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “SD hämnades på V i talmansvalet

 1. Dom här ständigt obildade vänsterpartisterna måste hållas borta så gott det går, det är människor som lever i en annan värld än dom flesta andra.
  Ex. Är man vänster ska man bara få pengar utan egen insats och inte vara
  nöjd ändå, ett jäkla folkslag som aldrig gjort annat än gnällt på framgångsrika människor som försörjt sig själva.
  Dom har sina rötter i kommunismen och det märks i dessa tider.
  Vänsterpartiet kommunisterna har nog definitivt inte framtiden för sig.
  Med personer som Dadgostar Dinamarca och Riazat blir det bara kaos.
  Fördelen är att dom skämmer ut sig i riksdagen så folk ser med egna ögon
  vad det är för avskum, sen kan man bara ta avstånd från detta vansinne till folkslag.

  38
  2
 2. Att vara vald till posten som vice talman innebär ju inte att man går sysslolös då den ordinarie tjänstgör. Hela talmansgruppen (alla fyra), medverkar aktivt i större eller mindre omfattning löpande.

  Det man möjligen kan ha synpunkter på är däremot förfarandet vid måndagens valprocedurer. Visst, sluten och anonym votering i all ära, men måste det vara så himla ineffektivt ? Varför inte rösta som vanligt med de knappar som varje ledamot har till sitt förfogande. MEN med den skillnaden att tavlan som identifierar resp. ledamots val – släcks ner under röstningen. Det går säkert även att radera alla ev. spår i systemet om man bara vill, så att endast valresultatet sparas utan adress till resp. ledamot.

  17
 3. En knäpp på nasan är precis vad vänster och miljöpartister behöver varje dag, dessa båda partier försöker gärna agera som att dom är större än vad dom i verkligheten är!

  56
  2
 4. Vore väl bättre att alla 349 st i knapptryckarkompaniet fick leka talman en dag, bör väl bli några dagar per skalle under en mandatperiod.

  17
  3
 5. Behövs det så många, och vad är vitsen att vara 2:a eller 3:a? Troligen bara meningslös prestige, men troligtvis också fet lön utan prestation…

  38
  1
  • Riksdagens sammanträden leds av talman. Eftersom riksdagsledamöter har en tendens att prata mycket drar dessa sammanträden ut på tiden. Därför behövs flera av riksdagen valda talmän för att täcka upp. De går skiftgång helt enkelt.

   19
   1
 6. I sann socialistisk anda anser socialisterna att praxis ska följas när den gynnar dem. Dubbelmoral är dubbelt så bra enligt socialisterna.

  64
  1
  • Vet inte om det är bra ?rödskrikan och hennes parti talar ju inte med varandra? Kan det vara en tillgång? Bara för att pedofilerna slängt ut rödskrikan så är det inte säkert att det partiet normaliseras ! Så det blir ju en tjangsning?
   Västern vet man var man har dom kommer ju att vara upptagna med att försvara Putin och det gör man genom att tala med alla. Undrar vilket som är bäst

   2
   5

Kommentera