Hovrätten sänker straff efter upplopp i Hjällbo

KULTURBELASTNING & BROTTSLIGHET. I måndags meddelade Hovrätten för Västra Götaland att gärningsmännen från klanen Ali Khan och deras kompisar i det gängkriminella Hjällbonätverket inte ska dömas för våldsamt upplopp efter klankriget i Göteborg förra året. I tingsrätten dömdes elva män, från två olika grupperingar, till fängelse i två eller fyra månader för våldsamt upplopp.

Klankrigare i Hjällbo. Foto: Polisen

Sex av männen överklagade. Hovrätten friar fem från anklagelsen om våldsamt upplopp, och dömer dem i stället för ohörsamhet mot ordningsmakten. För en av dem, som även döms för sabotage mot blåljusverksamhet, står dock fängelsestraffet kvar. Alla dessa var på samma sida i bråket på stadsdelstorget.

En av männen döms nu till samhällstjänst, medan fyra ska betala 50 dagsböter vardera. Den sjätte mannen döms även i hovrätten för våldsamt upplopp, men får straffet sänkt till 75 timmars samhällstjänst.

Två dagar efter upploppet dödades en 44-årig man i en skottlossning på samma torg. En 22-årig man dömdes i hovrätten till livstids fängelse för mord och tio mordförsök. Enligt hovrättens dom fanns ett samband mellan upploppet och dödsskjutningen.

Nedan de klankrigare som överklagade plus en dömd till livstid (den misshandlade) för mord. De bor i Göteborg men är hemmahörande långt, långt bort…

***

TIDIGARE 2021-07-26. 11-0 till bortalaget vid fängelsedomar för våldsamt upplopp i Göteborg

KULTURBELASTNING. Elva män döms för våldsamt upplopp efter den uppmärksammade händelsen i Hjällbo i våras, meddelar Göteborgs tingsrätt. Samtliga döms till fängelse mellan två och fyra månader.

Annie Lööf (C) känner förakt för dem som säger sanningen men föraktar inte brottslingarna.

Runt ett hundratal personer deltog i sammandrabbningarna mellan två grupperingar i nordöstra Göteborg, varav ett 30-tal omhändertogs på platsen av polis.

– Genom film från bland annat övervakningskameror tycker vi att det är uppenbart att det varit fråga om ett våldsamt upplopp där de åtalade deltagit, säger rådmannen Mats Eriksson i samband med domen.

Två dagar efter upploppet sköts en man till döds i Hjällbo centrum och ytterligare två personer skottskadades. En man i 20-årsåldern greps och sitter nu häktas på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök.

De dömda är enligt Göteborgs Tingsrätt målnummer B 9101-21:

 • Abdul Ghafour Ali Khan, född 1996
 • Hussein Ali Khan, född 1994
 • Ahmad Farhad Khaled, född 1994
 • Jama Abdikhadar Jama, född 2001
 • Mohammed Semmo, född 1989
 • Ibrahim Simmo, född 1994
 • Omar Simmo, född 1987
 • Yousef Simmo, född 1997
 • Mohammed Öney, född 1990
 • Ahmed Abshir Bile, född 1998
 • Fevzi Öney, född 1970

Var och en av de åtalade har rätt till en egen försvarsadvokat som debiterar 1.425 kronor i timmen plus moms och betalas av staten. Sammanlagt blev advokatkostnaderna c:a 1,5 miljon. Några av de dömda får betala 5.000-25.000 kronor var så de verkar ha inkomster.

-Pettersson säger att straffen, 2-4 månaders fängelse lär inte avskräcka någon. Det kommer nog att räknas som en merit i klanen…

Jeander

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Hovrätten sänker straff efter upplopp i Hjällbo

 1. Klan-brottslingarnas hjärnor tänker:
  – wow svenskarna älskar verkligen oss och det vi gör, nu kör vi på ännu mer!

  17
 2. Inte underligt att landet ser ut som det gör. Överklagar man så utdelas rabatt på tidigare dom. Gå vidare till Hd så blir dom frikända eller får lite böter som de inte kan betala. Hade det varit genuina svenskar hade vi sett andra visor. Svenskt rättsväsende är ett stort skämt när det gäller 1:a eller 2:a generationen invandrare

  25
 3. Vi får vara glada att Löfven fick sparken .
  Vi får vara glada att kommunisterna visar sitt fula tryne .
  Vi får vara glada att Annie Lööf tvingas bort som Partiledare.
  Vi får vara glada att Centerpartiet längtar hem till höger .
  Vi får vara glada att Miljöpartiet imploderar .
  Vi får vara glada för Sverigedemokraternas framgångar .
  Men mest kan vi glädjas åt att twitteridioterna i Sossepartiet marginaliseras
  Och att ett nytt arbetarparti formas och bygger vidare på Folkhemstanken .
  SVERIGE , DET FINNS HOPP INFÖR FRAMTIDEN .

  23

Kommentera