Nato-chef: De kan ligga bakom gasläckorna

UTRIKES. Flera länder eller grupper kan ligga bakom det som tros vara ett sabotage på Nord Stream 1 och 2. Det uppger Arnold Dupuy, chef för en forskningsgrupp inom Nato för SVT Nyheter.

Nordstream gasläcka Foto: Danska Försvaret

Det kan det vara grupper som är emot Kreml, kanske från Ukraina eller någon annanstans. Det kan också vara pro-ryska aktivister eller personal som tycker att det här är ett bra sätt att fortsätta se till att gas inte når Europa, säger Dupuy till tv-kanalen.

Jag vill inte kalla det sabotage i det här läget, men jag tror att det är den termen som man använder även i Kreml. Det är ganska osannolikt att man har tre läckor samtidigt på två olika gasledningar. Det ser ut som ett medvetet försök att sabotera gasledningarna, fortsätter Dupuy.

Dupuy antar att vem som helst som kan utföra undervattensaktiviteter kan ligga bakom gasläckorna.

Det finns flera organisationer och grupper som har den förmågan. Det kan ha gjorts via fjärrstyrning.

Blå Nordstream 1. Röd Nordstream 2. Punker läckage

Tidigare moderata utrikesministern och statsministern Carl Bildt tror att gasläckorna orsakats genom ”sabotageaktioner utförda av en statsaktör”, säger han i SVT:s Aktuellt.

Bildt syftar då bland annat på att ledningarna ligger på 70–90 meters djup, att det är flera sprängladdningar som ska apterats på havsbotten på ”väldigt skyddade pipelines”.

Det kräver rätt mycket av både kompetens, kunskap och resurser för att genomföra en sådan här sak. Så det är en statsaktör, det är jag rätt säker på.

Bildt tror att man inom de närmaste dagarna kommer få lite mer klarhet kring händelserna, men också politiska signaler eftersom ”det är genomfört med någon typ av politiskt syfte”.

Bildt är osäker på hur Sveriges delaktighet kommer se ut framöver. – Det är absolut en utomordentlig allvarlig händelse i vårt alldeles omedelbara närområde, men det har inte skett i Sverige och det är inte svenskt ansvar.

CIA varnade. Redan för flera veckor sedan varnade den amerikanska underrättelsetjänsten CIA den tyska regeringen för attacker mot Nord Streams gasledningar i Östersjön, enligt uppgifter till tyska Der Spiegel. Uppgifterna bekräftas av flera personer som är insatta i ärendet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

23 thoughts on “Nato-chef: De kan ligga bakom gasläckorna

 1. Denna flyktiga gas….. gasen från Ryssland till Tyskland NS 1 har ju stoppats NS 2 har inte kommit igång…. någon stoppade väl att denna sattes igång…. tror denna någon heter USA, ja ganska säker på det… OM läget ändras typ att EU plockar sanktionerna mot Rysk gas blir läget ett annat tills dess spelar det ingen roll… Är detta en typ av agerande som heter ”Man kan aldrig vara nog försiktig” ? IAF en ganska logisk fundering…… Har någon förstått att kriget strax är avslutat och iom det så ”släpper” EU/väst Ukraina och börjar planera för pay-day???? För det finns väl gas/olja i Ukraina som kan exploateras av väst…. Irak, Syrien osv…. Money talks!

 2. Media fokuserar sin vana trogen uppmärksamheten bort från tänkbara verkliga skurkar men att någon med benämnda expertkunskaper spekulerar avseende Nord Stream gasläckage, är förödande för experternas trovärdighet inkluderande ”de seismologer i flera länder gissningar att läckorna ”orsakades de med all sannolikhet av sprängladdningar” och att seismologiskt fastställa jordskalv contra i Sverige på gatorna inbördeskrigs konstanta sprängningar av allt från bilar till fastigheter, stupar på dess orimlighet.
  Seismologiska Institut mäter Jordskalv, rörelser i jorden, berg och hav och Danmark är inte befriade från jordskalv, tvärtom och i skrivande stund erinras om Grönlands geologiska institut mätning av skalv i Danmark med centrum i Nordsjön på tio kilometers djup, 67 kilometer väster om Thisted gav följd att i flera städer på västra och norra Jylland kände invånarna marken skaka när området strax efter klockan 22,00 drabbades av jordskalvet med styrkan 4,7 på Richterskalan och havet är sedan kriget fyllt med ett stort antal bomber varav ett antal lyckats lokalisera och under säkra former destruerats och utöver de facto har i Danmark och Sverige underjordisk Gas, till och med som eldsflammor, strömmat ut i bostadsområdens gräsmattor, varav flera gånger i Lund, Sverige, vilket bör gå att uppdatera via svenska media.

  Gasleveranserna från Ryssland var i strid mot samtliga EU regimer undertecknade avtal
  stoppade – i strid mot av dem själva skapade konventioner – kan förvisso utgöra att flera länder som inte anslutit i EU oegentligheterna kan ligga bakom det som utan enda utredning konstateras är ett sabotage på Nord Stream 1 och 2 av EU regim antagonister motiverat: för att gasledningen Baltic Pipe — från Norge till Polen — öppnats samma dag visar antiintelligens bortom allt förnuft ty så ock i havet uppstår jordskalv när tektoniska plattor utsatts för press och Danmark ligger förvisso i allmänhet utanför jordbävningszoner men känner ofta av kontinenternas förskjutningar i buffertzonerna med för det mesta svaga skalv, tillika har ett antal större skalv skett.
  EU regoimklanerna har som synes ingen aning om att i Danmark finns en jordskalvs-linje som skär ner genom den nordvästra delen mot Kullen i Sverige och söder och öster har mjuka jordlager, med fastare i norr, och fast Danmark inte befinner i en direkt kantzon är det oundvikligt att rörelserna långt ner i jorden eller havet ger skalv varav ett varade i endast några sekunder tillika registrerades skalvet i centrala Köpenhamn, i Roskilde, Malmö, Östjylland, Odense, Ålborg, Bornholm och skalvet hade sitt epicentrum 40 km öster om Malmö i Sverige, cirka 10 km under jord.

  Seismologiska Institut mäter skalv, rörelser i jorden, berg, hav men inte fastställa i Sverige på gatorna inbördeskrigs konstanta sprängningar av allt från bilar till fastigheter, stupar på dess orimlighet när de uttalar att allt tyder på att sprängning orsakat läckorna ”eftersom jordbävningar ger ett helt annat utslag på mätinstrumenten”, visar att experterna underminerar sin egen trovärdighet och det krävs inte enda expertkunskap för att fastställa att publicerade bilder absolut inte bevisar att gasledningarna Nord Stream 1 och 2 skadats av sprängladdningar, ty en sprängning under havsytan ger en garanterat oundviklig flera meter hög kaskad av vatten, och det som visas på bilderna är endast en virvel av utströmmande gas som porlar på ytan.
  Odemokratiska EU regimer bryter mot av dem själva stadgade konventioner innefattande artikel 6.2 fastställda Oskyldighetspresumtionen med följd att av EU regimer utpekande av huvudmisstänkt är ena dagen Ukraina, nästa dag Ryssland nästa dag USA för sabotaget efter en pressträff i februari 2022 – innan den ryska invasionen av Ukraina – sade USA:s president Joe Biden att han gav löfte att stoppa gasledningen genom Östersjön om ryssarna invaderade Ukraina – Nord stream 2 kommer inte finnas mer, vi kommer sätta stopp för det och Polens f.d utrikesministertackar på twitter USA för hjälpen med de sprängda gasledningarna.
  Sverige fd regim är av medborgarna avsatta tillika fortsätter fd utrikesminister Ann Linde sitt grymma irrationella agerande med att utan enda kontakt anklaga annan stats ledare för att ha samma personlighet som henne samtidigt som hon säger att den utröstade regimen och hon själv inte har har aning ”om vad som är motivet eller vem som är aktören och då finns det ingen anledning att kontakta någon i detta läge” .
  Med de orden har fd socialistiska regimen i Sverigestöd av likasinnade odemokratiska EU regimer och år 2022 i avsaknad av som synes konsekvenstänkande och Konsekvensintelligens har de så ock destruerat i artikel 6.2 fastställd Oskyldighetpresumtionen.
  MVH

  8
  3
 3. I dagens tyska Bouleward-blaskor påstår man att Ukraina ligger bakom sprängningarna… Stenbock vet inte om detta land har/hade fartyg i området,Men det går väl att kontrollera vilka som befunnit sig inom närområden ?
  Kanske löser som ”Oscar” skriver,vårt svenska polisingripande det hela ?

  11
  3
 4. Svensk polis med hjälp av Kustbevakningen ska nu reda ut vilka som ligger bakom detta.
  En polisanmälan är upprättad av den svenska regeringen.

  12
  4
 5. Det som kan försvara dem som misstänker USA för sprängningen,är den drastiskt ökade trafik av US-marinen i Östersjön…
  Inte en vecka utan ”besök” i olika hamnar.
  Förra veckan var det Gotlands tur att få flottbesök. Hur ofta Fjollträsket besökts 2022,vore intressant att få veta. Tidigare var sådana besök sällsynta !

  21
  9
  • Det måste ju vara fruktansvärt för Kreml propagandisterna på bloggen att Sverige och Finland ansökt om medlemskap i Nato. Ännu värre är det för Kreml propagandisterna på bloggen att Nato har utökat sin militära närvaro i Östersjön för att visa sitt stöd för Nato medlemsländerna och assicierad

   8
   14
 6. Media begränsar märkligt nog analyserna om vilka tänkbara bakmän till sabotaget som kan finnas. En gruppering, som dessutom har massor av vinster att göra p g a sabotaget är de Globala stora oljebolagen. Deras sammanlagda ekonomiska styrka kan bara matschas av på sin höjd 4-5 av de starkaste staterna i världen. Ett eller flera skulle kunna ligga bakom, vilket bör ses mot att de understött (och skapat) inbördeskrig i länder som har invändningar mot deras exploateringar, Dessutom har de flesta tillgång till utrustning för undervattensarbeten, dykutbildad personal, sprängning, operativa staber etc.

  25
  11
  • Fundera över vilka ekonomiska intressen som både äger de Globala stora oljebolagen OCH (väst-) världens Media?
   Detta förklarar bl a varför media fokuserar uppmärksamheten bort från tänkbara verkliga skurkarna!

   22
   11
 7. Risken är överhängande att de saboterade rören nu snabbt förstörs av upprostning innifrån. Vill Europa ha gas från Ryssland i framtiden, så lär Europa själv få reparera rören. Ryssland lär nu satsa på gas till Kina resp Centralasien och Indien inkl Afghanistan. Nämnda länder får superbillig gas, medan Europa utan de 2 gasledningarna hänvisas till dyr LNG-gas.
  Vilket land är det som alltid drivit att gas till Europa skall levereras med LNG?

  23
  12
  • Roland, det finns andra rör genom Polen, Ukraina, Turkiet och från Norge, Algeriet och Libyen. Den 1 oktober är det tänkt att Baltic Pipe ska öppna, den går från Nordsjön över Danmark till Polen.

   Nordstream 1 och 2 byggdes delvis för att Ryssland ensamma skulle kontrollera flödet och slippa betala transitavgifter.

   11
   9
   • Pettersson:
    Ja en av dem som tjänade/tjänar stora vinster på transitavgifter var Ukraina ! Dessutom passade detta land på att själv betjäna sig, genom att tappa delar av gasen,till egna anläggningar !!
    Detta och begärda prishöjningar var själva orsaken till byggen i Östersjön !
    Nordstream 2 finansierades av privata rysk/tyska företag.

    18
    9
 8. Tror inte att man kan utesluta USA heller, dom har resurser till att utföra
  sådana sabotage, och Biden lär ju ha sagt att dom ska stoppa Ryssgasen?

  36
  10
 9. Kan en hoppas på sabotage på el-kablarna från Sverige till kontinenten, då skulle elpriserna i Sverige sjunka drastiskt. Om vi sparar duktigt så blir kablarnas maxkapacitet uppnådd och då skulle priset sjunka, sägs från myndighetshåll. Det blir väl i så fall så att det dras flera kablar (den senaste driftsattes ju i år) den beskattning vi nu upplever kommer vi inte att bli av med, en outtömlig källa att ösa ur.

  20
  2
 10. Ser att Carl B börjar bli gaggig, i ordet kompetens ingår kunskap så det är gaggigt att skriva det
  behövs ”kompetens, kunskap.”
  Har själv varit gaggig snart i en generation, vilket anses vara 25 år.

  17
  1
  • Karl Bild kan ju slutföra hans egna märkliga ageranden i samband med Estonias
   förlisning., och tala om vad det var som Estonia var lastad med!

   24
   7
   • Polens f.d utrikesminister Radek Sikorski tackar på twitter USA för hjälpen med de sprängda gasledningarna.

    16
    7
  • Ja det borde vara självklart vem som ligger bakom detta!!
   Det stoppar ju Putins kassa flöde och begränsar Ryssland möjligheter att föra krig! Och det var ju det som Europa beslutade.
   Men sen har vi ett jätte problem och det är ju då gas och olje leveranser till Kina ! Där måste man ju gas och kassa flödet !! Det är ju besvärande om Putin skulle få in kapital och material så han kan fortsätta kriga med sina tidigare sattelitstater.. för Europas del gäller det att stationeras kärnvapen här !!!om Putin av en händelse skulle smälla av sådana och skita ned dom europeiska länderna!?

   5
   7
   • den fete:
    Båda rören var satta ur drift. Endast ett tryck om c:a 5 bar gas fanns,Detta för att utjämna trycket utifrån !
    Alltså är dina fantasier fullständigt uteslutna…
    Men de som iscensatt sprängningen,har väl också upptäckt att Tyskland står inför en katastrof redan i vinter.

    16
    7

Kommentera