Gasflödet via Ukraina hotat: ”Nord Stream bara förspel”

ENERGIPOLITIK. Ryska Gazprom varnade på tisdagen att gasexporten genom Ukraina kan strypas, vilket skulle göra Turk Stream till den sista aktiva gasledningen till Europa, rapporterar Bloomberg.

I inlägg på Telegram meddelade den statliga gasjätten att en tvist om transitavgifter hotar leda till sanktioner mot ukrainska Naftogaz, vilket skulle äventyra gasflödet.

Flera bedömare ställer utspelet i relation till det förmodade sabotaget som lett till gasläckage i ledningarna Nord Stream 1 och 2.

Det verkar som att händelserna i Östersjön bara var ett förspel till det här. Om Ryssland stryper flödet genom Ukraina kan EU inte längre hoppas på en u-sväng, säger Tom Marzec-Manser, gasanalytiker på ICIS.

Det här kan vara ett tecken på att Moskva tänker stänga av gasflödet till EU helt och hållet, möjligen undantaget den lilla gas som fortfarande kommer via Turkiet, säger Eurasia Groups energichef Henning Gloystein.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Gasflödet via Ukraina hotat: ”Nord Stream bara förspel”


 1. …kan liknas med med kollektivt självmord om inte skiten
  stoppas snabbare än ögat…vad är SEGERN VÄRD om
  allt som återstå är värre en öken, om nu ngn överlever
  i ngn bunker?

  8
  2
 2. Hoppas våra politiker (föga troligt) lärt sig att “marknaden” inte kan lösa allt och EU har varit det sämsta beslutet för det svenska folket. Vi ska inte exportera el som vi själva behöver till marknadspris. Vi ska inte lyssna på tonåringar i energifrågor.

  Sverige och övriga EU har blivit dårhusens dårhus.

  50
  1
   • Hej Pettersson,
    Jag vet det men jag vet även att vi exporterar mest el inom EU. Vi ska exportera den el vi inte behöver, vi ska inte exportera den el vi behöver. Den el vi exporterar skall vi ta marknadsmässiga priser för men det finns ingen anledning att vi ska betala mer i år för elen då vi inte förbrukar mer än förra året och då vi inte producerar mindre. Vi svenska folket äger Vattenfall och Vattenfall skall akta sig för att skörta upp oss.

    28
 3. Man kan ju undra vem som tjänar mest på sabotaget mot gasledningarna. Ska vi vara ärliga, är inte Ryssen den stora förloraren. man behöver säkert alla inkomster man kan få och här blir det ett tapp.
  Men vem kan tänkas tjäna på det. USA? Vi vet att de har haft flera marina fartyg i området under sommaren i de övningar som har bedrivits. De har haft flera tillfällen att aptera sprängladdningar som senare har kunnat sprängas.
  Europa? Det blir Europa som kommer att frysa om det blir en kall vinter. Det blir europeiska företagare som kommer att få slå igen då energin blir för dyr och tom uteblir.
  Sverige kommer troligen också att drabbas genom vår tvingande (?) export av el.
  Vi kommer nog aldrig få veta, om inte någon visselblåsare träder fram.

  42
  4

Kommentera