Dold elprissmäll när Sverige får mer vindkraft

VINDKRAFT. Vi tar det en gång till. Vindkraft är instabilt och dyrt även när vi inte räknar med ersättningskraft. Vindkraft är ett otyg för ekonomi, människor och djur. Det svenska elsystemet med alltmer vindkraft kräver mer reserver och stödtjänster. Kostnaderna för att skapa balans i systemet har sexdubblats. ”Det blir slutkunden som till sist betalar”, säger Anna Jäderström på Svenska kraftnät, enligt Tidningen Näringslivet.

Steget Efter

Kostnaden för stödtjänster och reserver i det svenska elsystemet skjuter i höjden, tjänster som kan liknas vid elsystemets smörjmedel. Utan dem kan systemet haverera.

Vissa av tjänsterna stöttar kraftsystemet under normaldrift medan andra används vid större störningar. Det är Svenska Kraftnät som har ansvaret för att upphandla tjänsterna.

Prisutvecklingen för tjänsterna är beroende av den allmänna prisbilden på elmarknaden, men det är inte hela sanningen. Även den nya elproduktionsmixen, med mer energi från särskilt vindkraft, bidrar till de ökade kostnaderna, eftersom det tvingar Svenska Kraftnät att handla upp större mängd reserver och det kräver fler stödtjänster som kan aktiveras snabbt.

Kostnaderna har sexdubblats. Priserna har gått upp de senaste sju åren och systemet har blivit känsligare för störningar.

Om man ser till de nivåer som var 2014-2015 så har de totala kostnaderna sexdubblats. Om man då låg under en miljard kronor per år, så ser vi nu att det går åt sex miljarder kronor per år för stödtjänster, säger Anna Jäderström, som är enhetschef för Svenska kraftnäts balansmarknad.

Det blir slutkunden som till sist betalar för dem även om det sker via nätbolaget eller via e-handlare eller balansansvarig.

Läs vidare…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Dold elprissmäll när Sverige får mer vindkraft

 1. Sossarna och miljöpartiet är huvudskyldiga men även Alliansen har varit med och byggt upp vårt ”marknadsmässiga” elnät med s.k. ”elhandel” och annat trams och det blir väl allt mer uppenbart att allt handlat om det klassiska Staten och Kapitalet. Båda har sett till att skära sig riktigt stora feta tårtbitar av det svenska folket i och med denna mer eller mindre påhittade låtsasmarknad med ett myller av avgifter, skatter och pålagor – inte sällan med miljöargument – som inte haft något annat egentligt syfte än att öka priset och skatten så mycket det bara går och gärna lite till.

  Och detta för ett kraftsystem som vi förmodligen betalat 10 ggr om för via skattsedeln fram till ”makrnadsutsättningen” och därefter via skattsedel, moms, skatt, avgift, abonnemang och fan och hans moster.

  Så djävla förbannad på hur detta hanterats. Av alla utom SD.
  Vet i fan om det inte nästan är värre än immigrationshaveriet. Nä, kanske inte men i samma klass. 🙁

 2. Denna invasiva art, kallad Miljöpartister har förmågan att allvarligt åstadkomma förändringar i sin omgivning på ett oönskat sätt och kan om de inte med alla tillgängliga medel stoppas i tid, åstadkomma skador som dessvärre inte går att reparera.
  Det är vad som hänt sedan miljöpartiet etablerades i vårt land !

  12
 3. Men är inte de andra partierna som valde att samarbeta med de och gav de makten de riktigt skyldiga ?
  Det är de som är riktigt skadliga och farliga för landet, men folk lägger sin röst på de.

  14
 4. Miljöpartiet bär såklart inte hela skulden för vindsnurrorna, endast till viss del, men i min mening borde de inte få heta ”miljö”-partiet eftersom inget de gör förbättrar miljön.

  13
 5. Önskvärt är att en tvångslag för MILJÖPARTISTER införs så att samtliga MP folk tvingas att blåsa på vindkraftssnurrorna så dom ger el.

  24
  • Jo Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven, FR för att straffa dem som röstat SD och SL för att till varje pris behålla makten, slutkunden betalar notan

   10
 6. Det står mer o mer klart vad skadedjuren i MP tillsammans med ställt till med,
  MP måst vara Sveriges i särklass mest dyra parti för folket här! Tänk på det
  att aldrig rösta in dessa skadliga individer igen!

  50

Kommentera