M och KD vill skicka Archer och robot 70 till Ukraina

UKRAINA. Moderaterna och Kristdemokraterna vill att mer avancerade vapen skickas till Ukraina – som bland annat artillerisystemet Archer och robot 70, skriver TT. Enligt M:s försvarspolitiske talesperson Pål Jonson finns en förväntan på att Ukraina får mer stöd till följd av ryska eskaleringen. – Det är militära förmågor som Ukraina efterfrågar och som skulle vara viktiga på slagfältet, säger Jonson.

Den 25 oktober ska Försvarsmakten och Försvarets materielverk svara på ett uppdrag de fick av den avgående regeringen för några veckor sedan. De ska ge sin bedömning av hur stödet till Ukraina kan se ut på både kort och lång sikt.

Sverige har sedan i februari i år skänkt försvarsmateriel till Ukraina i fem olika stödpaket. Det sjätte militära stödpaketet bestod i en utbildningsinsats. Svenska instruktörer grundutbildar just nu ukrainska soldater, i Storbritannien.

Det sjunde svenska stödpaketet består av artilleriammunition till ett värde av cirka 500 miljoner kronor. Artilleriammunitionen är kompatibel med de artillerisystem som finns på plats.

-Pettersson tycker förslaget är bra men vill gärna plussa på med 50 st Stridsvagn 122B ”Leopard”. Vapnen gör mer nytta i Ukraina än i Sverige…

Stridsvagn 122 Foto: Joel Thungren Försvarsmakten

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “M och KD vill skicka Archer och robot 70 till Ukraina

 1. Många som tycker att vi ska skicka både det ena och andra. Men hur har vi det egentligen med materielen. Det är inte allt för länge sedan som den moderatledda regeringen halverade det av sossarna redan starkt decimerade försvaret.
  Då gjorde man sig av med regementen övningsområde, förrådsbyggnader mm. Man skänkte bort och tom betalade för att bli av med all krigsmateriel som då blev överflödigt.
  Så hur mycket har vi kvar ? Vi får inte glömma vår förre ÖB s ord om försvarets förmåga. Klarar av att försvara Stockholm i en vecka. Sen var resurserna slut. Är förmågan bättre idag?
  Ska man tro vår förre (?) Statsminister så befinner sig Sverige i ett utomordentligt allvarligt läge. Det var ju därför det blev nödvändigt att snabbt som attan ansöka om medlemsskap i NATO, fast majoriteten i partiet och försvarsministern strax innan inte hade velat gå med i denna allians.
  Och är nu läget så allvarligt, behöver vi då inte våra vapen själva.
  Vi ska rusta upp vårt försvar. Det kostar pengar. Och pengar verkar vara något som landet har ont om. Finns hur många hål som helst som behöver fyllas.
  Så alla ni godhetsapostlar, vad ska vi göra? Skänka bort en massa krigsmateriel och lämna vår egen dörr öppen eller se om vårt eget hus i första hand ?

  17
  3
  • Att hjälpa Ukraina är att hjälpa oss själva. Den enda som hotar freden i vårt område av världen för närvarande är Putins Ryssland.

   Ju tidigare Putin stoppas desto bättre för alla.

   9
   15
   • De flesta som bor i hus känner nog till grannsamverkan. Där pratas bla om inbrottsskydd, att man ska säkra upp sitt hem och därmed få tjuven att välja ett annat ( grannens?) Hus istället.
    Lite gran så borde det väl vara här med. Att vi säkrar upp vår egen säkerhet och sen kan vi börja dela med oss.
    Vad jag har förstått så är vår förmåga att försvara hela landet är idag inte så lysande.
    För det är väl ändå inte som så att vår riksdag har lurat oss och att det Ryska hotet inte är större än det varit sedan 1945.
    1981 hade vi ett läge som hade kunnat urartat, men våra då regeringspolitiken vek ner sig mot sovjeterna och lät ubåten segla hem. Vi borde ha beslagtagit båten och fängslat besättningen. Men det hade nog Sovjet aldrig accepterat. Så det var nog bäst det som skedde. Freden höll.

    5
    1
   • Putin har hotat Finland och Sverige med flera med militärtekniska åtgärder.

    Det bästa är då att stoppa Putin så snart som möjligt.

    När det gäller inbrottsskydd är grannsamverkan en nödlösning. Bäst är att låsa in tjuven…

    3
    2
  • Gamling, tror du fortfarande på Bagdad Bobs bror Sergej Lavrov och på Swebbtv?

   Jag är inte förvånad för du tror på PropagandaPutin också…

   14
   16
   • Pettersson
    Risken är stor att vi kommer få uppleva
    ”The Bulletin of the Atomic Scientists 1947”
    om krigshetsen mot Ryssland fortsätter.
    Glöm bort Putin och tänk på freden istället.
    För mänsklighetens skull.

    13
    3
   • Det är freden jag tänker på hela tiden. Därför måste den kriminella terroristen Vladimir Putin bort. Tänk på det, Putin har startat nog med krig…

    5
    4
 2. Har EU en samordningscentral som tar emot önskemål från Ukraina samt begär in svar från givare. Detta möjlig,-gör snabbare svar till mottagarna samt att önskemålen uppnås fortare.

  9
  2
 3. För sent att skicka annat än jod piller, kirurger, fältsjukhus och handhjärtor.

  ps. Fel krigat

  11
  10
  • Förresten…jag ringde (igen) i dag till Ukrainas ambassad i Helsingfors och sade till ambassadörs urdåligt engelska talande sekretetare att i morgon Ukraina ser ut att förlora mark, men det finns ett enkelt sätt att vinna tillbaka all mark som har blivit ockuperad och i morgon blir stulen. Och jag sade till henne (ambasadörs sekretetare) att ambassads militär attache aldrig ringde mig som vi kom överens när jag förra gången försökte tipsa ukrainate om hur dom skulle vinna kriget. Så vad hände? Sekretetaren koplade mig till att lysna 15 minuter någon slags hissmusik.

   Hur som helst ukrainare skulle ha endast behövt att utlysa 1 million dollar i belöning för videobevis om atakler där ryska soldater eller marionettledare i Ukrains mark dödas. Efter det de skulle bara vänta att ryssar tar kål på varandra.

   2
   6
 4. Håller i någon mån med Petterson om att Leopardvagnarna gör mer nytta i Ukraina. Utvecklingen där visar ju att kombinationen av Droner, Artillerie och moderna Pansarvapen är mer effektivt än Stridsvagnar. I Ukraina kan Leopardvagnarna nu göra skillnad, i Sverige är det bara begränsat fallet.

  13
  13
 5. Ja det är ett utmärkt tillfälle att bytta ut all gammal utrustning som ligger i mobiliseringsföråd. Get gäller att fylla dessa med moderna vapen!!

  11
  9
  • det fete:
   Förhåller det sig som du skriver,innebär detta,att bl.a. vi i södra delen inte längre är värda att försvara !
   Här nere har man sedan otaliga år tillbaka tömt och delvis raserat de ”förråd”,som fanns utplacerade i skogarna lite varstans…
   Vill minnas att de ofta utsattes för inbrott,och annan förstörelse.Kanske rentav av ”68-ornas röda fredsaktivister” ?
   Har ni verkligen era kvar norr om Åsen ?

   15
   2
 6. På 60 talet var många frireligiösa pasifister, nu har de ändrat sig. Ingen vända andra kinden till.

  4
  5
 7. Men kära nån Pettersson,har vi i Abzurdien en sådan stor mängd med Krigsmaterial,som står oanvända ute på de få regementen,som ännu finns kvar ?
  Vad skall våra c:a 10.000 soldater utrustas med,när fienden anländer ?
  Eller skall vi helt förlita oss på,att denne har bättre kännedom om folk-utbytet,än inhemska valboskapen ?
  Kanske är du inne på rätt spår…Stenbock skulle inte hellre vilja övertaga ett land med så många islamister o andra arbetskygga exoter.
  Till del dessutom smittade med ”Corona o. Omikron” !

  30
  3
  • Robot 70 vet jag inte hur många som finns men Archer har vi 24 som används, 24 i förråd och 24 beställda.
   Stridsvagn 122 har vi 120 stycken.

   Men ju mer vapen vi skickar till Ukraina desto mindre risk att Putin avancerar västerut, det är hjälp till självhjälp.

   15
   23
 8. Tycker också att vi ska skicka ner Archer, RBS70 samt Stridsfordon 90 till Ukraina. Primärt för att få dessa vapensystem testade i skarpt läge. Samt vi lär knappast få något skitsnack från andra länder då Sverige är tillverkningsland för alla tre typerna som vi skulle få om vi tänkte skicka Leopard 2 till Ukraina då Tyskland lägger in sitt veto mot detta.

  11
  13

Kommentera