Försvarsmaktens multisportlag tvåa i VM

FÖRSVARET. Under veckan 73 lag från världens alla hörn deltagit i VM i Adventure Racing i Paraguay. Safat (Swedish Armed Forces Adventure Team) som är Försvarsmaktens elitlag i multisport gick i mål på en välförtjänt andraplats efter fyra dygn och 15 timmars tävlande.

Safat består av John Karlsson, Malin Hjalmarsson, Oskar Svärd och Erik Jonsson. Foto: Joel Thungren / Försvarsmakten

Årets bana kom att bli en av de svåraste banorna någonsin, med extremt svårnavigerad terräng och kartor som lämnade en del att önska. Safat har sprungit, cyklat och paddlat i tuffa förhållanden och med väldigt lite sömn.

Under tävlingens tredje dag kom även ett riktigt rejält skyfall som gjorde det hela ännu mer utmanande, inte minst under cykelmomenten, som inte sällan krävde att man bar eller tryckte cyklarna framför sig.

Det här är den starkaste insats vi någonsin gjort, men tyvärr räckte det inte hela vägen, säger lagkapteten John Karlsson.

Safat som hade mästartiteln från förra året åkte över till Sydamerika med siktet inställt på att försvara titeln. Inför tävlingen var laget rankat tvåa i världen efter ett av Estlands lag, men det lag som var favorittippat var Avaya från Nya Zeeland med inte mindre än sju VM-guld genom åren.

Tävlingen var jämn och oerhört spännande ända in till sista sträckan. Safat och Avaya turades om att inneha ledningen under föregående sträckor, med estländarna hack i häl större delen av loppet.

Safat kämpade på hårt och hade viss segervittring sent i loppet, men under de sista två sträckorna började tröttheten och den oerhört svåra terrängen ta ut sin rätt på svenskarna och de navigeringsstarka och rutinerade team Avaya blev till slut för svåra och Safat fick nöja sig med ett VM-silver.

Men tack vare det kommer laget med största sannolikhet ändå gå upp som etta i världsrankingen.

Swedish Armed Forces Adventure Team består av John Karlsson, Malin Hjalmarsson, Oskar Svärd och Erik Jonsson.

-Pettersson säger att Svenska Försvarsmakten är inte bara syltryggar och Pride-parader

35 tvåmannalag från 19 Nato-länder inkl. partnernationer har tävlat i den fem dagar långa ”2018 Europe Best Sniper Team Competiton”. De svenska teamen tog en första och en fjärdeplats. Detta är ett kvitto på att det svenska yrkesförsvaret ger soldater i absoluta världsklass.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Försvarsmaktens multisportlag tvåa i VM

  1. Från de bilder man sett på de parkbänksalkisar som ryssarna nu mobiliserar, kan man dra slutsatsen att de inte vunnit även om de fått vara med.

    10

Kommentera