Sveriges vattenmagasin är fulla

ENERGIPOLITIK. Vattenkraftverkens magasin i norra Sverige som lagrar vatten för framtida elproduktion är överfulla, rapporterar Sveriges Radio. Att magasinen är fyllda till bredden är bra för vinterns elproduktion, men det är oklart hur stor påverkan det kommer att ha på elpriserna, säger Per Larsson, Vattenfalls produktionsplaneringschef i Norden.

Vattenkraftverk Foto Jennie Pettersson/Energiföretagen

Lägre än om de inte hade varit fulla, så kan vi väl säga. Vad som är höga och låga elpriser i dessa tider är svårt att säga, men finns det gott om vatten är det bra ur ett konsumentperspektiv.

Det är dock osannolikt att ökad produktion i norr har någon större betydelse för södra Sverige, säger Vattenregleringsföretagens vd Jonas Bengtsson. Det beror bland annat på de begränsade möjligheterna att skicka el genom landet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Sveriges vattenmagasin är fulla

 1. Skönt att höra något positivt för en gångs skull.
  Sverige avlångt land, hade varit
  bättre med en mer cirkulär form.
  För er som har svårt att förstå problemet med att få ner elen från norr.
  Vill du fylla en hink med vatten snabbt med en halvtums slang får du öka vattentrycket eller skaffa en grövre slang eller fler slangar.
  Samma princip gäller el.
  Dessutom förloras ström vid överföring och att bygga ledningar tar tid och kostar mycket.
  Ju närmare generatorerna står kunden, desto bättre.Vindverken ger 10 till 50 kv överföringsvolt ör 400 kv, alltså måste det lägre strömstyrkorna transformeras upp vilket kostar i strömförluster.
  Det har enfaldiga MP Boklund inget hum om.
  Tacka MP och makthngriga S som la ner elverk i södra Sverige.

  17
  • Nja, Vindsnurrorna kanske ger 10–50kV men det är relativt enkelt att transformera upp detta till 400 kV. Då är det spänningen som transformeras, inte “strömstyrkorna”. Strömmen halveras när spänningen dubbleras.
   Att det är svårt att få ner kraften till södra Sverige beror på att man måste stabilisera frekvensen i hela landet, detta görs med stora roterande svängmassor. Sådana svängmassor finns i kärnkraftverk. Det är mycket svårt att stabilisera ett nät med tusentals vindsnurror.
   Sveriges kraftnät i elområde 4 (södra Sverige) hänger ihop med Östra Danmark (DK2) där det nästan bara finns vindsnurror. Detta stabiliseras av SE4. Hade vi kapat ledningarna över Öresund hade förmodligen danska nätet kraschat ganska snart. Således kan vi inte få ner ström till SE4 pga alla danska snurror (och de svenska).

  • grebom5:
   Mycket lärorik och enkel förklaring….
   Där kan man se att man är aldrig för gammal,att lära något nytt !
   Men varför har inte klokskapet i Fjollträsket upptäckt detta,innan man importerat “halva Afrika/Asien” ?

   5
   1
 2. När “Stål utan Kol” nu drar igång med skarpa försök, så går det åt så mycket el att den kan behöva importeras från Finnland. Då får Norrbotten “Skånska Sossepriser” på elektricitét. Omgående.
  Notera att vindkraften inte kan driva de anoder som behövs för att spjälka ut vätgas. Denna el svajar för mycket även om det är inom toleranserna.

  Då blir det m a o ingen vattenkraftsel att skicka söderut och vindkraften klarar inte själv att utan svåra förluster transformeras upp till 400 kV

  13
  • Kanske för att de stängt slussarna i Älvarna som vårt pris i söder idag är rekordhöga?
   3,83 resp 5,23 är Kwh-priset f ö r e alla extra avgifter mellan 10-11 och 19-20 idag. Märkligt att de passar på att klämma ut allt,när folk tittar på TV-nyheterna…. Troligen bara en ren tillfällighet !!
   Överskottet exporteras till bl.a. Tyskland,som får betalar 4 gånger mer…
   Ett stort T A C K till EU och deras dårar i Bryssel !

   15
 3. Hur kan det vara svårt att få ner elen till södra Sverige när det inte verkar vara några problem att få ner den till kontinenten???

  23
  • Det är olika överföringstekniker. Från Norrland kommer 3-fas växelström i långa låååånga ledningar. Till Tyskland är det likströmsöverföring.

 4. Synd att de svenska vatten magasinen är överfulla
  det kommer troligtvis inte
  oss svenskar till godo
  utan det säljs mer utomlands i stället för ett högre pris.

  25
 5. Elpriserna kommer att sjunka och det beror inte på fulla vattenmagasin eller att oljekraftverk tokkörs , den stora orsaken är att Sossarna och Miljöstollarna är borta från makten .
  Deras tokiga politik på de flesta politikområden har ställt till det för Sverige .
  Men nu får den framröstade blågula fyrklövern chans att ställa tillrätta .
  Återstår att se hur vänstersidan respekterar det Demokratiska valet .
  Personligen tror jag det blir en massa obstruerande av de som säger sig ha dörrarna öppna för samarbete.
  Det är det vanliga politiska baklängesspråket som gäller .
  Och det sovande folket tuggar i sig alltihop

  28

Kommentera