Full fart på Nato-förberedelserna

FÖRSVARET. Svenskt förbandsbidrag till Nato kan komma att bestå av fartyg till alliansens stående marina styrkor, stridsflyg till beredskapsstyrkor för air policing och markförband till förstärkningsstyrkorna i Baltikum och Östeuropa, Enhanced Forward Presence (eFP). Det konstateras i den delredovisning med bedömningar och råd som Försvarsmakten lämnat till regeringen med anledning av Sveriges Natoansökan, skriver Försvarsmakten.

Med svenskt och finskt medlemskap skapas ett sammanhängande Natoterritorium i Norden med utökad gräns mot Ryssland. Foto: Bezav Mahmoud/Försvarsmakten

Ett Natomedlemskap ger Sverige en ny dynamik vad avser hot, utmaningar respektive försvarsmöjligheter, säger generalmajor Thomas Nilsson som sammanhåller Försvarsmaktens Natoförberedelser. 

Säkerhetssituationen i Sveriges närområde har försämrats över tid. Rysslands krig i Ukraina tillsammans med den svenska ansökan om medlemskap Nato och efterföljande anslutningsprocess har i grunden ändrat Sveriges säkerhetspolitiska situation. 

– Svenskt territorium kommer också att ha en stor betydelse för alliansens försvar av Finland och de baltiska staterna. Det svenska inträdet i Nato förändrar också förutsättningarna för försvaret av Nordnorge, kontrollen av sjöförbindelserna i Västerhavet och därmed även Östersjöinloppen, säger Thomas Nilsson. 

Med svenskt och finskt medlemskap skapas ett sammanhängande Natoterritorium i Norden med utökad gräns mot Ryssland – en nordlig del i en sammanhängande front; från Arktis till Medelhavet.

Strategiskt viktiga områden i Sverige ges utökade militära syften genom att kunna nyttjas för försvaret av Natoländers territorium. Svenska bidrag kan också omfatta stöd till gruppering av allierade stridskrafter, lagring och uppbyggnad av stödjande infrastruktur för transporter, basering, ledning och skydd.  

– Ett naturligt bidrag är att utveckla värdlandsstödet och kunna vara basområde för försvarsoperationer. Sverige är också intressant för att gruppera allierad ledningsförmåga, säger Thomas Nilsson. 

Allt eftersom kommer svenska försvarsplaner revideras och koordineras med alliansens försvarsplanering. För Sverige kan därmed nya riktningar och områden aktualiseras. 

Försvarsmakten konstaterar också att Sverige saknar bemanning i alliansens centrala strukturer, de delar som har störst inflytande på Nato. – Den svenska representationen vid Natohögkvarteret, olika högre taktiska staber och de operativa staberna bör inledningsvis ha hög prioritet, säger Thomas Nilsson. 

Försvarsmakten

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Full fart på Nato-förberedelserna

 1. Det spelar ingen roll om den RAND rapport som cirkulerar är sann eller inte. Allt som står i den stämmer med det som sker. Det är det viktigaste att förstå.

  Målet med NATO är att hålla USA inne, Ryssland utanför och Tyskland nere I Europa. Tyskland och Ryssland får inte samarbeta. Då faller hela USAs kärnvapen doktrin och inflytande i Europa.

  Denna intervju med Jaques Baude, länk nedan, ger en helt annan bild av situationen världen befinner sig i för tillfället. Han ger en mycket bra analys och bakgrund till konflikten mellan väst och Ryssland.

  Jacques Baud är före detta överste i Sweiziska armen, specialist inom säkerhet, terrorsm och strategiska frågor. Han har som del av det Schweiziska utrikesdepartementet jobbat för NATO och har bla bedrivit projekt i Ukraina.

  Han kan Ryssland, Ukraina och det som rör konflikten där mycket bra. Han kan dessutom ryska och har tillgång till dokument som få i väst har möjlighet att titta på.

  https://mronline.org/2022/03/31/the-policy-of-the-usa-has-always-been-to-prevent-germany-and-russia-from-cooperating-more-closely/

  8
  2
 2. Våra Ubåtar bör väl komma till nytta i Nato?? USA var ju mäkta imponerade av “Gotland” tror jag det var på en övning

  7
  5
 3. Ett bra beslut för alla som vill ha ett tredje världskrig med norden i centrum.
  Det enda positiva i det hela är att det kommer bli färre “nyttiga idioter” i framtiden.

  26
  15
 4. Undra om Försvaret nu kommer att återinföra jagaren eller fregatten till Marinen vilket skulle ge mer kapacitet i NATO sammanhang?

  14
  10
  • Niklas R:
   Kan informera dig om att Tyskland ställer upp med sin enda sjödugliga båt vid namn “Bayern”,till vårt försvar ! Just nu är den på PR-besök i olika hamnstäder,för att visa upp den tyska marinen. I går var det Hamburgs tur…Tillsammans med en gammal fullriggare,en upplevelse !

   7
   1

Kommentera