Massgravarna i Izium väcker omvärldens avsky

UKRAINA. Ukrainska styrkor befäster de landvinster som landet gjort, samtidigt som de ryska försöker förstärka sina positioner – samtidigt som de trycks tillbaka. Den bedömningen gör Pentagon i en lägesrapport, enligt Sky News. – I söder fortsätter ukrainarna göra vad vi bedömer är riktade och beräknade framryckningar, samtidigt som Ryssland försöker hålla försvarslinjen, säger presstalespersonen Pat Ryder.

Många döda var bara slängda av mördarna och har begravts av ortsbefolkningen.

Ryder vill inte spekulera hur situationen kommer se ut framöver, men betonar att det fortsätter att vara ”en tuff strid” och fortsätter: “det enda som skulle kunna förkorta kriget skulle vara om ryssarna beslutade sig för att göra rätt och dra tillbaka sina ockupationsstyrkor från Ukraina.”

I skogarna utanför staden Izium i Ukraina fortsätter utgrävningarna av de massgravar som hittats där. Upptäckten väcker avsky och fördömanden runt om i världen mot Ryssland som anklagas för krigsbrott.

Nästa vecka ska Mexikos president Andrés Manuel López Obrador presentera en fredsplan för Ukraina. Upplägget är att FN:s generalsekreterare António Guterres, Indiens premiärminister Narendra Modi och påve Franciskus ska utgöra en dialog- och fredskommitté. Målet är att presdeinteran för de stridande länderna träffas, att det blir eldupphör och på sikt ett slut på striderna.

I Iziums utkanter har hittills 440 gravar hittats, och 100 ukrainare arbetar för att dokumentera de påstådda krigsbrotten. Det finns även andra gravområden i Izium-området. Totalt har över 1000 mördade hittats i området, många bakbundna med spår av tortyr. Alla kroppar kommer att tas upp och undersökas.
Butja var inte det extrema undantaget – tyvärr snarare den ryska standarden verkar det som.

Vittnesmål från Izium: Soldater från Donbass våldtog kvinnor, plundrade garagen på bilar, cyklar och konserver. De sökte upp ukrainska veteraner från Donbasskriget och misshandlade dem, speciellt en handikappad veteran. Kastruller stals. Ryska soldater slog de mobiliserade från Donesk och Luhansk.

-Pettersson säger att Ryssland tydligen tänker befria Ukraina genom att bomba landet till grus och mörda befolkningen. Jag ser fram emot att se president Vladimir Putin i en lämplig domstol åtalad förkrigsförbrytelser.

Mer om kriget i Ukraina på ISW…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

24 thoughts on “Massgravarna i Izium väcker omvärldens avsky

 1. Om du hörde på omvägar om en grannfamilj med två barn som du inte kände så väl själv och hörde sägas att ena barnet tyckte att det var världens bästa familj, kärleksfull, omtänksam, generös och allt, men andra barnet tyckte att det var värsta psykopatfamiljen, med falskhet, lögner, psykisk misshandel, o.s.v., och du bestämde dig för att ta reda på hur det förhöll sig i verkligheten, skulle du då bara prata med barnet som sade att allt var tipptopp, bara med barnet som sade att det var helt åt helvete, eller med båda barnen i tur och ordning och sedan väga båda sidorna mot varandra?

  Jösses vilken Russofobi som kommer fram i kommentarerna här. Jag snubblade in på den här bloggen av en ren slump och möts av samma USA/NATO-propagandiserade människor som jag försökt prata förstånd med på jobbet, till ingen nytta…

  Många slänger omkring ordet fascist och t.o.m. nazist i koppling till Ryssland och Putin, har ni totalt glömt/förträngt att många stora nyhetskällor (a.k.a. etablissemanget eller MSM) skrev om Ukrainas “Nazi problem”? Det är många som nu tror att ryktena (om Azov, Aidar och allt vad de kallar sig) som extrema nationalister och tvättäkta nazister bara är just rykten, lögner och propaganda spridda av Ryssland, trots att det är hur enkelt som helst att hitta bilder och filmer på sociala medier där dessa stolta ukrainare själva lägger ut sina fina flaggor, tatueringar, o.s.v. Det är också lätt att hitta dessa gamla artiklar i väst-media som öppet pratar om Ukraina som Europas mest korrupta land, problemet med nazisterna (som nu genomsyrar Ukrainas nationalgarde och säkerhetstjänst). Men man kanske måste kunna använda waybackmachine (archive.org) för att hitta dem, många artiklar “försvinner” när de inte längre synkar med USA:s utrikespolitik.

  Vet ni ens något om statskuppen 2014? Right Sector, Svoboda, C14? Slakten i Odessa 2014? Åtta års bombardemang av civilbefolkningen i Donbass? Ett bombardemang som dessutom ökade exponentiellt, dag för dag, veckan som ledde upp till invasionen. T.o.m. USA:s underrättelsetjänst säger att invasionen var ett sistaminutenbeslut. Och varför tog Putin det beslutet? För att stoppa ett blodbad på den etniskt ryska befolkningen i Donbass. Som det nu verkar vara nationalsport i Ukraina att identifiera, tortera och mörda.

  Det mesta talar för att alla de mördade människorna i Bucha som “hittades” på gatorna några dagar efter att Ukrainas säkerhetsstyrkor utfört sin utrensningsoperation mördades av ukrainarna själva. Och experter i väst (som inte får betalt av USA/NATO eller dess “tankesmedjor”) sade direkt när ryssarna drog sig tillbaka från Izium att nu kommer det en utrensning av “ryska kollaboratörer” och sedan kommer det en propagandakampanj om krigsbrott utfört av ryssarna. Och det kommer inte att göras så mycket verklig forensisk utredning, undersökning av kropparna för att fastställa när de dog och hur/av vad, eftersom att det skulle kunna krångla till propagandabudskapet lite.

  Ni som (verkar) älska att hata ryssar och Ryssland kan jag nog inte göra något åt. Men ni som bara hakar på därför att det är vad “alla säger” i sociala medier och på de nyhetskällor ni följer, kanske kan vakna från masspsykosen. Ni skulle ju kunna börja med att lyssna på alternativa nyhetskällor och sedan väga BÅDA sidornas historier och argument mot varandra. Idag är det svårt att ens läsa/se vad nyhetskällor “med ryska kopplingar” rapporterar. Så effektiv är den USA/NATO-ledda kampanjen att den förmått i princip hela västvärlden att stänga ner, censurera och blockera alla kanaler “med ryska kopplingar”. Det är nästan som om de inte tror att vi kan granska all information kritiskt och bilda våra egna uppfattningar… Ni behöver inte ens titta på RT, Sputnik och allt vad de heter, ni kan se någon av inslagen där f.d. arméöverste Douglas Macgregor pratar om kriget, eller f.d. FN-vapeninspektör Scott Ritter. Eller alla akademiker, experter, diplomater, o.s.v. (i VÄST) som varnat sedan 90-talet att västs (USA/NATO) agerande gentemot Ryssland KOMMER att PROVOCERA fram en konflikt, som t.ex. George Kennan, Henry Kissinger(!), John Mearsheimer, Jack F. Matlock Jr., William Perry, Noam Chomsky, Stephen Cohen, Vladimir Pozner, Jeffrey Sachs, Bill Burns (CIA-chef!), Malcolm Fraser (f.d. Australien PM), Paul Keating (också f.d. Australien PM), Bob Gates (f.d. USA försvarsminister), Sir Roderic Lyne, Pat Buchanan, Tim Marshall, George Beebe (f.d. CIA Ryssland-analytiker), Ted Galen Carpenter, o.s.v., o.s.v…

  Ni kan stanna i den propaganda-bubbla som USA/NATO skapat och byggt på i decennier, eller så kan ni lyssna på BÅDA sidorna och få en mer nyanserad och verklighetsförankrad bild av världen. Jag säger inte att Vladimir Putin är Guds gåva till mänskligheten, jag är varken religiös eller en Putin fanboy, men jag är skeptisk och ifrågasätter ALLT och jag kan läsa och tänka och jag har tillgång till ett enormt hav av information. Det har ni också, det kallas internet. Jag säger inte heller att jag stöder Rysslands invasion av Ukraina, men jag känner till Minsk I och Minsk II och alla de andra försök till en diplomatisk lösning på (den ÅTTA ÅR(!) långa) konflikten som Ryssland har strävat efter och jag känner till USA:s/NATO:s/”västs” sabotage av varje sådant försök att skapa fred, nu senast UK PM Alexander Boris de Pfeffel Johnson:s besök till Kiev i april för att säga till Zelensky att även om han (Z) var redo för fred så är inte hans partners i väst det.

  Jag välkomnar konstruktiv dialog och frågor, jag har länkar till allt möjligt om du är osäker, okunning, ovan, men om du bara tänker skrika larviga skällsord, avstå. Jag bryr mig noll om vad du tycker om mig personligen, jag bryr mig om sanning och vad som går att visa/styrka/bevisa. Jag har ingen politisk agenda med detta (det har jag bara lokalpolitiskt) utan vill bara att fler människor med fungerande grå substans och tillgång till internet ska börja använda dem och genomskåda all propaganda vi matas med “t.o.m.” i lilla “hederliga”, “neutrala”, “objektiva”, “okorrupta” Sverige.

 2. Ingen får betvivla mitt stöd för Ukraina men vi måste vänta lite tills utredarna kommit en bit på vägen. Mitt spontana intryck är att Bucha är betydligt värre. Här i Izjum tycks ryssarna haft sinnesnärvaro nog att anordna åtminstone något som liknar värdighet, kors och t o m namn på skyltar. Sånt fanns inte alls i Bucha. Där avrättades folk bakbundna, slängdes i brunnar och inget i närheten av något som liknar respekt. Massgravar osv.

  4
  10
   • Jo, det verkar vara ryssar som grävt. Skyltarna är skrivna på ryska. På närbild har jag sett 2 skyltar. En rysk pilot som blev nedskjuten 10 april. Och en ukrainsk soldat, och så här står det på skylten “187 Неопозн ВСУ” = 187 Oidentifierad VSU. VSU är den ryska förkortningen av Ukrainas väpnade styrkor.
    På ryska: ВСУ = Вооружённые силы Украины/ VSU = Varozhennie sili Ukraini
    På ukrainska: ЗСУ = Збройні сили України/ ZSU = Zbrojni sili Ukraini

  • http://www.youtube.com/watch?v=Q4JMSUFolS8
   Idag 1 dec 2022 kom så ett troligt svar!!!
   Bildtexten ovan:
   “Många döda var bara slängda av mördarna och har begravts av ortsbefolkningen.”
   Det var förmodligen bl a Pavlo Holub som bor i Izyum. Han är ukrainare – men talar ryska. Och där har vi nog förklaringen varför gravkorsen är skrivna på ryska. Han fick order av ryssarna att begrava dem.
   Himla tur att jag såg videon och fick en förklaring.

   Bara död & förintelse där ryssar varit…….

 3. När jag var i Ukraina så häpnade jag över deras fina Vodka de hade på flygplatsen. Vi köpte massor av enliters vodka för 5 dollar flaskan. De var mycket fin kvalitet. När stridsvagnarna är hemma i Ryssland igen skall jag åter besöka Ukraina.

  12
  8
 4. Det är bara att förse Ukraina med vapen och ammunition !!
  Så tror ja att man ser till då rättvisan skippas ? Och Putins huvud serveras på ett fat och EU kan glömma denna dynga om krigsrsrätt

  14
  12
 5. Inget överraskande med orcernas beteende, det är helt enkelt fråga om klassisk rysk militär doktrin och sådant som helt tydligt är lämpligt enligt rysstrollens moral. Detta är bara småpotatis när man tänker framåt, vad kommer att hittas i Melitopol, Mariupol, Cherson mfl ? Mycket jobb i framtiden för ICC i Haag att hantera alla orcernas brott.

  Det är inte enbart ukrainare som drabbas av orcerhordens blodtörst. Ukrainsk trupp har hittat sårade orcer som avrättats för att de inte skall försinka orcerhordens flykt ( finns bildmaterial ) Detta är också enligt klassisk rysk militär doktrin.

  17
  12
  • Evert: frågan är om det kommer att sluta på samma sätt med nazisterna i Moskva, med en sönderbombad stad och att diktatorn skjuter sig själv i en bunker under ruinerna.

   15
   10
  • Varför trycker man tummen ner på sign.Everts kommentar ? Ryssarnas härjningar och illdåd och krigsförbrytelser är ett obestridligt faktum.Omfattningen är nog också värre än man någonsin kan föreställa sig.Det är nog så att krig tar fram det sämsta och värsta i människans natur oavsett vem som än har hållit i taktpinnen…..

   14
   9
 6. Gammeldags är väl bara en synonym. Jag misstänker att ett gäng vänsterblivna dårar spökskriver där. Hur liten kan en hjärna bli? Tumme ner för allt till vänster.

  39
  8
  • Ni fattar ju inte att fem tokdårar gjort tumme ner för sig själv. Jag skrev tumme ner för allt till vänster. 5 som håller med. Ni är så osmarta, så ni nästan blir roande.

   6
   4
 7. Lavrov ska åka till FN med en delegation. Passa nu på att arrestera Lavrov och hans följe och skicka dem till domstolen i Haag. Vi behöver inte bry oss om diplomatiskt immunitet för ryssar för ryssarna bryter mot alla avtal de gått in i.

  37
  13
 8. Enligt Puttebrigaden i bloggens kommentarsfält har dessa massmord begåtts av Azovbataljonen (som tydligen då inte var i Mariupol) och de goda ryska soldaterna bara begravde dessa offer av Azovbataljonens utrensning.

  26
  11
 9. Vad tycker allah de svenska fascisterna här på bloggen?

  Tror de att allt bara är en show eller tror de att det är på riktigt? Somliga tror inte på varken månlandning eller att Hitler existerat. Kanske tror de insnöade svenska fascisterna fortfarande att jorden är platt. Eller är det bara så att de bor på Södermalm?

  Kanske ändrar de sig om den ryska fascismen dyker upp här och ser till att Tanto blir en massgrav?

  27
  11
 10. Nuförtiden så används Wikipedia som en propaganda kanal.
  Trovärdigheten är lika med noll.
  Alla utredningar som rör krigs brott ska vara helt oberoende.
  Med andra ord inga representanter från medlemsländer i NATO, CSTO, CSO eller BRICS ska få delta i utredningen.
  Det gäller även för medierna.

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Izium_mass_graves

  22
  31
  • Gammeldags “svensk”, du kanske bor på Södermalm? Där är det också många insnöade fascister så du är i gott sällskap. Men jag vore tacksam om du tog bort ordet “svensk”. Riktiga svenskar är upplysta och kunniga till skillnad mot allah fascister som nu visar upp sina trynen till stöd för den ryska fascismen

   33
   19
  • Vad du säger om Wikipedia stämmer tyvärr, det går inte att lita på någonting som har den minste politiska koppling. Det betyder däremot inte att allt som sägs av ‘NATO, CSTO, CSO eller BRICS’ inte stämmer, vad det betyder är att källan till påstående ska kontrolleras och uttalanden ska verifieras innan de kan antas att ha trovärdighet.

   21
   3
   • Ourgon.
    👍
    Jag håller med dig till 100%.

    Min fan club på Pettersson skulle få hjärnspöken om jag nämnde någon organisation utanför Nato som trovärdig.
    😁

    18
    22

Kommentera