Utländsk båtmotortjuv angrep tjänstehund – döms för blåljussabotage

BROTTSLIGHET. En man dömdes i augusti för sabotage mot blåljusverksamhet i samband med att han stal båtmotorer i Vaxholm. När polisen skulle gripa mannen angrep han den polishund som deltog i gripandet.

Årets polishund 2020 Försvarsmaktens Izor, tysk schäferhund. Foto: Måns Engelbrektsson

Sabotage mot blåljusverksamhet är en relativt ny lag som trädde i kraft 1 januari 2020. I och med lagändringen kan angrepp mot polishundar föranleda ansvar för blåljussabotage. Gränspolisen i region Stockholm har under sommaren drivit en utredning som lett till en fällande dom.

Den 25 april 2022 tillkallades polispatruller efter larm om pågående båtmotorstöld på Resarö, Vaxholm. Flera polispatruller sökte efter två gärningspersoner.

Efter en biljakt stoppade polisen ett fordon, men gärningsmannen sprang från platsen. En polishund kommer då ikapp gärningsmannen, men han angriper polishunden med kraftigt våld, säger Ebba Stjernberg, utredare på gränspolisen region Stockholm.

Tingsrätten bedömer att den idag dömde mannens agerande måste anses vara ”otillbörliga åtgärder som störde polisen i den brottsbekämpande verksamheten och som typiskt sett innebär att polisens arbete försvåras eller hindras”. Vidare menar tingsrätten att hundföraren skulle använda polishunden för att spåra den andra gärningsmannen och inte kunnat genomföra sitt arbete utan hunden.

Den dömde hade vid brottet inte rätt att vistas i Sverige eftersom han är flerfaldigt dömd och utvisad med återreseförbud till 2030. Han har förekommit i flera utredningar hos gruppen mot internationella brottsnätverk på gränspolisen i Stockholm.

Mannen döms till åtta månaders fängelse för sabotage mot blåljusverksamhet, stöld, ringa stöld och olovligt brukande. Domen överklagades den 13 september. 

-Pettersson undrar om den ansvarige ministern, Morgan Johansson (S) vet varför mannen var kvar i Sverige?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Utländsk båtmotortjuv angrep tjänstehund – döms för blåljussabotage

 1. Av containers kunde en svensk bygga till sig själv en villa. Alltså kan containers bli kurran då det saknas brister på fängelseplatser. Fördel att containers kan flyttas till obyggden där myggen trivs på sommaren och midvinternattens köld är hård. Något som kan få de kurrande att be om förflyttning till sina hemländer något som svenka skattebetalare gärna betalar med försäkring av de hemvändande att inte återvänder (s.k. Cif)

 2. Lille Morgan vill ha kriminella i Sverige , man ska skita helt i vad han säger utan endast se vilka resultat han levererar . . . Bara DÅ ser man tydligt vad som är det han vill !

  13
 3. Låt oss ha en swexit. Sätt upp en gräns och massutvisa. Jag hoppas SD nu levererar vad folk förväntar sig. ALLA invandrare som inte är närande skall hem till sina hemländer. Det är inte rasism utan sunt förnuft.

  29
  • Terry

   Ja, och bättre sjukvård, äldreboende, pensioner, billigare el, mat och drivmedel ordning och reda i skolan, fler poliser, fri tandvård och en bra arbetslöshetskassa.
   Härliga tider stundar.

   5
   1
 4. 8 månader säger ju allt om hilda och ruben?

  Det är dyrt med el och lyxmat i kurran?

  Om det hade varit en Svensk?

  31

Kommentera