Sista rösterna börjar räknas – resultat väntas i dag

VALET 2022. På onsdagsmorgonen börjar valets sista röster att räknas och enligt Valmyndigheten kommer ett preliminärt resultat att presenteras i kväll. Även om det av allt att döma blir ett regeringsskifte i Sverige är ingenting klart. Högerblocket leder i nuläget med ett mandat och 47.000 röster. Det finns ingen exakt siffra på hur många onsdagsröster det handlar om men Valmyndighetens riktmärke är drygt 200 000, skriver TT.

Merparten av dessa är sena förtidsröster, alltså röster som lämnades in till en förtidsröstningslokal under helgen istället för den tilldelade vallokalen. Drygt en tredjedel bedöms vara utlandsröster.

Enligt Olle Folke, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, brukar onsdagsrösterna skilja sig från valdagens resultat. – Det går ju att hitta scenarion, helt klart, där mandatmajoriteten skiftar till vänster också. Det här är absolut inte klart, säger han.

Parallellt med onsdagsräkningen pågår kontrollräkningen av närmare 94.000 ogiltigförklarade röster, vilket också kan påverka utfallet.

Rekordmånga har förtidsröstat i årets val

-Pettersson hoppas att de blågula får ett extra mandat vid avrundningen. V fick det sista. M brukar dessutom ha ett större stöd bland utlandsväljarna.

Med lite tur vid avrundningen kan de blågula få ett extra mandat.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Sista rösterna börjar räknas – resultat väntas i dag

 1. Det är förmodligen nu man råkar hitta ”den där bortkomna försändelsen”, som vänder på allting. Den försändelsen, som hanterats av många olika människor, i olika lokaler och åkt runt i olika transporter.
  Det är ingen överdrift att kalla mig misstänksam. Under ett halvsekel har jag, umgåtts med människor med politiska uppdrag i olika partier. (Det kunde man förr) Jag har hört många sanningar som aldrig skulle hamna i SVT. Skulle gissa att minst ett, kanske två, tidigare val var riggade för röda laget.
  Ser fram emot att få slut på denna dagen.

  • Umm… både 2014 och 2018 års val hade en borgerlig majoritet av mandaten. Att de sedan valde att släppa fram socialisterna var deras val, inte väljarnas.

   2
   1
   • Den blå övervikten inkluderade Centern, som sedan förråde sina vänner! Denna gången sade Lööf ifrån innan valet!

 2. Nu är jag klar med min valanalys. Om inte liberalerna går in i en fyrpartiregering så blir de de stora förlorarna. SD kommer givetvis förhandla fram ett avtal med KD och M, så SD kommer inte angripa deras viktigaste frågor, ekonomi och socialpolitik, men SD kommer givetvis inte ha något avtal med L. S och SD har tillsammans egen majoritet i riksdagen. Vi kan ju t.ex. tänka oss att SD går med på att stoppa friskolorna mot att S går med på att kraftigt skära ner biståndet och L eller regeringen kan inte göra någonting. Vi kan nog vänta oss stor kohandel mellan S och SD.

 3. Härligt med svenska färger till höger.
  Kommunistblocket till vänster skriker rött och blandfärgen blir brun.

  14

Kommentera